Interieur kleuren: Het belang van kleuren in het interieur

  • Home
  • Interieur
  • Interieur kleuren: Het belang van kleuren in het interieur
kleuren

Als je een kijkje neemt in menig huis door de jaren heen, hebben we al heel wat interieur kleuren uitgeprobeerd. Van petrolkleurige bank tot roze en een populaire favoriet in donkergroen, niet alleen de bank is veranderd, maar ook de complete uitstraling van de woonkamer. Veel lezers zullen dit herkennen. Ongelooflijk, wat voor effect kleuren hebben in het interieur. Daarom heb ik een paar collages voor jullie gemaakt ter illustratie en vertel ik je in deze blogpost, welke kleurwerelden voor welke look staan.

Ten eerste: Waarom zijn kleuren belangrijk?

Kleuren in huis hebben een krachtig effect op onze geest. Kleur heeft ook een directe invloed op de perceptie van de grootte van de kamer. Kleine kamers kunnen ruimer lijken met de juiste kleurkeuze, terwijl te hoge, grote kamers huiselijker kunnen worden gemaakt met de juiste kleur. Het combineren van deze kleuren is belangrijk om jouw huis en interieur helemaal tot zijn recht te laten komen.

gezellige kleuren

Interieur kleuren: Gemakkelijk & Gezellig

Zachte natuurlijke kleuren zoals crème, bruin, cognac en groen hebben momenteel het oh zo grote natuurthema ook in het interieur. Dit zijn momenteel een van de grote interieurtrends op Instagram. Je zou de stijl ook L.A. style kunnen noemen, want alle winkels en winkels in California zijn volgens dit kleurenconcept ingericht. Lichte tinten crème en bruin scheppen een gezellige sfeer en zijn bijzonder geschikt voor de woon- of slaapkamer. Met andere woorden, waar je je kunt ontspannen en lekker kunt knussen. Je kunt dit effect ook bereiken met natuurlijke en gezellige materialen zoals bamboe, rotan of wol. Deze kleurencombinatie kan ook worden toegepast in combinatie met de boho-chic stijl.

Lees ook het ander artikel over een rolhor tegen muggen.

scandinavische kleuren

Interieur kleuren: Scandinavisch & Strak

Scandinavische interieurkleuren worden gekenmerkt door hun natuurlijkheid. Soms vallen ze helemaal niet op, maar als ze doelgericht gebruikt worden, creëren ze de typische scandi uitstraling. De muren blijven wit of zijn gedompeld in een delicaat lichtgrijs of crème. Hetzelfde geldt voor de meubels: alles wat licht, vriendelijk en pastel is, zorgt voor een moderne maar gezellige uitstraling. Je kunt kleine accenten aanbrengen met versieringen en accessoires in soortgelijke natuurlijke kleuren. Helemaal wit is echter een look die altijd werkt en tijdloos is.

mediterraanse kleuren

Interieur kleuren: Mediterraans & Warm

Als je graag knus binnen je vier muren zit en over het algemeen een groot liefhebber bent van warmte en geborgenheid, moet je de volgende interieurkleuren eens goed bekijken: Terracotta, roestrood, oudroze, warm bruin, warm geel en perzik. Alle kleuren zijn in de rode kleurenwereld, maar worden verzadigd gebruikt. In combinatie met goud of koper ontstaan geweldige woonconcepten die een mediterrane flair in huis brengen.

stemmig en mystiek kleuren

Interieur kleuren: Stemmig & Mystiek

Voor sommige interieurkleuren moet je zeker dapper zijn, maar het loont meestal de moeite. Als je een stemmige vibe wilt, kun je gaan voor donkere tinten als donkerblauw, donkergroen, donkergrijs en pruim. Bovenal is deze look individueel en kan hij versierd worden met veel bijzondere stukken, zoals edelstenen of reissouvenirs.

Lees ook het ander artikel over interieur matchen met persoonlijkheid.

strak en kleurrijk kleuren

Interieur kleuren: Strak & Kleurrijk

Natuurlijk kun je ook interieurkleuren op een wildere manier combineren en hoef je de muren niet meteen in kleur te dompelen. Als je een fan bent van witte muren, kun je accenten leggen met je interieur en woonaccessoires. Artistiek en stijlvol ogen bijvoorbeeld kleurencombinaties die op het eerste gezicht erg gewaagd lijken. Maar een minimalistische woonlook harmonieert geweldig met accenten, zoals een dressoir of kussens in fel oranje, geel of groen. Probeer het maar uit! Met deze handige tips kun jij de juiste kleuren kiezen die passen bij je interieur.

glamoureus gezellig kleuren

Interieur kleuren: Glamoureus & Gezellig

Dit interieur kleurenconcept straalt luxe en gezelligheid uit. Met de dennengroene sofa van de foto is er gekozen voor een kleurrijk element dat de stemming en sfeer in de kamer aanzienlijk beïnvloedt. Het donkergroen heeft een rustgevend effect en past uitstekend bij het bruine parket en het crèmekleurige tapijt. Qua kleur hebben is er gekozen voor gouden accenten, die een vleugje elegantie en glamour toevoegen. In het algemeen heeft hout als vloer of zelfs als meubel een aardende en harmonieuze werking. Natuurlijke tinten geven de kamer zijn knusheid.

Moet ik nu meteen verf kopen?

Dat is een goede vraag. Het antwoord is: nee. Doe inspiratie op door deze voorbeelden of google eens naar kleurcombinaties. Kijk ook wat je al in huis hebt, misschien kan je de kleuren juist wel combineren op een andere manier dan jij had gedacht!

Lees ook: