Tuin overkapping bouwen kan je ook zelf!

  • Home
  • DIY
  • Tuin overkapping bouwen kan je ook zelf!

Deze gids toont je hoe je zelf een tuin overkapping kunt bouwen en je dak kunt plannen. Leer welke stappen nodig zijn voor de onderconstructie, het dak en een stabiele structuur voor de tuin overkapping.

Nieuwe tuin overdekking – Is een bouwvergunning nodig?

Als je een overkapping in de tuin zet, kan dit al beschouwd worden als een verbouwingsmaatregelen (in wettelijke zin). Dit betekent dat je misschien een officiële bouwvergunning moet aanvragen. De precieze voorwaarden hangen af van de respectieve bouwvoorschriften van je gemeente. Informeer daarom, voordat je gaat bouwen, eerst bij je plaatselijke bouwautoriteit naar de wettelijke situatie in jouw plaats.

Tip: Het goedkeuringsproces voor je tuin overkapping kan enige tijd in beslag nemen. Plan daarom tijdig!

Lees ook het ander artikel over buitenkeuken voor de zomer.

aangebouwde overkapping tuin
Bron: CJM-Hout

Onderdelen van de dakconstructie voor de overkapping

De dakbedekking bestaat meestal uit dragende balken en gordingen. Steunbalken dragen de dakconstructie en gordingen dienen als steun voor de zogenaamde dakspanten. Deze ondersteunen de dakbekleding, inclusief dakbedekkingsmaterialen. Hoofdbanden verstijven deze constructie.

Het aantal van de respectieve houten onderdelen en de afmetingen voor het dak zijn gebaseerd op statische berekeningen of schattingen en hangen af van de totale constructie van het terrasdak. Als je dubbele polycarbonaat platen gebruikt, moeten de spanten ongeveer 85 cm uit elkaar staan, overeenkomstig de breedte van de platen.

Als de dakbekleding een hoger eigen gewicht heeft, wordt de afstand kleiner. Dit is bijvoorbeeld het geval met glas of dakpannen. Voor het laatste wordt een spantafstand van ongeveer 60 cm aanbevolen. Passende informatie hierover wordt bij een kit geleverd.

overkapping tuin
Bron: Pinterest

Materialen voor de tuin overkapping

Je terrasdak moet duurzaam zijn en bestand tegen zwaar weer. Dit maakt het gebruik van stabiele materialen voor de bouw onvermijdelijk. Hout is een goede keuze voor het raamwerk omdat het stevig en betrekkelijk goedkoop is. Tot de meest populaire houtsoorten voor terrasoverkappingen behoren douglasspar en glulam. Het laatste wordt industrieel vervaardigd en is bijzonder sterk door de verlijming van ten minste drie lagen van het hout in kwestie. Bovendien zal gelijmd hout minder snel barsten.

Hout is een natuurlijk materiaal dat geïnstalleerd en onderhouden moet worden met de nodige aandacht voor structurele en chemische houtverduurzaming, om een lange levensduur te verzekeren. Terugkerende maatregelen zijn dus nodig voor de verzorging van hout. Het relatief hoge dode gewicht van het materiaal vereist ook dat de ondergrond op het terras goed verdicht wordt.

Een aluminium constructie met een zogenaamd geanodiseerd oppervlak is gemakkelijker te onderhouden dan hout. Kenmerkend is dat het hard en krasbestendig is en dus een betrouwbare bescherming tegen corrosie biedt. Aluminium is bijzonder goed bestand tegen weer en wind en is tegelijk een heel licht en stabiel bouwmateriaal. Het aluminium frame voor het terrasdak is duurder in aanschaf dan hout.

Er zijn ook verschillende materialen om uit te kiezen voor de dakbedekking van je patio. Als het terras zo weinig mogelijk verduisterd moet worden, is doorschijnende dakbedekking aan te bevelen. Gelaagd veiligheidsglas, bijvoorbeeld, is er in helder en melkachtig.

Opmerking: Bedenk dat het hoge gewicht een bijzonder sterke onderconstructie vereist. Dubbelwandige platen van polycarbonaat of acrylaat zijn gemakkelijker om mee te werken. Acryl is er in helder of melkachtig glas, en in donkere of getinte versies. Een bijzonder goedkoop alternatief is gegolfd PVC, dat verkrijgbaar is in transparante, halfdoorzichtige en gekleurde versies, zodat je veel mogelijkheden hebt om je overkapping in de tuin vorm te geven.

Lees ook het ander artikel over diy tuinbank ontwerpen.

bouwkit tuin overkapping

Bouwkit of eigen ontwerp?

Als je een bekwame doe-het-zelver bent en grotere projecten aankan, kun je het aandurven om je eigen terrasoverkapping te ontwerpen. Omdat de verwerking van aluminium erg ingewikkeld is en speciaal gereedschap vereist, is een houten terrasoverkapping bij uitstek geschikt voor je project. Houd er ook rekening mee dat het dak van een terras een statisch raamwerk nodig heeft. Laat waar mogelijk een vakman je helpen de statica te berekenen om de nodige stabiliteit te verzekeren. Mocht je zelf aan de slag willen zou je dit eens kunnen bekijken.

Tip: De constructie van het dak vereist het bekwame gebruik van een boor en zaag. Je kunt de gewenste afzonderlijke onderdelen op maat laten snijden. Het is echter gemakkelijker om een kit te gebruiken. Geprefabriceerde bouwpakketten voor een tuin overkapping zijn al berekend en dienovereenkomstig ontworpen.

veranda in de tuin
Bron: Bronkhorst Buitenleven

Een stevige basis – Het raamwerk van de tuin overkapping

Ongeacht of je een bouwpakket of de zelfgemaakte terrasoverkapping kiest, de eerste stap is de palen aan de fundering verankeren. Daarvoor heb je stalen paalsteunen nodig die in beton gegoten zijn of op een betonnen fundering geschroefd worden.

De palen zijn met deze balken verbonden. In het geval van een houten terrasoverkapping geeft dit niet alleen steun aan de structuur, maar beschermt het ook de palen tegen wateroverlast of opstijgend vocht uit de grond. Merk op dat paalsteunen niet bij elke kit inbegrepen zijn en misschien apart moeten worden gekocht.

Opmerking: Zorg ervoor dat funderingen vorstbestendig zijn. De fundering moet op een diepte liggen waar geen grondvorst optreedt. Normaal is dit het geval bij ongeveer 80 cm. Nu je weet hoe je een tuinoverkapping moet plaatsen, kun je meteen aan de slag.

Heel veel succes en uiteindelijk plezier met de overkapping in jouw tuin! Heb je nou geen ruimte voor een overkapping? Bekijk dan eens deze blog over kleine tuinen.