Bank voor verwarming? Deze plek moet verboden zijn!

  • Home
  • Interieur
  • Bank voor verwarming? Deze plek moet verboden zijn!
bank tegen de verwarming

Bank voor verwarming? Vaak bepaalt de grootte en de indeling van de kamer waar de bank wordt geplaatst. Maar er is een plek in de kamer waar de bank geen plaats heeft.

Het maakt niet uit in welk huis je bent: de bank is altijd het absolute hart van de woonkamer. Alle andere meubels zijn volgens de regels opgesteld. De beslissing waar de bank moet worden geplaatst is vaak niet zo eenvoudig – maar er is zeker geen plaats voor. Maar waar moet je dan wel je bank neerzetten?

Je moet de bank nooit op deze plek in de woonkamer zetten…

Voor het raam, in het midden van de kamer of tegen de muur: afhankelijk van de grootte van de bank – en de woonkamer – zijn er tal van mogelijkheden om de bank in de kamer te plaatsen. Als je echter overweegt om de bank voor de verwarming te plaatsen om het lelijke witte apparaat te verbergen, moet je onmiddellijk van gedachten veranderen.

De verwarming is er toch om de leefruimte op te warmen en dat is niet eenvoudig als die door de bank wordt afgedekt. De warmte wordt dan geabsorbeerd door het meubilair en kan zich niet volledig door de kamer verspreiden. Uiteindelijk verspil je veel energie omdat je de woonkamer constant opwarmt om deze warm te houden. Bovendien kan te veel warmte de stof of het leer van de bank beschadigen.

In het andere artikel van ons lees je meer over inrichtingsvoorbeelden voor woonkamers.

bank tegen de verwarming

In deze gevallen kan de bank wel voor de verwarming worden geplaatst

Helaas biedt niet elke woonkamer ontelbare varianten voor het opstellen van de bank. Daarom moet je vaak genoegen nemen met wat er wordt aangeboden. Als de kamer bijvoorbeeld te klein of te langwerpig is, kan het zijn dat de verwarming onvermijdelijk achterin de bank moet worden geplaatst. In dit geval moet ten minste een bepaalde afstand worden aangehouden. Volgens deskundigen moet dit minstens 50 centimeter zijn – maar minstens 20 centimeter in een kleine woonkamer.

bank in kleine woonkamer

Waarop je moet letten bij het plaatsen van de bank

Om de afstand tussen de bank en het verwarmingssysteem te garanderen, kan het nuttig zijn om een smalle afstandsband te hebben – vooral als deze slechts 20 centimeter bedraagt en de bank de neiging heeft om te verschuiven wanneer deze in gebruik is.

Speciale voorzichtigheid is geboden voor elektrische kachels: Deze worden extreem heet en kunnen in zeldzame gevallen brand veroorzaken. Daarom moet de bank altijd op 50 centimeter afstand van de verwarming staan.

In het andere artikel van ons lees je ook welke meubels belangrijk zijn voor in de woonkamer.

Woonkamer optimaal ingericht, zonder bank voor verwarming.

Natuurlijk is het ook een kwestie van smaak: wie de bank met de rug tegen de muur wil beschermen, plaatst de bank met de rug naar de muur – een bijzonder populaire methode voor hoekbanken.

Maar zelfs een bank die in het midden van de kamer staat, kan er geweldig uitzien. Dit is een goed idee als de bank zelf een blikvanger is of er in ieder geval van alle kanten goed uitziet. Als de woonkamer ook een doorgangskamer is, kan de bank optimaal dienen als ruimteverdeler door de ruimte achter de bank in een doorgang te veranderen – zo blijft de woonkamer zelf beschermd.

Hetzelfde geldt voor open woonruimtes: Een bank in het midden van de kamer scheidt de woonkamer mooi af van de eetkamer zonder dat dit storend is.

bank midden in woonkamer

De perfecte bank: waar je op moet letten

Of een bank perfect is, wordt vaak op het eerste gezicht bepaald: Of het past of het past niet. Maar naast het uiterlijk speelt ook iets anders een rol: kwaliteit. Daarom moet na de eerste euforie goed gekeken worden naar het interieur en de feel-good factor van de bank. Je moet op deze dingen letten:

  • De veerkern wordt als bijzonder comfortabel beschouwd.
  • De dragende delen moeten van hardhout of metaal zijn.
  • Lagen vormschuim of koudschuim dienen hiervan minimaal 33 kilogram per kubieke meter te hebben.
  • Besteed aandacht aan netjes afgewerkte naden en stiksels.
  • Verstelbare rug- of zijpanelen verhogen het comfort.

Sofa trend: fluweel om verliefd op te worden

Ben je bezig met de aankoop van een nieuwe bank? Kijk dan eens naar de fluwelen modellen. Het textiel is op dit moment absoluut trendy voor meubels en biedt vele voordelen. Omdat de fluwelen stof op de bank kortstondig is en gemaakt is van dicht geweven synthetische vezels, wat het robuust maakt en beschermt tegen slijtage. Je hoeft je geen zorgen te maken over wrijving. Niet te vergeten – het uiterlijk: fluweel ziet er niet alleen hoogwaardig uit, maar voelt ook hoogwaardig aan.

fluwelen bank