Bladluis bestrijden: de beste huismiddeltjes

  • Home
  • Tuin
  • Bladluis bestrijden: de beste huismiddeltjes
tuin met planten kleurige achtergrond

Bladluizen komen in het voorjaar vaak uit het niets tevoorschijn en vallen met hun doordringende zuigende monddelen de jonge bladeren en scheuten van veel planten aan. Lees hier welke huismiddeltjes helpen om bladluis te bestrijden. Bladluizen maken het veel tuiniers elk jaar moeilijk, omdat ze een van de meest voorkomende plantenplagen zijn. De gele, groene, roodachtige of zwarte insecten kunnen in zeer korte tijd uitgroeien tot enorme kolonies en met hun prikkende, zuigende monddelen de bladeren en jonge scheuten van veel planten beschadigen. Bovendien brengen bladluizen vaak gevaarlijke ziekteverwekkers – vooral virussen – over tijdens het zuigen. Daarom moet u de besmetting niet licht opvatten, vooral niet bij fruitbomen.

Maar je hoeft niet meteen je toevlucht te nemen tot de “chemische foelie”. Er zijn veel goedkope en biologisch geproduceerde huishoudgeneesmiddelen die bewezen hebben bladluis te bestrijden. Als individuele planten besmet zijn, is het vaak genoeg om het ongedierte te besproeien met een scherpe waterstraal of om ze met de vingers af te vegen. Omdat de bladluizen niet erg mobiel zijn, is de kans op een nieuwe plaag erg klein.

Lees ook het ander artikel over kokend water kranen.

bladluizen op blad

In het geval van een ernstigere aantasting zijn vooral zelfgemaakte bouillons, vloeibare mest en thee van verschillende wilde planten die bijzonder rijk zijn aan bepaalde mineralen, geschikt. Ze worden regelmatig gebruikt en zijn niet alleen effectief tegen verschillende ziekten en plagen, maar geven de planten vaak ook nog eens extra belangrijke mineralen.

Met de volgende huismiddeltjes kunt u bladluis bestrijden op uw planten; effectief en op een milieuvriendelijke manier.

De klassieker bladluis bestrijden: Wrongel en zachte zeep

Waarschijnlijk het bekendste huismiddel in de strijd tegen bladluizen is de zogenaamde zachte zeep of potaszeep, die ook het hoofdingrediënt is van veel scheerzepen. De zeep bevat geen overtollig vet en ook geen geurstoffen, kleurstoffen of verdikkingsmiddelen. Douchegels en andere producten voor persoonlijke verzorging op basis van zeep bevatten daarentegen vaak microplastics en andere toevoegingen die schadelijk zijn voor het milieu en door sommige planten niet goed worden verdragen. Ze zijn dus niet geschikt voor de bestrijding van bladluizen en andere plantenplagen.

Voor een effectief huismiddel tegen bladluizen lost u 50 gram zachte zeep op in een liter warm water en giet u de afgekoelde, vloeibare zeepoplossing in een geschikte spuitfles. Spuit nu de aangetaste planten.

Tip: In geval van een sterke plaag met bladluizen kan het effect van de spray worden versterkt met wat alcohol of spiritus. Voor het extra effect heb je twee theelepels alcohol of spiritus nodig, die gewoon in de zachte zeepoplossing worden geroerd.

Brandnetelbouillon

Een extract van brandnetels is ook een succesvol huishoudelijk middel voor de bestrijding van bladluizen. Om een extract te maken worden 100 tot 200 gram verse bladeren gedurende twee dagen in een liter water geweekt. Zuiver gespoten werkt het tegen de vervelende dieren. Belangrijk: Laat het extract niet te lang staan – anders begint het te gisten en wordt het zogenaamde brandnetelvloeistofmest. Deze sterk ruikende vloeistof mag nooit onverdund op de planten worden gespoten.

Controle met oregano

Elke hobbykok kent en gebruikt het populaire keukenkruid. Maar het is niet alleen geschikt om te koken: Oregano bevat veel stoffen die effectief zijn tegen bladluizen. De spray is eenvoudig en snel klaar te maken. U heeft slechts 100 gram verse oregano nodig of anders 10 gram gedroogde oregano. Giet kokend water over de bladeren als thee en laat de bouillon 15 tot 20 minuten trekken. Zeef vervolgens de plantenresten af en verdun de voorraad met water in een verhouding van 3:1. Nu kunt u het middel tegen het ongedierte toepassen.

Regenvarenbouillon

Een bouillon van regenvaren kan worden gemaakt voor de nabloei in de herfst. Hiervoor wordt 500 gram vers of 30 gram gedroogd kruid gedurende 24 uur in tien liter water geweekt. Verdun vervolgens de bouillon met 20 liter water om uiteindelijk het beproefde huismiddel op de zieke planten toe te passen.

Alsemthee

Een alsemthee helpt niet alleen tegen bladluizen, maar ook tegen diverse zuig- en eetplagen. Voor de thee wordt 100 gram vers of tien gram gedroogd alsemblad (Artemisia absinthium) met een liter kokend water gekookt en na 24 uur door een fijne zeef gezeefd. U kunt de thee onverdund gebruiken tegen bladluizen in het voorjaar en de zomer.

Paardestaartmest

Voor het maken van een akkerpaardenstaart drijfmest heb je een kilo vers of 200 gram gedroogd kruid nodig, dat 24 uur lang in tien liter koud water wordt gedrenkt. Verdun twee liter vloeibare mest met tien liter water en water of bespuit uw planten er wekelijks mee. Let op: paardenstaartmest is alleen effectief tegen bladluizen in het beginstadium of als preventieve maatregel.

Adelaarsvaren bouillon om bladluis te bestrijden

Een kilo varenbladeren wordt gemengd met tien liter water. De bouillon kan dan onverdund tegen bladluizen worden gespoten en is bijzonder geschikt voor kamerplanten. Omdat adelaarsvaren veel kalium bevat, versterkt de bouillon de planten alsof het een meststof is. Je weet nu welke middelen je kunt gebruiken om bladluizen te bestrijden. Op deze manier kun je gerust genieten van je planten.

Lees ook het ander artikel over voordelen van een serre aan een huis.

adelaarsvaren om bladluis te bestrijden
Een Adelaarsvaren

Ui en knoflookthee voorkomen & bestrijding

Uien en knoflook zijn echte allrounders! Deze populaire kruiden helpen veel kamerplanten in geval van een plaag. Van 40 gram gesnipperde uien of tenen knoflook, samen met vijf liter kokend water, kunt u een nuttig huishoudelijk middel tegen bladluizen maken. Laat het mengsel minstens drie uur weken en zeef het dan. Besproei uw planten met de onverdunde bouillon om de tien dagen. Overigens helpt dit mengsel ook tegen verschillende schimmelziekten.

Een andere methode is om knoflook in kleine stukjes te hakken en in de grond te persen. De bladluizen worden afgeschrikt door de geur. Hier is het belangrijk dat de stukken van de tenen diep in de grond liggen, zodat de kamer gespaard blijft van de sterke geur. Als de plant al besmet is met bladluizen, zal deze methode niet helpen.

Rabarberbladerenbouillon

Deze methode is niet alleen om bladluis te bestrijden, het werkt ook om je planten te bemesten. Een bouillon van rabarberbladeren helpt tegen de zwarte bonenluis (Aphis fabae). Kook hiervoor 500 gram van de bladeren in drie liter water gedurende een half uur, filtreer de vloeistof en besproei de aangetaste planten meerdere malen met tussenpozen van een week. De bouillon fungeert ook als meststof voor de planten.

Magere melk of wei

Als bladluizen in een vroeg stadium op tomatenplanten worden aangetroffen, is een liter magere melk of wei geschikt als preventief huismiddel. Verdund met vier liter water wordt het mengsel wekelijks op de planten aangebracht. Deze methode is niet geschikt als voldoende bestrijdingsmiddel in geval van een ernstige aantasting.

Zwarte thee

Zwarte thee helpt ook tegen bladluizen. Om thee te gebruiken als huismiddel tegen bladluizen, giet u een liter kokend water over twee theezakjes zwarte thee. De thee moet minstens 15 minuten trekken. Schenk de gekoelde thee in een spuitfles en besproei de planten van alle kanten.

Tabaksbouillon: effectieve bestrijding, maar verboden

Een oud, zeer effectief huismiddel is tabaksbouillon. Vroeger werd 50 gram tabak gekookt met ongeveer een liter water en de tabaksresten werden vervolgens met een doek gespannen. De gekoelde bouillon werd vervolgens op de aangetaste bladeren en jonge scheuten gespoten. De aanwezige nicotine is een zeer sterk zenuwgif en doodt betrouwbaar bladluizen. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw is het gebruik van gekochte en zelfgemaakte nicotinebevattende preparaten als insecticide in de eigen tuin echter verboden.

Deze huismiddeltjes om bladluis te bestrijden zijn ondoeltreffend

In tegenstelling tot alsemthee doodt alsem vloeibare mest het ongedierte niet, maar verwart het de dieren slechts met zijn sterke en doordringende geur. Zelfs azijn doodt bladluizen niet direct, maar voorkomt alleen een besmetting, omdat de parasieten uit de buurt blijven van zuur. Daarnaast moet men zeer voorzichtig zijn met de dosering, want het sterke zuur valt ook de bladeren aan als de concentratie te hoog is. Een brandnetelvloeistofmest als waterbehandeling heeft een stimulerend effect op jonge planten. Het versterkt ook verzwakte planten, maar helpt niet om reeds bestaande plagen te bestrijden.

Last van motten? Ook daar hebben we een aantal handige tips voor!

Gerelateerd: Lijmresten verwijderen