Boho-Chic Style: Een eigenzinnig interieur design

boho-chic interieur

De boho-chic stijl, ook wel bohemien genoemd, staat voor een onconventionele, ongedwongen stijl van leven. Vroeger werd boho geringschattend hippie chic genoemd, maar tegenwoordig is het helemaal in. Wat maakt de interieurstijl zo bijzonder en hoe kun je die thuis in de huiskamer gemakkelijk inrichten met meubels en decoraties.

Gezellig, vrij en heel individueel Рdat is de woonstijl Boho-Chic. Het staat in zijn verkorte vorm voor Boh̬me of Boheems, een intellectuele randgroep uit de 19e eeuw, die bestond uit intellectuelen, kunstenaars en literatoren in Parijs. Deze groep verzette zich tegen de conventies van de bourgeoisie. Ze werden de tegenbeweging van het conventionele leven. De term Bohemien betekent bohemien en onconventioneel. Het korte woord Boho staat voor informaliteit en wordt ook vaak gebruikt op het gebied van mode voor een ongedwongen stijl.

Boho-Chic als woonstijl toepassen

De woonstijl gaat over onconventioneel leven, waar niets perfect is en alles mag. Want wat mogelijk is, is wat behaagt! Qua inrichting ligt de woonstijl ergens tussen DIY, Shabby Chic, persoonlijke memorabilia en vintage, maar bovenal is het een ding: door en door kleurrijk. Planten zijn een onmisbare factor in deze stijl. Als je jezelf ziet als een vrije geest en graag experimenteert (zelfs binnen je eigen vier muren!), dan is deze woonstijl precies goed voor jou.

Lees ook het ander artikel over het inrichten van een studio.

boho-chic bank
Bron: Shhoonya

Het idee achter: Boho-Chic, waar komt het vandaan?

Een vrijgevochten en plezierige levensstijl was belangrijk voor de bohemiens, vooral in de manier waarop ze leefden. Gedeelde appartementen in kunstenaarsateliers en huizen op het platteland laten kleurrijke, wilde inrichtingsstijlen zien die de inspiratie en aanleiding konden zijn voor de huidige Boho stijl. Bohemiens lieten zich inspireren door de Roma, die uit Bohemen kwamen en in hun kleurige wagens over het platteland zwierven en de vrije manier van leven belichaamden. Kunstenaars en literatoren vonden op deze manier een informele manier van leven. Ze genoten van de creatieve vrijheid en de joie de vivre. In de jaren ’60 beleefde de informele en ongedwongen manier van leven een soort heruitvinding met de hippies: Boho Chic werd even “Hippie Chic”.

Wat is er bijzonder aan de woonstijl

Sinds de jaren 1990 heeft Boho Chic een nieuwe opleving doorgemaakt als woon- en inrichtingsstijl, die tot op de dag van vandaag voortduurt en in 2020 en 2021 een opmars kan verwachten. Het mooiste is dat in vergelijking met andere woonstijlen creatieve geesten zich met de Boho-Chic woonstijl echt kunnen uitleven en zonder terughoudendheid kunnen spetteren in plaats van maar wat te spuien. Overigens is volmaakte ordelijkheid misplaatst in de Boho-Chic stijl: een sprei mag een beetje verfomfaaid op de elegante bank liggen. Tijdschriften hoeven niet allemaal op een rij op planken te staan, ze kunnen ook losjes op de vloer gestapeld worden. In het algemeen hoeft de inrichting – van meubels tot decoratie tot accessoires – niet duur of nieuw te zijn: De gebruikte look is kenmerkend voor de bohemian look.

boho-chic zithoek

Inrichten in Boho-Chic Stijl: Stoffen en Materialen

In deze stijl vind je weer allerlei kleurige meubels en woonaccessoires uit verschillende landen. Deco met dierensymboliek, zoals een duif voor vrede, vindt zijn voorouderlijke plaats. Ook op de voorgrond staan knusse dekens, zachte kussens en Perzische tapijten met oosterse patronen en franjes. Patchwork, batik, etnische en folklore patronen zijn ook erg populair in de woonstijl.

Lees ook het ander artikel over tuin overkapping bouwen.

boho-chic woonkamer
Bron: Living Room Idea

De stoffen en materialen hoeven niet veel geld te kosten, accessoires kunnen ook zelf gemaakt worden. Natuurlijke materialen zoals rotan, hout en fluweel zijn ook populair in de Boho-Chic stijl.

Welke kleuren passen bij elkaar in deze stijl?

De boho look is ongedwongen en gezellig. De casual look komt niet alleen tot uiting in de inrichting en de accessoires: aardse tinten als kaki, beige, bruin en olijf ontmoeten vriendelijke kleuren als zonnebloemgeel, bordeauxrood, paars en turkooisblauw. De mix van maximaal vier verschillende kleuren geeft een harmonieus totaalbeeld van de boho stijl.

Vier inrichtingstips voor Boho-Chic: Hoe je je huis in Boho Stijl kunt inrichten

Je hebt niet veel nodig om deze woonstijl thuis te bereiken – zelfs niet een ruim oud appartement of een studio. De bohemien flair in de woonkamer thuis kan snel en gemakkelijk bereikt worden met behulp van goedkope decoraties en meubels, kleurrijke elementen en fantasierijke stilistische hulpmiddelen:

  1. Decoreer favoriete stukken niet op een plaats, zoals in een vitrine, maar verspreid ze liever over de hele woonruimte. Versieringen tonen overal hun effect! Orde is bijna een vreemd woord in de bohemian stijl, want creatieve chaos hoort bij de woonstijl.
  2. Wil je je als een bohemien voelen? Ga dan helemaal los in je woninginrichting! Dit houdt ook in dat je meubels en decoraties wild door elkaar mengt: Behalve antieke meubels van de rommelmarkt, ongepleisterde betonnen muren, fantasierijke kleuren en patronen, kun je ook edele designmeubels in je woonkamer aantreffen. Het is ook belangrijk om verschillende stijlen met elkaar te combineren – bijvoorbeeld, een kleurrijk doe-het-zelf kleed met een edele designstoel.
  3. De belangrijkste regel bij het inrichten in de Boho-Chic woonstijl: meubelstukken en accessoires moeten voldoende ruimte hebben. De bohemian look werkt dan bijzonder goed. Oude appartementen en open kamers bieden veel licht en ruimte, wat de interieurstijl een nog gezelliger, huiselijker tintje geeft.
  4. De juiste muurkleuren voor de Boho-Chic stijl: Zijn je muren helemaal wit? Dan heb je nu alle vrijheid: Als afzonderlijke muren in sterke kleuren geschilderd zijn, komt er variatie in je inrichtingsstijl – en ook meubels en ander woningtextiel zien er totaal anders uit. Wees dapper en probeer het ongewone uit: Alles wat je leuk vindt is toegestaan!

Met deze handige tips kun jij je woonruimte in een korte tijd veranderen in een Boho stijl. Kies voor vrolijke kleuren, planten en opvallende accessoires.

Gerelateerd: Tienerkamer ideeën