Wassymbolen op kledinglabels: dit is wat de symbolen betekenen

 • Home
 • Lifestyle
 • Wassymbolen op kledinglabels: dit is wat de symbolen betekenen
wassymbolen was aan lijn

Voor wie het spoor bijster raakt in het oerwoud van wassymbolen – er is hulp beschikbaar. We leggen uit welke wassymbolen er zijn en hoe ze te ontcijferen. Iedereen van ons kent ze – de wassymbolen in textiel en kleding. Uiterlijk nadat de derde pullover is gekrompen omdat deze normaal gesproken op 30 graden werd gewassen – in plaats van de wolwas – wordt het belang van de kleine pictogrammen duidelijk. We laten niet alleen zien welke symbolen er zijn, we leggen ook uit wat ze precies betekenen. Wassen gaat toch niet om trucs, maar om kennis. Als je aandacht besteedt aan de textielverzorgingssymbolen, krijg je op de langetermijnmeer uit het textiel.

De verschillende wassymbolen

De eerste stap om licht in de duisternis van de wassymbolen te krijgen is categorisering. De wasinstructies kunnen elk worden onderverdeeld in vijf categorieën. Deze zijn: Wassen, bleken, drogen, strijken en stomen. De wasetiketten symbolen moeten precies in deze volgorde op het verzorgingsetiket worden gerangschikt. Het onderhoudslabel bevindt zich aan de binnenkant van de kleding en meestal aan de zijkant in het onderste gedeelte. De verschillende symbolen zijn een aanbeveling van de fabrikant. Ze geven de maximale behandeling aan die het textiel op de lange termijn kan verdragen.

Lees ook het ander artikel over lijmresten verwijderen met huismiddeltjes.

Welk wassymbool betekent wat?

wassymbolen algemeen
 • Het vat staat voor wassen.
 • De driehoek staat voor bleken.
 • Het vierkant staat voor het drogen.
 • Het strijkijzer staat voor strijken.
 • De cirkel staat voor stomen.

Wassymbolen voor wassen

wassymbolen wassen

Waarschijnlijk het belangrijkste wassymbool in de kosmos van wasborden is de wasmachine. Het staat voor het hele wasprogramma- of het nu in de wasmachine is of met de hand. Het symbool in combinatie met de hand betekent dus ook precies dat – handwas. De maximale temperatuur is hier 40 graden.

Daarnaast kan het vat ook graden tonen. Deze geven de maximale temperatuur aan waarop het textiel in de normale wascyclus in de machine moet worden gewassen. De volgende informatie is hier beschikbaar.

 • 30 graden
 • 40 graden
 • 60 graden
 • 95 graden

Als er een lijn onder de kuip te zien is met het aantal graden, betekent dit dat het textiel minder moet worden gesponnen en zachtjes moet worden gewassen. Een onderhoudsvriendelijk programma is hier bijvoorbeeld aan te bevelen. Bovendien is de trommel slechts tot de helft gevuld.

Twee slagen betekenen dat de stof bijzonder gevoelig is. In dit geval moet de stof worden gewassen in een speciaal wolwasprogramma (delicaten, wol) en moet het centrifugeren volledig worden vermeden. Hier wordt de trommel slechts tot maximaal een derde gevuld.

Als het vat doorgestreept is, mag het kledingstuk of de deken helemaal niet gewassen worden. In de regel geven de borden voor chemisch reinigen meer informatie over de juiste behandeling.

Lees ook het ander artikel over upcycling tips.

Wassymbolen voor bleken

wassymbolen bleken

Direct naast het wassymbool op het etiket staat de driehoek. Het is het symbool voor “bleken”. Belangrijk om te weten: Er zijn twee manieren om te bleken. Zuurstof of chloor zijn hier het middel bij uitstek. Als de driehoek helemaal leeg is, is elke vorm van bleken toegestaan. Als er twee diagonale lijnen in de driehoek zijn, is alleen zuurstof toegestaan als bleekmiddel. Een doorgestreepte driehoek betekent dat het textiel helemaal niet mag worden gebleekt. In dit geval moet je geen normaal, universeel wasmiddel gebruiken, omdat deze vaak zuurstofbleekmiddel bevatten. In plaats daarvan wordt aanbevolen om kleurwasmiddelen te gebruiken.

Wassymbolen voor drogen

wassymbolen droger

De derde plaats op het etiket is vaak het droger symbool: het vierkantje. Dit beschrijft twee soorten – droging in de drogerij of natuurlijke droging. Trommeldroger wordt altijd voorgesteld door een cirkel in het vierkant. Als er een puntje in de cirkel staat, moet u een zacht programma kiezen dat de maximumtemperatuur van 60 graden niet overschrijdt. Als er twee punten zijn, is het standaardprogramma voldoende. Hier is de maximale temperatuur 80 graden. Als het vierkant en de cirkel met een kruis zijn gemarkeerd, mag het textiel niet in de trommel worden gelegd om te drogen.

Een vierkant met een lijn daarentegen beschrijft dat het textiel op natuurlijke wijze moet worden gedroogd. Er zijn verschillende wassymbolen:

 • Een verticale lijn betekent dat het drogen op de waslijn moet gebeuren.
 • Twee verticale lijnen betekenen dat het textiel druipend nat op de waslijn moet drogen.
 • Een horizontale lijn staat voor horizontaal drogen.
 • Twee horizontale lijnen staan voor horizontale droging in druipende natte toestand.

Als de genoemde pictogrammen ook een diagonale lijn in de linkerbovenhoek hebben, betekent dit dat het textiel geen licht kan verdragen. Ze moeten in de schaduw worden gedroogd, perfect onder het afdakje in je nette tuin.

Wassymbolen voor strijken

wassymbolen strijken

Het symbool voor het strijken spreekt voor zich. Dit wordt uiteraard uitgebeeld door een strijkijzer. De punten bepalen de maximale temperatuur waarbij gestreken mag worden, deze staan ook aangegeven op de meeste strijkijzers, dus dat scheelt weer!

 • Een punt: maximaal 110 graden, zonder stoom
 • Twee punten: maximaal 150 graden
 • Drie punten: maximaal 200 graden

Een strijkijzer met een kruis betekent dat het textiel niet gestreken mag worden.

Wassymbolen voor chemische reiniging

wassymbolen chemische reiniging

Chemische of professionele reiniging wordt over het algemeen uitgedrukt in een lege cirkel. Kruizen en lijnen geven nadere informatie over hoe de stof precies behandeld moet worden. Zelfs als deze informatie voor ons thuis niet relevant is, kun je er dus op vertrouwen dat dit goed gaat bij bijvoorbeeld een stomerij, of als je je eigen stoomapparaat hebt thuis.

Betekenis Letters

 • P – Reiniging alleen met perchloorethyleen of koolwaterstoffen
 • F – Reiniging alleen met koolwaterstof
 • W – Professionele natte reiniging

Betekenis Lijnen

 • Een lijn: zachte reiniging
 • Twee lijnen: zeer zachte reiniging

Een gekruiste lege cirkel geeft aan dat de stof niet droog moet worden gereinigd. Een gekruiste cirkel met een W erin geeft aan dat professionele natreiniging niet is toegestaan. Nu je weet wat de verschillende symbolen betekenen, kun je gerust je favoriete kledingstukken wassen, stomen en strijken.

Conclusie over wasetiketten symbolen

Woon je net op jezelf? We hopen dat je hierdoor wat meer geleerd hebt over het strijken van je eigen kleding. Nu je toch bezig bent met informatie over huis, tuin en keuken vergaren, bekijk onze handige tips over het verfrissen van je woonkamer!

Lees ook: