Verhoogd bed tuin – Hoe werkt het?

 • Home
 • Tuin
 • Verhoogd bed tuin – Hoe werkt het?
verhoogd bed tuinieren

Een verhoogd bed verfraait elke tuin: dankzij de hoogte is het gemakkelijk te onderhouden, het presenteert met succes zelfs nuttige planten zoals radijzen en erwten, en altijd tuinliefhebbers kunnen het gemakkelijk bouwen en aanleggen. Bovendien garandeert het lagensysteem in het verhoogde bed altijd de beste oogst. Het ontwerpen van bedden is een belangrijk punt in de tuinplanning. Steeds vaker zie je een verhoogd bed naast platte bedden, gazons of fruitbomen. Het verschilt van platte bedden door de stevige frameconstructie, kan staand worden onderhouden en is onafhankelijk van de bodemkwaliteit van de tuin. Het lagensysteem binnen een verhoogd bed maakt het zelfs mogelijk om de best mogelijke bodemcondities te creëren, afhankelijk van de planten. Verhoogde bedden zijn een verrijking, vooral voor regio’s met een slechte bodemkwaliteit. Steeds vaker gebruiken hobbytuiniers verhoogde bedden voor de groenteteelt in plaats van koude kassen of kassen.

Voordelen van een verhoogd bed

 • Werkhoogte van 80 centimeter tot een meter biedt comfortabel werken
 • Rendementen twee tot drie keer hoger dan op een plat bed van dezelfde grootte
 • Ongedierte zoals slakken hebben moeite om in het bed te komen…
 • Het gebruik van pesticiden wordt verminderd
 • Ontwerpflexibiliteit: vorm en materiaal van de verhoogde bedden zijn individueel
 • Speciale verhoogde bedden voor balkon en terras maken tuinieren in de stad mogelijk.

Lees ook het ander artikel over garage isoleren.

Het bouwen van een verhoogd bed – dit is hoe het werkt

Reeds geprefabriceerd of helemaal alleen – het plaatsen van een verhoogd bed of zelfs het zelf bouwen ervan is tijdrovend, maar is vooral voor kleinere tuinen de moeite waard. Want een verhoogd bed kan bijna het hele jaar door gebruikt worden, ter vervanging van meerdere platte bedden. Op websites met doe-het-zelf-content en op YouTube staan diverse instructies die met een beetje vakmanschap zelfs door tuinlieden relatief eenvoudig te implementeren zijn. Daarnaast zijn er ook een aantal fabrikanten die verhoogde bedden als kit aanbieden in verschillende materialen zoals hout, steen, plastic of zelfs gerecycled plastic.

Praktische tips voor je eigen verhoogde bed:

 • Houten verhoogde bedden zijn van binnenuit extra bekleed met vijverfolie, waardoor het hout wordt beschermd en uitdroging wordt voorkomen.
 • Maak het verhoogde bed langer in plaats van breder, zodat de planten goed bereikbaar blijven; gebruikelijke diameter: 1,20 meter.
 • Koop geen goedkope potgrond – het klontert sneller en beschadigt de wortels.
 • De herfst en het voorjaar zijn ideaal voor het planten van een verhoogd bed, dan is er veel natuurlijk afval in de tuin, waarvan de voedingsstoffen nuttig zijn voor het verhoogde bed.
verhoogd bed tuinieren

Vullen en planten van een verhoogd bed

De basis aan de onderkant is een fijnmazig gaas zoals konijnengaas; muizen en andere knaagdieren kunnen op deze manier niet doordringen.

Daarna volgt een laag van grove bestanddelen zoals gehakte takken van bomen en struiken. Ze zorgen voor een goede ventilatie in het bed. Het opgestapelde materiaal kan dus beter en sneller rotten.

 • Tuinafval, maaisel en stro
 • Normale tuingrond, die hoeft niet van bijzonder hoge kwaliteit te zijn.
 • Rijpe compost
 • Hoogwaardige potgrond voor het planten

Verhoogde bedden zijn 25 cm tot een meter hoog, afhankelijk van de beplanting (aardappelen: 25-30 cm, rozen: 50 cm, aardbeien: 1 meter). Dankzij het goede klimaat binnen het verhoogde bed rijpen vruchten en groenten sneller en kunnen ze sneller worden geoogst, zodat er snel genoeg ruimte is voor de volgende zaai beurt.

Hoewel de bloemen natuurlijk goed groeien in het opgekweekte bed, wordt het meestal beplant met groenten. Goed geschikt zijn de tomaten en groene bonen, maar alleen de kleinere soorten. Anders zijn de planten te hoog om te oogsten. Zelfs bij ruimte verslindende soorten zoals courgettes of pompoenen moet u voorzichtig zijn met het planten in verhoogde bedden: ze kunnen andere planten verjagen. Anders is een verhoogd bed ongecompliceerd, omdat u direct in het bed kunt zaaien of gekochte jonge planten kunt planten. Hoge planten moeten in het midden worden geplaatst, lage planten aan de rand, zodat iedereen licht krijgt.

Materialen: hout, steen of metaal

De frameconstructie van een verhoogd bed kan uit verschillende materialen bestaan: hout, plastic, kokosmatten, roestvrij staal of metaal. Aangezien elk materiaal voor een andere stijl staat, moet u zich afvragen waar het verhoogde bed moet staan en welk doel het moet dienen. Houten verhoogde bedden zijn zeer populair, omdat het materiaal past bij verschillende tuinstijlen. Populaire houtsoorten voor verhoogde bedden zijn lariks, douglassparren en zachthout zoals dennen.

Ook neutraal zijn verhoogde bedden van andere natuurlijke materialen zoals kokosmatten. Deze moeten echter na drie tot vijf jaar worden vernieuwd, omdat ze na verloop van tijd vergaan. De meer resistente variant is een verhoogd bed van natuursteen. Zo’n oplossing met stenen kan de functie van een kleine muur overnemen. Maar: Als het verhoogde bed in een straat staat, is het beter om het met bloemen te beplanten en nuttige planten te vermijden. Een andere mogelijkheid om met stenen te werken is het bouwen van een verhoogd bedframe van bijvoorbeeld baksteen of zandsteen. Voor degenen die de voorkeur geven aan een stenen mantel voor hun verhoogde bed, maar geen muren willen, zijn schanskorven ideaal. Schanskorven zijn geprefabriceerde metalen manden die eenvoudigweg gevuld zijn met stenen. Deze bouwwijze belooft een duidelijke vorm, die robuust is en een lange levensduur heeft van enkele tientallen jaren. Op het eerste gezicht lijken de schanskorven wat volumineus en statisch. Echter, ingebouwde verlichting of rotstuinplanten kunnen deze snel optisch losmaken. Een verhoogd tuinbed heeft dus vele voordelen. Het handige ervan is dat je het het hele jaar door kunt gebruiken.

Lees ook het ander artikel over de deuren in huis een make-over geven.

De juiste locatie voor een verhoogd bed

Wie zijn tuin wil verrijken met een verhoogd bed heeft in principe al de juiste beslissing genomen wat betreft de voordelen. Toch zijn er enkele punten die moeten worden overwogen om de latere behandeling nog gemakkelijker te maken:

 • Kies een zonnige locatie in noord-zuid richting – dit is de meest effectieve manier om het zonlicht te gebruiken.
 • Het oppervlak moet gelijkmatig zijn. En je zou het verhoogde bed van alle kanten moeten kunnen bereiken.
 • Een verhoogd bed heeft meer water nodig dan een conventioneel plat bed – vooral in de zomer. Een nabijgelegen wateraansluiting is daarom aan te raden.
 • Kies een klein verhoogd bed voor het balkon en terras, bij voorkeur met wielen. Op deze manier geeft u geen waardevolle ruimte weg en kunt u deze snel verplaatsen als dat nodig is.