DIY Tuinbank: makkelijker dan je denkt!

  • Home
  • DIY
  • DIY Tuinbank: makkelijker dan je denkt!
diy tuinbank

Of de bank nu in de tuin of in de eetkamer staat, een bank is een praktisch en decoratief meubelstuk. Door hem zelf te ontwerpen en te bouwen, kun je de bank helemaal aan je eigen wensen aanpassen. Onze ideeën en tips helpen je bij het plannen en bouwen van een DIY tuinbank.

DIY Tuinbank: Hoe begin ik?

De constructie van een tuinbank varieert naargelang het model, maar de basisstappen zijn hetzelfde:

  • Boor de schroefgaten voor.
  • Schuur het hout.
  • Verf de onderdelen in een kleur naar keuze of verzegel ze met beits.
  • Schroef de delen van het frame aan elkaar.
  • Plaats de zitting en, indien nodig, de rugleuning erop en schroef ze aan elkaar.

In het volgende deel leer je in detail hoe je het beste te werk kunt gaan.

Lees het ander artikel over buitenkeuken in de zomer.

diy tuinbank

De tuinbank afstemmen op je eigen behoeften

Voor je aan de bouw van de nieuwe tuinbank begint, is het raadzaam een beetje voorbereidend planwerk te doen. De verscheidenheid aan banken die je zelf kunt bouwen en de mogelijkheden tot individualisering zijn groot. Laat de bank matchen met je overkapping? Maar bijvoorbeeld ook, moet de zelfgebouwde bank:

  • Een- of meerpersoons zijn?
  • armleuningen en/of rugleuningen hebben?
  • helemaal van hout gemaakt worden of in combinatie met andere materialen – b.v. met metalen buizen?
  • opslagruimte bieden? (handig!)

Het juiste hout vinden voor jouw DIY tuinbank

Als de vorm van de bank eenmaal gepland is, is het belangrijk om het juiste hout voor de constructie te vinden. Als je zelf een tuinbank wilt bouwen, kun je robuuste, weerbestendige houtsoorten gebruiken, zoals lariks, douglasspar, robinia, thermo-ash of bangkirai.

Van goedkope houtsoorten zoals vuren, grenen en sparren kun je buitenmeubelen maken, als ze vooraf met een of meer beschermende coatings behandeld zijn. Bescherming tegen schimmelaantasting, ongedierte en UV-stralen is bijzonder belangrijk. Weerbestendige verf, houtbeschermende vernissen en ook sommige impregnaties zijn geschikt voor een tuinbank die lang meegaat.

Maar niet alleen het hout moet bestand zijn tegen het weer: De gebruikte schroeven moeten ook tegen corrosie, d.w.z. roest, beschermd worden. Roestvrijstalen schroeven en schroeven die uitdrukkelijk voor buitengebruik verklaard zijn, zijn hier geschikt. Het bouwen van je eigen tuinbank vergt wel wat enige voorbereiding. Maar als je eenmaal klaar bent kun je lekker genieten in de tuin.

diy materiaal

De juiste kleur voor je DIY tuinbank

Als je de tuinbank in elkaar gezet hebt, kun je hem kleuren zoals je wilt. Als de bank voor buitengebruik bestemd is, let er dan bij de kleurkeuze op dat het weerbestendige verf is. Dit is de enige manier om je nieuwe bank in de tuin er lang goed en veilig uit te laten zien.

Voordat je de verf aanbrengt, is het zinvol het hout te schuren om een glad en egaal oppervlak zonder splinters te krijgen. Dit schept de basis voor een gelijkmatig aanbrengen van verf. Verf eerst kruislings en dan in de lengterichting naar de nerf toe. Draag voor je eigen veiligheid een mondkapje of een ademhalingsapparaat en een veiligheidsbril tijdens het schuren en verven. Als je stalen elementen zoals pijpen in je bank hebt, moet je ze ontvetten voor je gaat schilderen. Smeer daartoe aceton op een katoenen doek en maak de stalen elementen grondig schoon. Draag werkhandschoenen om je te beschermen. Safety first!

kleurrijke tuinbank
Roze, leuk contrast met het groen in de tuin!

Tips en trucs voor een succesvolle tuinbank

Bij het bouwen van meubels loont het vaak om met zijn tweeën te werken. Op deze manier kan bijvoorbeeld de ene persoon de stukken hout in de juiste positie vastzetten, terwijl de andere de elementen aan elkaar schroeft. Voordat je de zitting, rugleuning en poten aan elkaar schroeft, is het ook een goed idee om de gaten voor te boren. Maar om de schroef te kunnen vastdraaien, boor je alleen het hout voor waar de schroef helemaal doorheen zal gaan. Als je bij het voorboren een stuk hout eronder legt, voorkom je dat de geboorde gaten gaan rafelen.

Lees het ander artikel over zelf een tuinoverkapping bouwen.

Welk materiaal en gereedschap heb ik nodig voor mijn DIY tuinbank?

– Op maat gezaagde houten planken en balken (indien nodig)
– Verdere onderdelen zoals stalen buizen
– Accuschroevendraaier en inbussleutels (indien nodig)
– Houtboor
– Handzagen
– Schuurblok
– Schuurpapier
– Duimstok
– Potlood
– Zeildoek
– Kwast of verfroller
– Verf, vernis of glazuur

diy tuinbank pallets

Tip: Snelle DIY tuinbank met krattenbank en pallet sofa

Het bouwen van een bank uit kisten is bijzonder tijdbesparend. Hier gebruik je al geprefabriceerde elementen, en daarom is zo’n constructie ook geschikt voor beginners in meubelbouw. Soortgelijke voordelen biedt een pallet bank, die als alternatief voor de bank binnen of buiten gebruikt kan worden en een bijzondere charme heeft door zijn industriële uiterlijk. Hier vormt een pallet meestal de zitting, rugleuning en zijleuning, zodat je de afzonderlijke pallets alleen maar aan elkaar hoeft te schroeven. Afhankelijk van de dikte van het hout is het ook een goed idee om gaten voor pallets voor te boren.

Gerelateerd: Tuin overkapping bouwen