Motten bestrijden: wat doe je er aan?

  • Home
  • Tuin
  • Motten bestrijden: wat doe je er aan?
motten bestrijden huis

Motten bestrijden, ze zijn uiterst vervelend – of het nu gaat om voedselmotten of kledingmotten: als de insecten eenmaal zijn ingetrokken, heb je veel werk te doen. Je kan hier lezen wat je kunt doen tegen motten in jouw huis en hoe je ze kunt bestrijden.

Een mot alleen zal geen probleem zijn? Fout, ben ik bang. Vrouwelijke motten leggen veel eieren: voedselmotten tot 300, kledingmotten rond de 250. Eenmaal uitgebroed, eten ze zich een weg door onze kleding en voedsel, waarbij ze weinig smakelijke sporen achterlaten zoals uitwerpselen of webben en zich natuurlijk blijven voortplanten. Het resultaat: een mottenplaag, die alleen met veel moeite weer onder controle kan worden gebracht.

In het ander artikel lees je over tuinontwerp voor kleine tuinen.

Motten in het appartement

Niet alle soorten motten hebben voedsel of textiel als doelwit. Er zijn twee soorten motten die de boosdoeners zijn: de kledingmot en de voedselmot. Deze laatste term bestaat alleen in de volksmond en omvat een aantal soorten, zoals de gedroogde fruitmot, de bloemmot.

Motten in de kast

Dee kledingmot, die wetenschappelijk gezien Tineola bisselliella heet, knoeit bij voorkeur aan met allerlei soorten textiel. Om precies te zijn, zijn het geen volwassen motten, maar hun larven die zich voeden met stof. Deze hebben de proteïne keratine nodig om op ware grootte te groeien. Om deze reden wordt textiel dat geheel of gedeeltelijk uit dierlijk haar bestaat (wol, veren, bont) aangevallen omdat het keratine bevat. Je kunt kledingmotten herkennen aan hun lichtgele tot donkerbruine vleugels.

Motten in de keuken

Ook hier geeft de naam – voedselmot – informatie over de favoriete voedselbron van de mot: deze motten zijn dol op voedsel – en droogvoer op dat moment. Ze leggen liever mottenlarven of motteneieren in meel, noedels, cornflakes, bakpoeder, chocolade, noten of dierlijk voedsel. Net als bij de kledingmot zijn het niet de volwassen motten, maar hun larven die zich voeden met het voedsel.

motten bestrijden thuis
Wij vinden ze ook echt niet leuk, maar zo zien ze er uit!

Mottenplaag: hoe effectief motten bestrijden

Als motten zich in je huis hebben genesteld, moet je op veel verschillende manieren aan hun vleugels komen. Natuurlijk zijn er verschillende chemische middelen. Deze zijn echter vaak niet geheel milieuvriendelijk of gezondheidsvriendelijk. Maar er zijn veel tips en huismiddeltjes die helpen tegen motten.

In het ander artikel lees je over lijmresten verwijderen.

Op zoek naar het nest

Zoek het nest – helaas kunnen er meerdere zijn – en verwijder het. Belangrijk om te weten: Motten geven de voorkeur aan warme, droge en donkere plaatsen. Bovendien bevinden hun nesten zich om -strategische- redenen vaak in de buurt van hun voedselbronnen.

Verwijder het nest

Zoek dus alle mogelijke textiel- of voedselplekken zoals kasten, sofa’s, tapijten, gordijnen of kasten op voor aantasting. Als je eindelijk het mottennest hebt gevonden, is de regel: haal het uit het appartement. Je kunt de vuilnisbak nu open laten staan. Er is meer om zich van te ontdoen. Voedsel dat door de voedselmot is aangetast, maar ook al het voedsel in de omgeving moet in de vuilnisbak worden gegooid. Helaas houdt de verpakking de motten niet altijd weg.

Warmte of kou

Met betrekking tot textiel is het belangrijk om te weten dat Motten niet goed om kunnen gaan met extreme hitte of kou. Aangetaste textielproducten en ook de dichtstbijzijnde buren moeten, voor zover mogelijk en zinvol, in de wasmachine worden gewassen op 60 graden. Ze kunnen ook lang (een tot twee weken) in de vriezer worden bewaard.

Schoonmaken

Zodra de wasmachine en de vriezer vol zijn en u klaar bent met het weggooien ervan, is het tijd om te beginnen met het schoonmaken. Voedselkasten, rekken en kasten moeten zorgvuldig worden schoongemaakt. Zuig ze grondig op (let vooral op scheuren of vergelijkbare schuilplaatsen). Voedselkasten of planken kunnen het beste worden geschrobd met een azijnschoonmaakmiddel.

Sluipwespen

Een natuurlijke tip voor de bestrijding van de mot: sluipwespen. Dit zijn kleine insecten die zich richten op motten of hun eitjes. De sluipwespen leggen hun eieren in die van de motten omdat hun nakomelingen de motteneieren nodig hebben als voedselbron. Zodra de sluipwespen alle motteneieren in huis hebben opgegeten, eindigt hun levenscyclus.

Je weet nu hoe motten eruitzien en hoe je ze effectief kunt bestrijden.

Motten voorkomen

Motten kunnen op verschillende manieren ons huis binnenkomen. De meest voor de hand liggende manier – ze fladderen door het open raam naar binnen. Maar we brengen ze vaak mee naar huis met de boodschappen – vaak is het meel of soortgelijk voedsel al vervuild door motten.

Hoe kun je jezelf het beste beschermen tegen het altijd op de loer liggende mottengevaar? Door op een paar dingen te letten:

  • Ramen met vliegenhorren zorgen er ook voor dat er geen motten binnenvliegen.
  • Regelmatig en grondig stofzuigen.
  • Bewaar kleding die u niet voor langere tijd gebruikt in ondoordringbare plastic zakken.
  • Was de gordijnen, tapijten en kussens regelmatig op 60 graden in de wasmachine.
  • Giet bloem, muesli, rijst, noedels in strakke plastic of glazen opbergkokers. Zo voorkom je dat mogelijke ongewenste indringers zich snel verspreiden.
  • Zorg voor intensieve geuren in je garderobe. Lavendel, laurieren, kruidnagel of ceders worden over het algemeen aanbevolen, ook verkopen veel winkels mottenballen.