Kokend water kranen, wat zijn de voordelen?

 • Home
 • Nieuws
 • Kokend water kranen, wat zijn de voordelen?
quooker kokend water kraan

Kokend water kranen voordelen? Die zijn er zeker. Een opkomst uit het afgelopen decennia die over een aantal jaar waarschijnlijk jouw waterkoker gaat vervangen. We beantwoorden de belangrijkste vragen en gaan na voor welke doeleinden deze toestellen wel of niet geschikt zijn.

Waar moet je op letten bij een kokend water kraan?

Fabrikanten van elektrische kranen beloven warm water dat direct in de kraan zelf verwarmd wordt en onmiddellijk beschikbaar is. Kokend heet water waar je meteen een kopje thee mee kan zetten. Of zo’n kraan een goede keuze is voor jouw huis, hangt af van het beoogde gebruik:

 • Waar moet de kraan gebruikt worden: Keuken of wasbak?
 • Hoe heet moet het water worden?
 • Welke stroomvoorziening is beschikbaar?

Als de kraan in de keuken gebruikt gaat worden, is veruit de beste keuze een kokendwaterkraan met waterreservoir. Voor ander gebruik, zoals op: een camping, boot of tuinhuis, kan je het beste een elektrische doorstroomverwarmer kraan gebruiken.

Lees ook het ander artikel over tips om je balkon op te frissen.

quooker kokend water kranen

Elektrische kokend water kraan met waterreservoir

Er zijn kokend water kranen die alleen warm worden door doorspoeling. Deze zijn niet geschikt voor in de keuken, omdat de temperatuur niet snel genoeg oploopt.

De situatie is heel anders met andere elektrische kranen: Apparaten zoals de Quooker of de Selsiuz hebben een soort voorraadvat waarin kokend heet water wordt bewaard. Dit heeft vooral een voordeel: het bespaart iets wat voor ons allemaal het meest waardevol is: tijd.

Als je bijvoorbeeld pasta wilt koken, duurt het meestal een eeuwigheid voor het water in de pan op het fornuis begint te koken. In plaats daarvan, als je kokend heet water direct in de pan vult met de Quooker of de Selsiuz kokend water kranen, kookt het water op het fornuis in een mum van tijd. Dit werkt omdat de toestellen het water constant aan de kook houden in een goed geïsoleerd waterreservoir (met een opslagvolume van 3 tot 6 liter). Een kokend water kraan brengt dus verschillende voordelen met zich mee.

Lees ook het ander artikel over bank voor verwarmingsplek verboden.

selsiuz kokend water kranen

Voordelen en nadelen van kokend water kraan

De kwaliteiten van de kokend water kranen zijn absoluut aanwezig. De Quooker en Selsiuz komen oorspronkelijk zelfs uit Nederland, een fantastische uitvinding van eigen bodem. Twijfel je nog over het aanschaffen van een kokend water kraan in jouw keuken? We zetten een aantal grote voordelen en kleine nadelen op een rijtje:

Voordelen van kokend water kraan

 • Bespaart tijd aangezien warm water onmiddellijk beschikbaar is
 • Bespaart water omdat er geen koud water door de afvoer hoeft te lopen tot er warm water komt
 • Kokend heet water voor thee, koken of schoonmaken

Nadelen van kokend water kraan

 • Hoge aankoopprijs
 • Het voortdurend warm houden van het waterreservoir veroorzaakt extra energiekosten van ongeveer a‚¬25 per jaar

De kokend water kranen voordelen wegen absoluut op tegen de nadelen, wie wil er nou niet ochtends binnen 20 seconden een kopje thee klaar hebben?