Meer tuingevoel bij weinig tuin

  • Home
  • Tuin
  • Meer tuingevoel bij weinig tuin
groendak laten aanleggen

Het kan zeer ontmoedigend zijn als je ergens woont met weinig groen om je heen. De natuur heeft een grote invloed op ons. Het is dan ook niet voor niets dat een boswandeling tegenwoordig soms zelfs als doktersrecept wordt voorgeschreven. Mis je het tuingevoel bij jou thuis? Lees hier dan wat je kunt doen.

Mindset

Je kan je misschien achtergesteld voelen als je niet die groene omgeving hebt. Als dat zo is, dan is het handig dat je eerst je mindset gaat veranderen. Achtergesteld voelen is onnodig, want ook als je niet veel tuin rondom je huis hebt, is het goed mogelijk om meer tuingevoel te creëren.

Daarvoor is het wel belangrijk dat je in een actievere rol gaat zitten en niet in de slachtofferrol. Ja, je mag het heus wel eerst jammer vinden dat je in een stukje ‘beton gebied’ woont, maar in dat gevoel van slachtofferschap blijven hangen levert je niks op. Wat kun je dan doen? Dat lees je hieronder.

tuin

Aanzicht opknappen

Ten eerste kun je je huis een groener aanzicht geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van klimplanten, maar ook aan een groendak laten aanleggen. Als je een balkon hebt, biedt dat natuurlijk ook de ruimte voor meer groen.

Bedenk hierbij dat geld ook geen issue hoeft te zijn. Ja een groendak laten aanleggen, kost wel geld. Een klimop hoeft echter niet of nauwelijks geld te kosten. Je moet alleen denken in oplossingen, zoals een stekje maken van een klimplant. Er is vast wel iemand waar je een stekje van een klimplant mag.

Meer tuingevoel in huis

Ben je een liefhebber van de moestuin, maar heb je misschien helemaal geen tuin of balkon? Zelfs dan zijn er oplossingen. Basilicum kun je bijvoorbeeld prima stekken en vervolgens op de vensterbank zetten. Ergens met goed wat zon.

Je hoeft maar één keer een potje basilicum te kopen en hier stekjes van te maken. Bij één stengel per pot heb je grote kans op een mooie groei. Basilicum heeft trouwens genoeg water nodig dat je bijvoorbeeld vanaf een schoteltje bijvult. Water rechtstreeks aan de aarde toevoegen wordt afgeraden.

tuin

Heb je weinig zon in huis? Ga dan op zoek naar planten die juist van een schaduwrijke omgeving houden.

Lukt het je om wat voor reden dan ook niet om planten te verzorgen? Kies dan voor een mooie wandposter van een tuin, een bos, of iets anders groen dat je aanspreekt. Onderzoek wijst uit dat zelfs een afbeelding van de natuur een positief effect heeft op je gemoedstoestand.

Gerelateerd: Kleine tuin tips