Tuinontwerp kleine tuin – 10 tips voor jou!

  • Home
  • Tuin
  • Tuinontwerp kleine tuin – 10 tips voor jou!
kleine tuin ontwerp jacuzzi trap gras

Een smaakvol ontwerp vraagt niet veel ruimte. Met deze 10 tips geven we jouw tuinontwerp kleine tuin waardoor je tuin veel groter lijkt! Veel tuineigenaren hebben slechts enkele vierkante meters grond beschikbaar. Vooral dan is het belangrijk om bij het ontwerpen van de tuin een aantal optische trucs te gebruiken en de kleine tuin niet te overladen met verschillende planten en verschillende ontwerpideeën volgens het motto “veel helpt veel”.

Voordat je begint met het ontwerpen van de kleine tuin, moet je de tijd nemen voor een grondige planning. Je wilt toch het maximum halen uit de weinige ruimte die beschikbaar is. Daarbij gaat het vooral om vragen over het latere gebruik en om esthetische aspecten: Moet de tuin een groente- of kruidenbed hebben? Is een speelplek geschikt voor kinderen? Kunnen reeds bestaande bomen, struiken of taluds worden geïntegreerd? Welke planten bevallen en passen bij elkaar? Hoe arbeidsintensief en tijdrovend kan het onderhoud van de tuin zijn? Belangrijk: Maak een schets, zodat u altijd een idee heeft hoe de tuin er uiteindelijk uit zal zien. De volgende tips en trucs voor het ontwerpen van een kleine tuin zullen ervoor zorgen dat deze groter lijkt dan hij in werkelijkheid is.

Lees het ander artikel over diy tuinbank.

1. Grootte door reductie van het zicht in de tuin

Kleine tuinen lijken groter door een duidelijke indeling en structuur. Het motto “grootte door reductie” betekent dat kleine groene ruimtes opener en spannender lijken wanneer ze niet direct zichtbaar zijn voor de bezoeker, maar verdeeld zijn in gedecentraliseerde “tuinkamers”. Afzonderlijke delen kunnen bijvoorbeeld een ontspanningsruimte zijn met een ligstoel in de tuin, een speelruimte, een moestuin of een overdekte zithoek. Scheidende elementen zijn vaste plantenbedden, hoge grassen, een kleine haag of een halfhoge muur.

Ruimtebesparende klimwanden, bedekt met clematis of klimplanten, kunnen ook in de tuin worden geïntegreerd. Op deze manier probeert de tuinbezoeker onbewust de verschillende hoeken en kavels te verkennen om te ontdekken wat er achter een haag of een border verborgen zit – een gevarieerde ontdekkingsreis! Je moet echter te hoge hagen en privacyschermen vermijden, omdat deze de ruimte in de tuin beperken. Concentreer je in plaats daarvan op altijdgroene struiken, topiary struiken of lage struiken.

2. Visueel uitbreiden van de ruimte in je tuinontwerp

Een duidelijke verdeling van de kleine tuin omvat visuele assen en diagonalen, die het gebied visueel vergroten en rust brengen in het totaalbeeld. Een symmetrisch ontwerp met randhagen en borders kan afleiden van de werkelijke grootte van de tuin. Een zichtlijn – bijvoorbeeld vanaf het terras langs een smal tuinpad naar een zitje voor of achter een haag – zorgt voor een gevoel van diepte en ruimtelijkheid, vooral in grote tuinen. Het tuinpad moet een duidelijk doel hebben, zoals een zitje, een kleine fontein of een bronsteen. Naast de symmetrische vormgeving is de “gulden snede” een vaak gekozen verdeelsleutel voor tuinpaden en -gebieden. Als de tuin vrij lang en smal is, kunnen veegpaden rond hagen en vaste plantenbedden het gebied groter en minder uniform doen lijken.

3. Spanning genereren door niveauverschillen

Er kunnen nieuwe kamers worden gecreëerd met verschillende hoogtes. Een verzonken tuin, een verhoogd houten terras of verhoogde bedden geven de tuin meer diepte. Met behulp van droge stenen muren of natuurstenen muren worden hellingen gecreëerd die op verschillende manieren kunnen worden geplant. Op deze manier kunnen verschillende stijlen effectief worden gerealiseerd in een kleine tuin, die toch van elkaar gescheiden zijn. Via brede trappen, waarop men langer blijft dan op smalle trappen, komt de bezoeker van het ene naar het andere gebied en kan hij verschillende bloemen en planten bewonderen, onder een pergola of bij een kleine vijver. Hierdoor wordt je tuinontwerp voor een kleine tuin veel mooier.

kleine tuin trap afscheiding

4. Uniforme vloerbedekkingen en vloerbedekkingen met een groot oppervlak

Bij het ontwerpen van kleine tuinen moet je belang hechten aan vrij weinig gecoördineerde materialen. Verschillende en ook zeer kleine vloerbedekkingen versnipperen de tuin visueel; de tuin lijkt smal. Als je tuinpaden aanlegt, moet je je beperken tot smalle paden die het doen met een soort materiaal. Een paar groot formaat platen, stenen en trappen kunnen ook een ruim en uitgebreid gevoel geven.

5. Aangrenzende eigenschappen in het ontwerp opnemen

Voordat je een manshoge haag plant of een privacyscherm naar het naastgelegen terrein plant, is het belangrijk om de omliggende tuinen en gebieden in de tuinplanning op te nemen. Als je bijvoorbeeld naar een veld of weide kijkt, kan het bewust afzien van een afbakening een ruimteverslindend en vergrotend effect hebben. Het uitzicht op een mooie boom, struik of iets dergelijks moet ook vrijgehouden worden. Want: In je tuinontwerp kleine tuin zijn ‘Eyecatchers’ die zich buiten bevinden een effectieve achtergrond voor je eigen beplanting en maken de kleine tuin ruimer dankzij het 3D-effect. Kleine kijkvensters en “kijkgaten” kunnen in bestaande hagen en hekken worden gezaagd en belicht. Boogschermen geven ook zicht op het aangrenzende terrein en geven de indruk dat de eigen tuin opgaat in de andere.

6. Nadruk leggen op hoogtes

Spanning in de kleine tuin ontstaat door enkele hoge elementen die afleiden van de lengte en breedte van het terrein. Rozenbomen zijn mooie doorgangen en kleine huisjesbomen zoals de boltrompetboom, de sierappel, de gewone laburnum en de bloembol accenten. Een dichte pergola, bomen en struiken met kegelvormige kronen kunnen op tuinbeelden lijken. Maak jouw tuin aantrekkelijker door mooie bomen of planten aan te leggen.

Lees het ander artikel over buitenverlichting in de tuin.

7. De juiste keuze van kleuren en planten

Meer diepte in een kleine tuin wordt vooral gesuggereerd door een goed doordacht kleurenschema. Bladhoudende struiken aan de rand van het perceel vervagen de grens met het naburige perceel, terwijl lichtere tinten zoals de kleuren van de Japanse gouden esdoorn visueel donkere hoeken openen. Donkere, grootbladige planten op de voorgrond en lage, lichtere, kleinbladige planten op de achtergrond zorgen voor een effect van diepte en maken een pad langer. Op dezelfde manier zorgen lichtblauwe of witte bloemen ervoor dat de tuin er uitgestrekter uitziet, omdat koele en lichte kleuren op een afstand worden waargenomen. Rode en paarse kleuren moeten daarentegen spaarzaam worden gebruikt. In het algemeen is het raadzaam om je te beperken tot een klein kleurenspectrum van de bloemen in een kleine tuin. Dit straalt rust uit en de tuin lijkt niet overvol. Om de kleine tuin helder en vriendelijk te maken, brengen wit grind en lichtgekleurde padvlakken licht in de tuin. In het tuinontwerp kleine tuin kan je ook de stijl van je woonkamer door laten lopen in de tuin!

8. Cirkelvormige (gazon) gebieden

Een fout die vaak wordt gemaakt in kleine tuinen is het creëren van een vierkant of rechthoekig gazon. In plaats daarvan maken cirkelvormige en ovale gazons het terrein visueel open als het wordt omkaderd door bedden en struiken. Spanning ontstaat wanneer het gazon in het midden ligt en omringd wordt door losse beplanting. Hierdoor ontstaan eilandachtige gebieden die de tuin losmaken en toch harmonieus zijn.

9. Water en spiegelende oppervlakken in kleine tuin

Hoewel vijvers en waterpartijen in grote tuinen meestal effectiever zijn, kunnen kleinere tuinen ook worden verrijkt met wateroppervlakken. Het feit dat de lucht en de omgeving in het wateroppervlak worden gereflecteerd, wordt zo een ruimtelijk aspect dat een klein groen gebied visueel vergroot. De wateroppervlakken roepen ook extra helderheid op in de tuin.

Een meer ongewone vorm van vormgeving voor kleine tuinen is de zogenaamde “trompe-l’oeil” techniek. De term komt uit het Frans en betekent “om het oog te misleiden”. Met behulp van vakkundig gebruikte spiegels en perspectieftrucs worden breedte en diepte gefingeerd. De stutten van een houten frame, latwerk of latwerk dat naar binnen loopt, geven het oog van de tuinbezoeker de illusie van optische diepte.

trompe-l'oeil effect kleine tuin ontwerpen

10. Het leggen van gerichte accenten

Hoe kleiner de tuin is, hoe meer individuele elementen zoals sculpturen, met klimplanten bedekte hekjes, lichtbollen en andere decoratieve ideeën in het middelpunt staan. Een kleine waterpartij, een zorgvuldig uitgekozen sculptuur of een struik met een bijzonder opvallende bloesem aan het einde van een pad of aan het einde van het terrein worden vaste punten voor het oog. Dit resulteert in extra ruimtelijke diepte. Je tuinontwerp kleine tuin is nu klaar! Veel succes!

Gerelateerd: Verhoogd bed in tuin