Hoeveel kost een thuiswerkplek?

Thuiswerken wordt steeds meer de norm. Het is ook fijn om thuis te werken. Je hebt geen reistijd, hebt meer vrijheid in het bepalen van je werktijden en je hebt tussendoor tijd voor het draaien van een wasje. Maar wat kost een goede thuiswerkplek nou precies? Een welke verantwoordelijkheden heeft jouw werkgever op dit gebied?

Zorgplicht en Arbowet

Wanneer je niet op kantoor werkt maar thuis voor de baas aan de slag gaat, behoudt je werkgever nog altijd de zorgplicht. Dit is belangrijk om je achterhoofd te houden.

De ondernemingsraad van het bedrijf waarvoor je werkt kan hieraan een invulling gegeven. Zo worden er bijvoorbeeld afspraken gemaakt over hoe werknemers grenzen leren stellen aan werktijden. Ook worden er overeenstemmingen bereikt over overleg tussen collega’s en de beste manier van samenwerken. Het is de bedoeling dat deze afspraken ongezonde werkomstandigheden en stress voorkomen.

Thuiswerken is sinds 1994 deel van de Arbowet. Dit houdt in dat er eisen worden gesteld aan de werkplek van de werknemers.

De Arbowet is van kracht wanneer je langer dan twee uren thuis werkt. Een goede werkplek thuis zorgt ervoor dat je computer- en bureauwerk op een goede manier kunt uitvoeren en in een gezonde houden. Dit moet de kans op gezondheidsklachten aan bijvoorbeeld armen, schouders, nek en rug kleiner maken.

Hoeveel kost een thuiswerkplek?

Uit onderzoek van het ondernemersnetwerk blijft dat een ergonomische en goede werkplek tussen de 2000 en 3500 euro kost. Wanneer je als medewerker nog niet beschikt over de juiste kantoormeubelen en computer, zou je werkgever dit ter beschikking moeten stellen of jou hiervoor een budget moeten geven.

Als je een thuiswerkovereenkomst hebt met het bedrijf waarvoor je werkt, zou je via een gunstige werkkostenregeling gebruik moeten kunnen maken van een tegemoetkoming van zo’n 1800 euro. Dit geld moet je besteden aan de aanschaf van materialen, meubels en andere artikelen die werkgerelateerd zijn.

De belastingdienst stelt bij de aanschaf van kantoormeubelen en artikelen strenge eisen. Een monitor moet bijvoorbeeld echt bestemd zijn voor je thuiswerkplek en je kunt niet zomaar even een flatscreen tv aanschaffen.

Checklist voor een goede thuiswerkplek

Uitzoeken of jouw werkplek ergonomisch genoeg is en of het een plaats is waar je rustig en productief kunt werken doe je aan de hand van de volgende checklist:

–          Een ergonomische werkstoel is erg belangrijk. Zorg voor een stoel die goede ondersteuning biedt aan je rug, bovenbenen en onderarmen.

–          Voeg armleggers toe die een vlakke steun hebben. Stel deze in op dezelfde hoogte als je bureaublad.

–          Je bureau heeft een minimale diepte van 80 cm. Zo kan je computerscherm op 50 cm afstand recht voor je staan.

–          Je bureau moet de juiste hoogte hebben. Een te hoog bureau kun je compenseren met een voetsteun en een verstelbare bureaustoel.-          Je computerscherm staat haaks op het venster zodat er geen spiegeling ontstaat. De bovenrand van het scherm staat op ooghoogte.