Wat sommigen weggooien is voor anderen een waardevolle bron voor creatief vakmanschap: Upcycling is het proces waarbij afgedankte producten worden verwerkt tot nieuwe, duurzamere voorwerpen. Zo worden van oude jeans chique schoudertassen gemaakt, van kapotte fietsbanden potloodetuis, van euro pallets fauteuils en van houten fruitkratten boekenplanken. Upcycling wordt steeds populairder, en behalve doe-het-zelvers vind je in de winkels ook al design voorwerpen die van “afval” gemaakt zijn.
Upcycling wordt steeds populairder en het idee er achter is perfect in de tijd waar in we leven, minder weggooien en in plaats daarvan creatief nadenken over hoe je wat je gekocht hebt, kunt bewaren, de levenscyclus ervan kunt verlengen en het opnieuw kunt gebruiken. Toch zijn er enkele dingen om rekening mee te houden als het om duurzaamheid gaat.
Lees ook het ander artikel over luxe interieur voor weinig geld creeeren.
Voorbeelden van upcycling
Sloopauto verkopen? Misschien dat jouw sloopauto wel wordt gebruikt om te upcyclen. Auto’s hebben heel veel onderdelen van hoge kwaliteit die hergebruikt kunnen worden, maar niet altijd om er nieuwe auto-onderdelen van te maken. Als je je auto verkoopt bij een sloopauto inkoper zoals OSW is er een grote kans dat jouw auto-onderdelen belanden in iemands woonkamer of tuin. We hebben een aantal geniale ideeën op een rijtje gezet:
Waar je op moet letten bij het upcyclen
- Tijdens het uitvoeren van je knutsel praktijken moet je niets uit de kringloop halen dat later niet zinvol teruggebracht kan worden. Het in stukken snijden van herbruikbare plastic flessen, bijvoorbeeld, is niet gepast. Het klinkt leuk maar kan moeilijk opnieuw gebruikt worden.
Voor planning en uitvoering geldt: Het doel is een nieuw voorwerp te produceren met zo weinig mogelijk materiaal- en energiekosten. - Als je zin hebt in upcycling, moet je geen nieuw product kopen om er iets van hogere kwaliteit van te maken. Als je rugtas uit elkaar valt en je wil er een mini tasje van maken, is dat natuurlijk prima. Maar een nieuwe kopen speciaal om te upcyclen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Lees ook het ander artikel over verschillende soorten schroeven.
Upcycling project? Een paar regels.
- Vaak heb je voor een upcycling project een aantal nieuwe materialen nodig, of het nu schroeven of verf zijn; het is zinvol om van tevoren goed na te denken over wat je nodig hebt om het idee uit te voeren. Je moet voorkomen dat je nieuwe materialen koopt die schadelijk zijn voor het milieu of die je normaal nooit gekocht zou hebben. Het zou zonde zijn dat ze na een keer gebruikt te zijn, later ergens halfvol zullen blijven staan tot ze uiteindelijk weggegooid moeten worden.
- Als je ge-upcyclede producten koopt, moet je er zeker van zijn dat ze echt ge-upcycled of duurzaam geproduceerd zijn. Als meubels of accessoires goedkoop geproduceerd worden en alleen “geproduceerd zijn om er oud uit te zien”, heeft dat natuurlijk niets te maken met recycling en het behoud van grondstoffen.
- Upcyclen moet altijd de laatste stap zijn. Als iets echt niet meer werkt, kan je het gebruiken. Kapotte spullen kunnen vaak met een beetje doe-het-zelf werk gerepareerd worden en dan kunnen ze hun oorspronkelijke doel blijven vervullen.
- Als algemene regel geldt: het is altijd beter om te vermijden dan te kopen. Ook al wordt het later hergebruikt.
Als je dus oude spullen thuis hebt liggen, gooi ze nog niet weg. Misschien kun je het nog eens gebruiken voor een leuk upcycling project.
En als je dan toch op de duurzame tour bent, kan je meteen even kijken naar de duurzaamheid in de rest van je huis!