Verschillende soorten schroeven: basis voor klussers

  • Home
  • DIY
  • Verschillende soorten schroeven: basis voor klussers
verschillende schroeven

Het is, voor zowel mannen als vrouwen, altijd handig om te kunnen klussen. Kleine klusjes in huis zijn vaak sneller zelf te doen dan wanneer je het moet uitbesteden. Als je klusjes zoals het repareren van een gat, een lekkende kraan of het ophangen van een schilderij onder de knie hebt, ben je veel zelfredzamer en bespaar je geld. En het is nog leuk ook! Maar waar begin je als je meer wilt leren over klussen? Wij helpen je op weg met een artikel vol basiskennis over schroeven. Want waar gebruik je schroeven voor en welke soorten schroeven zijn er eigenlijk?

Wat zijn schroeven?

Een schroef is, net als een spijker, een hulpmiddel om dingen aan elkaar te bevestigen of met elkaar te verbinden. Je hebt scharnierschroeven, houtschroeven, betonschroeven en nog een heleboel andere varianten. Vaak wordt de schroef gemaakt van staal, messing, aluminium of van roestvrijstaal. Mensen willen een schroef en een spijker nog wel eens met elkaar verwarren, maar een schroef is wel degelijk anders door de schroefdraad op de staaf. Hierdoor kunnen schroeven steviger worden bevestigd en hebben ze een grotere draagkracht. Er zijn heel veel verschillende soorten schroeven voor diverse klussen in en rond het huis. Voor een optimale bevestiging, en voor de veiligheid, is het belangrijk om het verschil te kennen tussen de soorten schroeven en om te weten welke schroeven geschikt zijn voor welk gebruik en welke specifieke materialen.

Lees ook het ander artikel over wc inrichting.

doe het zelf schroeven klussen

Verschillen tussen schroeven

Er zijn veel verschillende soorten schroeven te koop bij Helix Schroeven en alhoewel ze er misschien voor de leek op het eerste gezicht niet zo heel verschillend uitzien, is er wel degelijk een groot verschil in toepassingen. We bespreken een aantal verschillen tussen schroeven.

Afmetingen

Natuurlijk is het op het oog direct duidelijk dat er een verschil is tussen schroeven qua afmeting. Sommige schroeven zijn erg klein en andere schroeven zijn veel groter. Bovendien hebben sommige schroeven een grotere schroefkop of een langere schroefdraad dan anderen. Dit is allemaal om de bevestiging van het materiaal te optimaliseren. 

Schroefkop

Het meest opvallende verschil tussen diverse soorten schroeven is de schroefkop. Dit is de bovenkant van de schroef. Hier is een onderscheid te maken tussen onder andere platte koppen en bolle koppen. 

Aandraaiing

Schroeven verschillen ook in de uitsparing op de schroefkop waarmee de schroef kan worden aangedraaid. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen de welbekende gleufkop en de soorten Torx, Pozidrive en Philips. De Pozidrive is het meest bekend en kennen we ook wel als de kruiskop. Elk type uitsparing heeft zijn eigen schroevendraaier die er optimaal voor werkt. 

Schroefdraad

Naast de schroefkop verschilt ook de schroefdraad tussen verschillende soorten. Doorgaans zijn er drie typen schroefdraad te onderscheiden: een houtschroefdraad, een metalen schroefdraad en een metrische ISO-schroefdraad.  Nu je weet weke verschillende schroeven er allemaal zijn, kun je de juiste schroef gebruiken voor jouw volgend kluswerk.

Lees ook het ander artikel over het industrieel inrichten van een hal.

verschillende soorten schroeven

Verschillende soorten schroeven

Zoals je kunt zien kunnen schroeven onderling erg van elkaar verschillen. Zo is elke schroef geoptimaliseerd voor een bepaald gebruik. We lichten een aantal verschillende schroeven uit die het meest gebruikt en verkocht worden.

  • Houtschroeven
  • Gipsplaatschroeven
  • Metaalschroeven
  • Spaanplaatschroeven
  • MDF-schroeven
  • Plaatschroeven
  • Betonschroeven
  • Steenschroeven

Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten schroeven te onderscheiden. Voor elke toepassing is er wel een geschikte schroef beschikbaar. Zo kun je specifiek op zoek gaan naar scharnierschroeven, vlonderschroeven of dakschroeven. Zorg dat je precies weet voor welke materialen en afmetingen je een schroef nodig hebt en dan vind je gegarandeerd een geschikte schroef voor elke klus. Wil je meteen beginnen met klussen met deze nieuwe kennis? Probeer eens een leuke tuinbank te maken!