Duurzaam leven: Grote impact, kleine veranderingen

 • Home
 • Lifestyle
 • Duurzaam leven: Grote impact, kleine veranderingen

Iedereen kan bijdragen aan de bescherming van het milieu en het behoud van onze natuur voor toekomstige generaties. Niet alleen bij het reizen en eten, maar ook binnen je eigen vier muren. Er zijn een veelheid aan maatregelen om duurzaam te leven die niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee een plezier zullen doen. Maar hoe en waar kun je het beste beginnen? In ons artikel laten we je zien hoe je zowel energie als grondstoffen in je huishouden kunt besparen en hoe je je milieuvriendelijk kunt inrichten en duurzaam kunt schoonmaken.

Leef duurzaam en houd meer over in je portemonnee

Koelkast, warm water, computer, smartphone: in het dagelijks leven zijn we letterlijk voortdurend ingeplugd. Ons eigen gedrag, de keuze van de juiste elektrische apparaten en technische aanpassingen zijn stelschroeven die het energieverbruik verminderen.

Het besparingspotentieel is vooral groot in het komende koude seizoen. Bovendien kunnen veel energiebesparende maatregelen snel en gemakkelijk worden uitgevoerd. Maar tips en trucs om energie te besparen hebben vaak alleen betrekking op de toestellen en laten de menselijke factor buiten beeld. Vaak is het echter het gebruiksgedrag dat doorslaggevend is en dus grote mogelijkheden biedt om energie te besparen.

Je kunt thuis elektriciteit en energie besparen met de volgende tips. Veel ervan kunnen ook op kantoor worden toegepast.

Duurzaam leven: energie besparen in het hele huis

 1. Vaarwel stand-by modus:
  Elektrische apparaten in stand-by modus verbruiken veel energie. Koppel ze daarom helemaal los van het lichtnet – bijvoorbeeld met een stekkerdoos met schakelaar.
 2. Koop groene stroom:
  In Nederland veroorzaakt de elektriciteitsproductie de meeste broeikasgasemissies. Door energie uit duurzame bronnen te kopen, help je elke dag het milieu te beschermen. Het is belangrijk de contractmogelijkheden grondig te onderzoeken en de prijzen vooraf te vergelijken. Zorg ook voor een groen elektriciteitstarief met een label.
 3. Ventileer en verwarm goed:
  Alle ramen in huis moeten drie tot vier keer per dag gedurende ongeveer vijf tot tien minuten helemaal open staan – alleen de ramen kantelen is niet genoeg. Als je alle kamers regelmatig “kruislings” ventileert, kun je de luchtvochtigheid aanzienlijk verminderen, zelfs als het buiten regent. Permanent gekantelde ramen of langdurige ventilatie daarentegen doen de muren afkoelen, wat de verwarmingskosten verhoogt. Zorg er ook voor dat je slechts zoveel verwarmt als nodig is. Voor elke graad waarmee de temperatuur van het huis stijgt, stijgen de energiekosten met ongeveer zes procent. Om ecologische en economische redenen is het dus niet aan te raden om tijdens het koude seizoen met tropische kamertemperaturen te wachten tot de volgende zomer.
stroom in grasveld groene stroom

Duurzaam leven: 7 tips om energie te besparen in de keuken

Vaatwasser, fornuis, oven en koffiezetapparaat: een derde van het energieverbruik in particuliere huishoudens wordt alleen al in de keuken gebruikt. Dit betekent dat hier het grootste besparingspotentieel te vinden is. Als je niet zonder het gemak van een afwasmachine of een praktisch keukenapparaat wilt, kun je veel energie besparen door deze zeven tips te volgen:

duurzaam leven energielabel huis

✓ Koken met een passend deksel en op kleine kookplaten: Dit bespaart ongeveer de helft van de energie die anders gebruikt zou worden.

✓ Koken en bakken zonder voorverwarmen en met restwarmte: Voedsel in de pan wordt ook gaar als je de kookplaat iets eerder uitzet. En voor de meeste baksels is het niet nodig de oven voor te verwarmen. Gebruik ook convectie in plaats van boven- en onder warmte om meer energie te besparen.

✓ Verwarm water in de waterkoker: Dit is energiezuiniger dan pastawater op het fornuis aan de kook te brengen.

✓ Verwarm niet meer water dan nodig in de waterkoker: Als je elke dag een liter meer kookt dan je nodig hebt, geef je tien euro per jaar weg aan elektriciteitskosten.

✓ Vervang oudere koelkasten en diepvriezers door efficiënte toestellen (bij voorkeur klasse A++).

✓ Ontdooi koelkasten en diepvriezers tot twee keer per jaar: Als de koelkast bijvoorbeeld bedekt is met een vijf millimeter dikke laag ijs, stijgt het elektriciteitsverbruik met 30 procent.

✓ Laat de vaatwasser op het eco programma draaien: Water en wasmiddel hebben meer tijd om in te werken. Daarom is er minder en kouder water nodig voor de machine en dus minder energie dan in andere programma’s.

Op andere plekken in huis, zoals de garage, kan je aan de slag met isoleren!