3 tips voor meer toegankelijkheid in huis

rolstoel toegankelijkheid

Heb jij wel eens nagedacht over de toegankelijkheid van jouw woning? Veel Nederlandse woningen zijn min of meer op dezelfde manier ingericht. Hierbij is vooral het doorsnee Nederlandse gezin voor ogen gehouden. Het huis heeft veel deuren en drempels, een vrij klein toilet, een badkamer op de bovenverdieping en een gedraaide trap naar boven. Bovendien is zowel de keuken als de badkamer ingesteld op gebruik door vrij lange Nederlanders. Voor veel mensen is deze lay-out geen enkel probleem, maar voor mensen die mindervalide zijn, een rolstoel gebruiken of blind of slechtziend zijn, is deze inrichting van onze woningen echter niet zo ideaal. De inrichting kan zelfs beperkend werken voor de zelfstandigheid en veiligheid in huis. Gelukkig is er veel dat je kunt doen voor meer toegankelijkheid in huis. 

Let op deuren en deurposten

Binnenshuis kan het lastig zijn voor mensen die mindervalide zijn om van de ene naar de andere kamer te komen. Veel kamers hebben een drempel bij de deurpost. Dit is erg lastig met een rolstoel of wanneer je slechtziend of blind bent. Bovendien zijn deuren op zich al een flinke uitdaging. Veel deuren zijn zwaar en niet eenvoudig te openen of te sluiten. 

Een eenvoudige oplossing is om drempels in huis zoveel mogelijk te vermijden of te vervangen door dunne latjes die nauwelijks uitsteken. Om deuren toegankelijker te maken, kun je de doorsnee deurklinken vervangen door deurklinken die eenvoudiger te openen zijn voor mensen vanuit een rolstoel, met krukken of met weinig spierkracht. Er zijn tal van praktische oplossingen om dit eenvoudig toe te passen voor meer toegankelijkheid in huis. 

Lees ook het ander artikel over landelijk interieur creëren.

deurklink

Gebruik geen vloerkleden

Vloerkleden zijn erg geliefd in onze woningen. Ze geven een kamer ambiance en het is erg modieus. Helaas zijn vloerkleden weinig praktisch voor mensen die slecht ter been zijn, in een rolstoel zitten of blind of slechtziend zijn. Het zijn heuse struikelgevaren. De meest eenvoudige oplossing voor de toegankelijkheid in huis is om deze vloerkleden weg te halen. Een egale vloer met zo min mogelijk obstakels is veel toegankelijker in de woning. Onthoud dit ook zeker bij de inrichting van de ruimte in het algemeen. Houd de ruimte zo veel mogelijk vrij en opgeruimd voor maximale toegankelijkheid. Om je kamers toch een prettige sfeer te geven, geef het wat kleur.

Een toegankelijke badkamer

Veel badkamers in Nederlandse huizen zijn voorzien van een flinke deur met drempel. Dit is op zich al een hindernis voor de toegankelijkheid van de ruimte. Helaas wordt het in de ruimte zelf niet veel beter. Badkamers zijn vaak klein en volledig ingericht op mensen die kunnen staan en zich vrij kunnen bewegen. Bovendien zijn de standaard badkamermeubels in onze badkamers, zoals de wasbak, het bad en het toilet, ook niet zo eenvoudig te veranderen. Het kan dan ook een hele uitdaging zijn om dit ruimer te maken.

Om de toegankelijkheid van de badkamer te vergroten, is het belangrijk om de individuele behoeften in kaart te brengen. Iemand die in een rolstoel zit heeft natuurlijk andere wensen dan iemand die slechtziend is. Toch zijn er een aantal maatregelen waar bijna iedereen bij is gebaat. Zo is een douche doorgaans veel prettiger qua toegankelijkheid dan een bad. Een douche is eenvoudiger in gebruik en men kan zelfs een douchekruk gebruiken om toch te kunnen zitten. Daarnaast is het vooral in de badkamer belangrijk om zo veel mogelijk dingen van de grond af te houden. Wasmanden, handdoeken, badmatten en weegschalen zijn allemaal struikelgevaren. Houd de ruimte netjes en overzichtelijk om de toegankelijkheid al aanzienlijk te vergroten. 

Lees ook het ander artikel over wc inrichting.

rolstoel badkamer