Werkt jouw cv-ketel nog optimaal?

Een goed afgestelde cv-ketel kan een hoop geld besparen. Iets waar menig huishouden wel oren naar heeft gezien de schommelende gasprijs. Je kunt zelf bepaalde instellingen in de gaten houden, maar ook cv-ketel-onderhoud laten verrichten voor een optimale werking. Benieuwd hoe jij het maximale uit je cv-ketel kunt halen? In dit artikel vind je enkele praktische tips.

Controle door een monteur

Professioneel cv onderhoud zorgt niet alleen voor een optimale werking van de cv-ketel, maar verkleint ook het risico op brand en de uitstoot van koolmonoxide. Periodiek onderhoud laten verrichten is dan ook van groot belang. Naast dat monteurs de cv-ketel uitgebreid nakijken, controleren ze vaak ook of de leidingen goed werken en of er geen lekkages zijn. Ook besteden ze aandacht aan de afstelling van de cv-ketel, zodat deze de woning naar wens verwarmt.

In het ander artikel lees je meer over tiener kamer ideeen.

Waterdruk in de gaten houden

Wanneer de druk van een cv-ketel onder de 1,5 bar ligt, kan de verwarming uitvallen. Dit kan heel vervelend zijn, vooral op een koude winterdag. In veel gevallen is dit te verhelpen door de cv-ketel bij te vullen tot de druk weer tussen de 1,5 en 2 bar komt te liggen. Het kan ook voorkomen dat de druk van de cv-ketel te hoog ligt. Je hoort dan een borrelend geluid in de verwarming of een tikkend geluid in de ventilator. Dit probleem kun je eenvoudig oplossen door de ketel te ontluchten.

Temperatuur lager afstellen

De aanvoertemperatuur van het water in de ketel bepaalt hoeveel gas je verbruikt. Hierbij geldt: hoe hoger de temperatuur is afgesteld, hoe meer gas er nodig is. Oudere cv-ketels kunnen verwarmen tot 90 graden Celcius en moderne varianten tot een graad of 80. Je cv-ketel zo hoog instellen is echter niet nodig. Een aanvoertemperatuur tussen de 65 en 75 graden is voor veel woningen optimaal. Laat bij het afstellen van de temperatuur deze niet onder de 60 graden zakken. In water met een te lage temperatuur kan legionella ontstaan.

In het ander artikel lees je meer over bladluis bestrijden.

Vaak stellen installateurs cv-ketels af op de comfortstand om op elk moment warm water te kunnen leveren. Wie geld wil besparen door zijn gasverbruik te verminderen kan de eco-stand selecteren. Deze energiezuinige stand zorgt er wel voor dat je wat langer moet wachten op warm water. Sommige cv-ketels beschikken daarnaast nog over een ‘slimme’ stand: een afstelling die tussen de comfortstand en eco stand in zit. Hierbij houdt de cv-ketel de warmtewisselaar enkel warm op de tijden dat je regelmatig warm water gebruikt. Met deze handige tips kun je je cv-ketel van tijd tot tijd controleren.