Een buitenkeuken voor de zomer? Zo doe je het!

  • Home
  • Tuin
  • Een buitenkeuken voor de zomer? Zo doe je het!
buitenkeuken modern

Een buitenkeuken voor in de zomer, dat klinkt toch geweldig. De zomer staat voor de deur. We hebben al even mogen proeven van het mooie weer en de barbecue advertenties vliegen je om de oren. Hoe fijn zou het zijn om een buitenkeuken te hebben waar je in de zomer lekker kan koken en een fijne tijd hebben met familie en vrienden.

Voordelen van de buitenkeuken

Een buitenkeuken geeft je de luxe dat je spontaan kunt beslissen wat en hoe je in de tuin wilt koken of barbecueën. Want moderne buitenkeukens kunnen eigenlijk alles wat in een “gewone” keuken mogelijk is. Veel buitenkeukens zijn uitgerust met minstens een kookzone en een grill. Je kunt dus net zo goed spaghetti bereiden als wokgerechten of zelfs een gegrilde biefstuk. Het mooie van dit alles: je hoeft niet alleen in de keuken te staan, maar kunt met je gasten kletsen terwijl je het eten op het buitenstation bereidt. En als je biefstuk braadt, heb je geen last van de geur in de keuken.

Lees ook het ander artikel over kinderkamer inspiratie.

buitenkeuken hout

Uitrusting en toebehoren voor buitenkeukens

Behalve het eigenlijke kookgedeelte moet er ook voldoende werkruimte zijn. Pas dan is het mogelijk om alle gerechten in de buitenkeuken te bereiden en te koken. Opbergmogelijkheden en opbergruimte voor keukengerei maken het werken aan de kookplaats nog gemakkelijker. Een buitenkeuken wordt uiterst praktisch als hij een gootsteen en een waterkraan heeft. Sluit eenvoudig de tuinslang aan op de gootsteen met het gebruikelijke tuin stekkersysteem en je hebt stromend water in de keuken. Zo kun je de groenten die je in je eigen tuin verbouwt in de buitenkeuken schoonmaken en blijft de keuken in huis schoon.

Materialen voor de buitenkeuken: hout, roestvast staal, plastic?

Het moet weerbestendig zijn! Waterbestendige en UV-bestendige kunststoffen zijn goed geschikt, gemakkelijk te onderhouden en betrekkelijk goedkoop. Roestvrij staal is vrij duur en moet af en toe met een olie onderhouden worden, bovendien verlies je hiermee het buiten gevoel. Voor hout worden weerbestendige inlandse soorten aanbevolen zoals Douglas hout. Voor werkbladen is natuursteen bijzonder geschikt. Een buitenkeuken hoeft er dus niet saai uit te zien. Met de juiste materialen kun je in de zomer heerlijk buiten koken.

Lees ook het ander artikel over bank voor verwarming plek verboden.

buitenkeuken dakterras

Zelf een buitenkeuken maken

Wat heb je nodig om zelf een buitenkeuken te maken? In het ideale geval doet een buitenkeuken qua uitrusting niet onder voor een kleine inbouwkeuken. De goed uitgeruste buitenkeuken heeft behalve diverse gaspitten ook een grill en de mogelijkheid om een wok te gebruiken. Als er een overkapping voorhanden is, kun je zelfs bakken in de tuinkeuken. Maar voor je investeert in professionele apparatuur: Een eenvoudige buitenkeuken met een gasbarbecue is prima geschikt voor je eerste kookpogingen in de open lucht. De meeste keukensystemen voor de tuin bestaan uit modules die je naar behoefte kunt uitbreiden.

Als je zelf aan de slag gaat is de beste optie douglas hout, van https://douglashout.nl/

Met douglas hout kan je gemakkelijk zelf aan de slag en het is de beste optie om een weerbare en duurzame buitenkeuken in elkaar te zetten! Als je toch bezig bent kan je misschien meteen een leuke tuinbank maken.