Hoe kun je in je tuin een mooie border inrichten?

  • Home
  • Tuin
  • Hoe kun je in je tuin een mooie border inrichten?

Een border is een speciale plek in de tuin waar je op een speelse manier een leuk hoekje of strookje creëert. Je kunt dit doen door verschillende bloemen en planten met elkaar te combineren. Je kunt door verschillende hoogtes en kleuren spelen met contrasten, waardoor er een leuk geheel ontstaat. Hoe je zo’n mooie border kunt inrichten vertellen we hieronder.

Maak gebruik van speciale borderpakketten

Om jouw tuin een boost te geven zonder dat het je heel veel werk kost, kun je gebruik maken van zogenoemde borderpakketten. Een borderpakket is een pakket met bloemen of planten die allemaal op elkaar zijn afgestemd. Je kunt zo’n pakket kiezen op kleur, maar ook op bloemen en planten die bij elkaar passen. Deze pakketten zijn samengesteld door experts, zodat jij geen tijd hoeft te verspillen aan het uitzoeken hiervan. Daarnaast reken je direct af met keuzestress. Je kunt uiteraard ook zelf allemaal bloemen en planten bij elkaar zoeken, maar als je te weinig kennis hebt over wat bij elkaar past, kun je beter hulp inschakelen.

Hoe kun je in je tuin een mooie border maken?

  • Je moet eerst je tuin onder de loep nemen en een geschikte plek vinden voor jouw border. Er moet voldoende ruimte zijn en daarnaast is het verstandig om de border 50 cm diep te maken. Let op: niet iedere plant kan in elke border, sommige planten hebben veel ruimte nodig.
  • Als je teveel kleuren bij elkaar gebruikt, kan het een onrustige en drukke bedoeling worden. Dit wil je natuurlijk voorkomen! Gebruik daarom maar 2 tot 3 kleuren om dit te voorkomen. Je kunt het jezelf gemakkelijk maken door een kant en klare borderpakket te bestellen bij garmundo.nl.
  • Als je het hele jaar door wilt genieten van jouw tuin, kun je het beste voor een vier seizoenen border gaan. Je hebt dan ieder seizoen iets te zien in je border.
  • Zorg ervoor dat je snelgroeiende planten voldoende ruimte geeft.
  • Om een mooi geheel te creëren in je tuin, kun je de bloemen en planten die in jouw border staan, verderop in de tuin terug laten komen.
  • Door gebruik te maken van verschillende bloemen en planten zorg je voor een gevarieerde tuin. Kies ook planten met verschillende bladstructuren, dat is leuk om naar te kijken!
  • Naast de echte eyecatchers, is het ook verstandig om te kiezen voor functionele planten zoals bodembedekkers.

Wanneer kun je het beste een border aanleggen in jouw tuin?

De herfst is een uitstekende maand om veranderingen aan te brengen in jouw tuin. In de herfst liggen de sapstromen van de bomen stil en de grond is dan nog warm genoeg om er nieuwe planten in te zetten. Als het dan de maanden erna gaat vriezen, heeft dit geen invloed meer op jouw nieuw geplante pareltjes.

Gerelateerd: Kleine tuin tips