Zo zoek je de ideale vloer bij de ruimtes in huis

Op zoek naar een nieuwe vloer voor je keuken, woonkamer of bijvoorbeeld garage? Het aanbod aan vloeren is groot. Kies uit vloeren van houten, PVC en bijvoorbeeld beton ciré. Hoe vind je een vloer die past bij het beoogde gebruik van een ruimte? Wat maakt een gietvloer in sommige gevallen een betere keuze dan bijvoorbeeld een houten vloer? Hoe zit het met de duurzaamheid van de verschillende soorten vloeren? In dit artikel lees je er meer over. Voordat je aan de slag gaat met het aanbrengen van een nieuwe vloer, is de bestaande vloer egaliseren verstandig. Het voorkomt oneffenheden in de vloerbedekking en maakt het in het geval van een PVC-vloer mogelijk deze te verlijmen met de ondergrond. Het egaliseren van een vloer doe je relatief eenvoudig zelf; de benodigde hulpmiddelen schaf je online aan.

Duurzaamheid van verschillende soorten vloeren

Steeds belangrijker bij aanpassingen in huis is de duurzaamheid van de gebruikte materialen. Een houten vloer gaat gemiddeld zo’n 30 tot 35 jaar mee. Daar waar je bij een gietvloer profiteert van een levensduur van zo’n 50 tot 60 jaar. Het maakt een gietvloer al snel een interessantere keuze dan de houten vloer. Een derde optie is een vloer van PVC, waarvan de levensduur vergelijkbaar is met die van een vloer van hout. In sommige gevallen valt de duurzaamheid van een vloer te verbeteren met het aanbrengen van een toplaag. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van vloercoating in de garage.

Vloercoating biedt verschillende voordelen

Deze vloercoating is niet alleen interessant voor particulieren, die de vloer in hun garage willen beschermen. Deze coatings worden ook veelvuldig gebruikt binnen de industrie. Men profiteert hierbij van een groot onderhoudsgemak, van een naadloze en daarmee zeer hygiënische vloer en van een vloer welke bestand is tegen chemicaliën. 

Nieuwe vloer combineren met vloerverwarming

De duurzaamheid van een nieuwe vloer zit niet alleen in de levensduur ervan. Kijk ook naar de mate waarin een vloer te combineren valt met vloerverwarming. In nieuwbouwhuizen wordt tegenwoordig standaard voor vloerverwarming gekozen, aangesloten op een duurzame elektrische warmtepomp. Het rendement van vloerverwarming is vaak hoger, dan dat van een klassieke radiator; de warmte wordt bij vloerverwarming heel geleidelijk door de ruimte verspreid. Niet ieder type vloer valt te combineren met vloerverwarming. Zo geldt bijvoorbeeld voor een houten vloer, dat deze de warmte nauwelijks doorlaat. Eerst wordt energie verbruikt voor het verwarmen van het hout zelf, om vervolgens te beginnen aan het verhogen van de temperatuur in de ruimte. Een gietvloer geleidt de warmte in tegenstelling tot een houten vloer wel, evenals een vloer van PVC. Voor PVC geldt dat het veel dunner is dan hout. Het maakt dat dergelijke materialen veel geschikter zijn voor woningen met vloerverwarming.