Zelf fotocollage maken: Tips en tricks.

  • Home
  • DIY
  • Zelf fotocollage maken: Tips en tricks.
fotocollage maken fotowand

Zelf een fotocollage maken is een leuk idee als je een persoonlijk cadeau wilt maken of een mooie herinnering voor jezelf in elkaar wilt zetten. Je hebt verschillende mogelijkheden om de fotocollage te maken. Wij geven een aantal tips en tricks die je kunt gebruiken.

Zelf een fotocollage knutselen – wat je ervoor nodig hebt

Als je zelf een collage wilt maken, heb je een aantal verschillende mogelijkheden om uit te kiezen. Hiervoor heb je verschillende foto’s nodig. Deze kunnen over een bepaald thema gaan, zoals een huwelijk, geboorte of vakantie. Ook de grootte van de foto’s kan variëren.

Behalve foto’s kun je ook afbeeldingen gebruiken die je zelf geschilderd hebt, krantenknipsels of verschillend gekleurd papier. Afhankelijk van waar je een collage van wilt maken en waar je hem voor nodig hebt.

De afzonderlijke foto’s of vellen worden dan samengevoegd, in hun geheel of in uitgeknipte vormen op een groot vel papier. Stevig karton houdt heel goed, maar een houten fotolijstje is ook geschikt.

Je hebt dus een schaar nodig, een knutselschaar, lijm en een ondergrond. Je kunt ook gekleurde stiften gebruiken om koppen, anekdotes of andere teksten op de collage te schrijven. Om het op te hangen gebruik je een glazen lijst of een touwtje dat aan de bovenkant van het kunstwerk bevestigd wordt.

Je kunt ook op de computer een collage maken. Hiervoor heb je een fotobewerkingsprogramma nodig waarmee je foto’s kunt uitknippen, in elkaar zetten en afdrukken.

Lees ook het ander artikel over stijlvol behang in de woonkamer.

doe het zelf fotocollage maken

Ideeën voor het maken van een fotocollage

Je kunt zelf een collage maken voor allerlei thema’s en allerlei gelegenheden. Voor een bruiloft, bijvoorbeeld, kun je foto’s van de bruid en bruidegom nemen en ze in cirkel-, vierkante, hexagon en hartvormen knippen.

Maar er zijn ook fotolijstjes die al geprefabriceerd zijn voor een collage. Daar kun je verschillende foto’s op verschillende plaatsen hangen en een heel mooie en overzichtelijke fotowand creëren.

Lees ook het ander artikel over kinderkamer inspiratie.

fotocollage maken fotowand

Een fotowand maken van jouw foto’s

Als je gaat beginnen met het ontwerpen van de fotowand moet je rekening houden met de volgende punten:

Betrek de hele kamer of muur bij de inrichting: kijk goed naar de muurkleuren en het interieur. De fotowand kan verwijzen naar de buitenkant van een dressoir of een bank. De hoogte van de deur of van een wandmeubel dat tegen dezelfde muur staat, bepaalt de bovenrand van de fotowand.

Houd rekening met de ooghoogte van de kijker: Als de foto’s in de buurt van een zitplaats hangen, is de kans groter dat het oog vanuit zittende positie op de collage valt. Als de foto’s in open ruimten hangen, bijvoorbeeld in de gang, is de ooghoogte van een staande persoon doorslaggevend.

Zorg voor gelijkmatige tussenruimten: als de fotolijstjes allemaal dezelfde tussenruimtes hebben geeft dit een visueel prettig beeld.

Creëer extra referentiepunten: De buitenrand van het ene frame kan het midden van het volgende frame kruisen. Zo plan je een fotowand met een terugkerend systeem en kan je met verschillende vormen een fantastische fotocollage maken aan de wand. Nu je weet hoe je een leuke fotocollage kunt maken. kun je elke ruimte of kamer in je huis opvrolijken.