Stijlvol behang in de woonkamer, zo doe je dat!

woonkamer behang batonlook

Witte muren? Je kunt het doen – maar met behang in je woonkamer kun je echt leven in jouw huis brengen! Wij laten jou de mooiste stijlen en ideeën van wanddecoratie en behang voor in je woonkamer zien.

De woonkamer is een van de belangrijkste leefruimtes: hier ontspannen we ons na een werkdag, hier brengen we tijd door met vrienden – hier genieten we gewoon. Om de juiste sfeer te creëren, moeten we de juiste aandacht besteden aan de vormgeving van de muren in de woonkamer. We laten jou ideeën zien hoe je jouw huiskamerwanden echt mooi kunt maken.

De juiste keuze van de wandkleur

Kleuren beïnvloeden ons en hebben een overeenkomstig effect op ons humeur en ons algemene gevoel van thuis. Daarom is de keuze van de kleur voor het wanddesign in de woonkamer van groot belang als je met kleur wilt ontwerpen. Je moet echter ook rekening houden met de grootte van de woonkamer. In het algemeen kunnen grotere ruimtes in donkere tinten worden geschilderd, terwijl kleine ruimtes kunnen worden vergroot met lichte kleuren. Afhankelijk van wat jij wilt voor jouw woonkamer – ontspanning, levendigheid, gezelligheid? – kun je de volgende kleuren overwegen:

 • Beige geeft de ruimte een ruimere uitstraling en zorgt voor rust in het totaalbeeld.
 • Oranje tinten zorgen voor een levendig gevoel van welzijn, ze zijn warm en tegelijkertijd activerend.
 • Gele tinten zijn sfeerverhogend en zorgen voor een goed humeur! Ze kunnen de communicatie stimuleren en ook de concentratie bevorderen!
 • Rood kan zeer comfortabel en activerend zijn, maar te veel ervan kan agressiviteit bevorderen. Rood is een typische accentkleur, onder voorbehoud dat het slechts op een muur in de ruimte wordt geschilderd, bijvoorbeeld, of als kleurvlek wordt gebruikt door middel van textiel of iets dergelijks.
 • Paars is een zeer sensuele kleur en heeft iets kalmerends. Maar een hele kamer in die kleur kan een verpletterend effect hebben.
 • Groen heeft een harmonieuze en kalmerende werking.
 • Blauw staat voor harmonie en vrede! Het zorgt voor innerlijk evenwicht, maar kan ook heel koel overkomen. De kleur blauw zou ook de eetlust afremmen.
 • Roze is zacht, opbeurend en ontspannend.
 • Wit heeft iets cools, maar kan heel goed neutraliseren en herleven.
 • Zwart heeft een ruimtebesparend effect en kan er bij spaarzaam gebruik elegant uitzien.

Lees ook het ander artikel over japandi stijl.

blauwe kleur woonkamer

Behang woonkamer: ontwerp

Een andere manier om jouw muur in de woonkamer te ontwerpen is door accenten te leggen en te focussen op slechts een muur – met patroonbehang. Zo kun je een gebied accentueren.

Met behang kun je ook op andere manieren het ruimtelijk effect verbeteren:

 • Verticale patronen behangen tot aan de bovenste rekbare lage ruimtes.
 • Hoge plafonds worden verlaagd door niet helemaal naar boven te behangen, maar door een brede strook in dezelfde kleur als het plafond achter te laten.
 • Gebruik in kleine ruimtes alleen behangpapier met kleine patronen.
 • Als je een ruime kamer wilt beperken, zijn sterke kleuren of grote patronen de juiste keuze.

Behang is dus een makkelijke manier om jouw woonkamer een andere look te geven. Ook hoef je niet alle muren van je woonkamer met behang te plakken.

Betonlook als behang (of verf)

Je kunt in de woonkamer een buitengewoon wandontwerp maken met een betonnen uitstraling! Je hebt hier geen beton voor nodig, want er zijn al andere oplossingen voor deze stijl, bijvoorbeeld muurverf met een betonnen look, maar ook behang met deze speciale look.

Stenen look in de woonkamer

De wandvormgeving in de woonkamer wordt uitgebreider met een stenen uitstraling. Hoewel er ook behangpapier met een stenen look beschikbaar is, wordt het huiselijker met tegels van natuurlijke materialen zoals steen of beton. U heeft ook de keuze uit verschillende kleuren, maten en stijlen. Of het nu gaat om een edele grijze of natuurlijke zandkleur – dit maakt het echt gezellig en uitnodigend.

Wandontwerp van de woonkamer: houten lambrisering

Als je van natuurlijke materialen houdt, zal je dol zijn op houten lambrisering in jouw woonkamer! Je kan deze manier perfect gebruiken met bijvoorbeeld gerecycled steigerhout. Zo gaat de kleur van hout heel goed samen met groen, wit en bruintinten.

Lees ook het ander artikel over meer toegankelijkheid in huis.

houten lambrisering woonkamer

Decoratie als wandontwerp

In plaats van naar de verfemmer of het behang te reiken en te plakken, kun je jouw muur ook opnieuw inrichten met decoratie. Hier vind je enkele ideeen voor wanddecoratie:

 • Foto’s als collage of in lijsten
 • Kunstdrukken
 • Wandtatoeages

Een foto of een kunstdruk geeft de ruimte – op de juiste manier geënsceneerd – een individueel tintje. Je kunt ook jouw eigen stijl laten zien met goed gebruikte foto’s in de woonkamer. Elementen van hout zijn ook een echte blikvanger!

Heb je nu nog meer inspiratie om je woonkamer aan te pakken?

Lees ook: Inrichtingsvoorbeelden woonkamer