Welke woonverzekeringen zijn er en welke is voor jou de goede?

  • Home
  • Nieuws
  • Welke woonverzekeringen zijn er en welke is voor jou de goede?

Je begint aan een nieuwe fase in je leven: verhuizen, samenwonen, een nieuwe inboedel, een grote verbouwing. Iedere woonsituatie is anders en verandert ook in de loop der jaren. Het maakt niet uit welke situatie op jou van toepassing is, je wilt goed verzekerd zijn. Zo weet je zeker dat als er iets met jouw thuis en je dierbare spullen gebeurt, je de middelen hebt om het te vervangen of repareren. Voor dat doel zijn er dus de woonverzekeringen. Maar welke verzekeringen zijn er, welke zijn voor jouw situatie het beste en hoe kies je de beste uit? Wij vertellen je er meer over. 

Wat zijn de beschikbare woonverzekeringen?

Het lijkt misschien allemaal erg ingewikkeld, maar dat valt best mee. In grote lijnen zijn er 3 soorten woonverzekeringen. Wij leggen ze hieronder in het kort even uit. Zo kun je, met deze kennis, zelf bepalen welke woonverzekering voor jou van toepassing is, de opties vergelijken en de beste en voordeligste uitkiezen.

  1. De opstalverzekering

Dit type verzekering is bedoeld voor mensen met een koopwoning. Je dekt er de schade door bijvoorbeeld storm, brand en blikseminslag mee. Alles wat ‘vast’ zit in en aan je huis valt onder deze verzekering. Dus ook bijvoorbeeld zonnepanelen en inbouwapparatuur. Simpelweg alles wat je niet mee kan nemen uit je huis zonder dat dit schade veroorzaakt. Ook je tuin met alle ‘vaste’ zaken en je garage vallen onder deze verzekering.

  • De inboedelverzekering

Onder de inboedelverzekering valt juist wél alles wat je mee kunt nemen uit je woning zonder schade te veroorzaken. Dus de losse zaken zoals meubels, losse apparatuur, gordijnen etc. Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen ín je huis. Eigenlijk alles dus wat niet aan je huis vast zit; zelfs je huisdieren vallen onder deze verzekering.

  • De aansprakelijkheidsverzekering

Technisch gezien is dit uiteraard geen woonverzekering, maar toch is dit erg handig om af te sluiten. Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering is in Nederland niet verplicht (in tegenstelling tot de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, deze is uitsluitend van toepassing op voertuigen). Stel je voor dat je een kop koffie over de laptop van je vriendin laat vallen, of je hond maakt het speelgoed van je buurkinderen kapot. Je zoontje schiet een voetbal door de ruit van de buren…. Voor al dit soort situaties, die behoorlijk in de cijfers kunnen lopen, dekte een aansprakelijkheidsverzekering de schade. Je kunt een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor jezelf en voor je gezinsleden. Ook logees en studerende kinderen vallen onder de dekking. Je kunt er dan op vertrouwen dat de schade die jij of een van je gezinsleden veroorzaken aan iemand of iets wordt vergoed. Een geruststellende gedachte.

Welke verzekering sluit je wanneer af?

Wil je voor zo min mogelijk geld, zo goed mogelijk verzekerd zijn? Ga dan voor een opstal- en inboedelverzekering en vergelijk de prijzen en polissen van verschillende aanbieders. Kijk ook of een opstalverzekering in jouw geval nodig is. Woon je bijvoorbeeld in een appartement, dan hoef je deze verzekering meestal niet zelf af te sluiten. Bij een huurappartement doet je verhuurder dat en bij een koopwoning meestal de VVE (Vereniging van Eigenaars). In dat geval hoef je alleen een inboedelverzekering af te sluiten. We hebben het nog even duidelijk voor je op een rijtje gezet:

Koopwoning

Als je een huis koopt, dan is een opstalverzekering vaak verplicht, terwijl een inboedelverzekering niet verplicht is maar wel aanbevolen wordt. In het geval van koopappartementen valt de opstalverzekering meestal onder de Vereniging van Eigenaren (VvE). 

Nieuwe koopwoning

Je hoeft pas een opstalverzekering af te sluiten vanaf het moment dat jij de sleutel krijgt. Voor die tijd is de aannemer verantwoordelijk.

Huurwoning

Bij een huurwoning is in (vrijwel) alle gevallen de verhuurder verantwoordelijk voor de opstalverzekering. Het is daarnaast aan jouzelf of je een inboedel- en andere verzekeringen afsluit. Maar het is sterk aan te bevelen om in ieder geval voor een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering te gaan.

De ‘niet’-woonverzekering’ ofwel buitenshuisverzekering

Met een inboedel- en opstalverzekering heb je je woning en alles daarin goed verzekerd. Maar wat gebeurt er nu als je buitenshuis bent? Stel, je bent op vakantie en laat je dure mobiele telefoon kapot vallen. Of je nieuwe laptop wordt gestolen, of…. Zo kun je nog genoeg situaties bedenken waarbij je mooie spullen kapot of kwijt raken. Voor al dit soort situaties kun je een buitenshuisverzekering afsluiten. Daarmee wordt schade aan je spullen, zoals diefstal, water- en brandschade, allemaal vergoed.

Wat kost het?

Wat de kosten zijn voor deze verzekeringen is helemaal afhankelijk van jouw situatie. Bij veel aanbieders kun je op voorhand jouw premie berekenen. Wel zo handig!