Welke soorten schroeven mogen niet ontbreken in jouw gereedschapskist?

  • Home
  • DIY
  • Welke soorten schroeven mogen niet ontbreken in jouw gereedschapskist?
soorten schroeven klussen

Een goed uitgeruste gereedschapskist is het halve werk wanneer het aankomt op het klaren van een klus. Je wilt tenslotte goed voorbereid zijn en niet verlegen zitten om een boortje of een schroefje. Om je op weg te helpen met een goede basisvoorraad geven wij tips voor soorten schroeven die je sowieso nodig hebt in jouw gereedschapskist.

Verschillende soorten schroeven

Je verwacht het wellicht niet, maar er is een groot verschil tussen soorten schroeven. Om een klus goed te klaren, is het belangrijk de juiste schroef te gebruiken. Welke schroef geschikt is, hangt af van het te bevestigen materiaal, de draagkracht en de specifieke toepassing. 

Schroeven verschillen onderling op diverse manieren. Het meest opvallende verschil is uiteraard de grootte. Sommige schroeven zijn aanzienlijk groter dan andere schroeven. De grootte van de schroef hangt samen met het materiaal dat moet worden bevestigd en de draagkracht. De schroef moet uiteraard goed verankerd zijn in het materiaal en flink wat gewicht aankunnen. Maar naast de grootte, verschillen schroeven ook aanzienlijk wat betreft de schroefkop, de aandraaiing en de schroefdraad. Er is zoveel variatie in schroeven omdat elke klus weer een specifiek soort bevestiging vereist.

Lees ook het ander artikel over tips voor meer toegankelijkheid in de tuin.

Onmisbare schroeven in de gereedschapskist

Omdat er zoveel variatie is in schroeven, is het belangrijk om diverse schroeven op voorraad te houden voor het klussen. Maar welke schroeven mogen nu echt niet ontbreken in jouw gereedschapskist? Daar vertellen wij je alles over. Je weer dus welke schroeven je zeker in je gereedschapskist moet hebben.

Lees ook het ander artikel over industriële inrichting hal.

Houtschroeven

Houtschroeven zijn schroeven die worden gebruikt om houten delen aan elkaar te bevestigen. Aangezien er in Nederlandse huizen veel met hout wordt gebouwd, zijn houtschroeven onmisbaar. Er zijn diverse soorten houtschroeven te onderscheiden. Zo zijn er schroeven met platte koppen en met bolle koppen en is er volop variatie in lengte. Welke schroeven geschikt zijn voor de klus hangt uiteraard af van het vereiste draagvermogen, de gewenste afwerking en het hout dat wordt gebruikt.

houtschroef

Spaanplaatschroeven

Spaanplaatschroeven worden ook wel universele schroeven genoemd. Deze schroeven worden erg veel gebruikt en zul je ongetwijfeld al in huis hebben. Ze worden in diverse productieprocessen gebruikt, maar ook in onze huishoudens. De schroeven zijn in diverse maten beschikbaar en het is dan ook aan te raden om enkele verschillende soorten in de gereedschapskist te houden.

spaanplaatschroef

Gipsplaatschroeven

Gipsplaatschroeven worden veel gebruikt in huis wanneer je graag klust. Deze herkenbare schroeven hebben een platte kop voor een nette afwerking en zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen. Een absolute must have in huis.

gipsplaatschroef

MDF-schroeven

MDF-schroeven zijn ideaal voor stevige bevestiging en eenvoudig inschroeven. Bovendien zorgt dit type schroef ervoor dat het materiaal niet splijt. Deze schroeven worden gebruikt voor de bevestiging van hard MDF-materiaal. De schroeven zijn erg herkenbaar omdat ze een stevig boorpunt hebben met een schacht tussen de kop en de schroefdraad.

mdf schroef

Schroeven kopen

Als je schroeven gaat kopen is het uiteraard erg belangrijk dat je kiest voor schroeven van goede kwaliteit. Je wilt tenslotte elke klus goed klaren en niet klussen met onbetrouwbare schroeven. Dat is niet alleen lastig tijdens het klussen, maar ook nog eens heel onveilig. SchroevenXL is het grootste online schroeven magazijn waar je gegarandeerd jouw materialen vindt van goede kwaliteit. Klik hier om je schroeven te bestellen en maak zo jouw gereedschapskist compleet. Zo ben je goed voorbereid voor elke klus, zo kan je bijvoorbeeld een tuinbank zelf maken.