Tuinieren in maart is heel erg belangrijk!

  • Home
  • Tuin
  • Tuinieren in maart is heel erg belangrijk!
tuinieren in maart

Eindelijk! Het is lente en de tuin toont de eerste bloemen in maart! Jullie enthousiaste tuiniers hebben vast en zeker nieuwe tuinhandschoenen gekocht en zijn klaar om het nieuwe tuinseizoen te beginnen. Maart is een van de belangrijkste maanden van het tuinjaar, want nu kunnen we een ongelooflijke hoeveelheid voorbereidingen treffen voor een mooie, gezonde, productieve tuin. Tuinieren in maart is heerlijk!

Bemesting voor moestuin

Vernieuwing van de grond in de moestuin. Om de groenten echt te laten opstijgen, heeft de moestuin nu bemesting nodig – goed gezeefde compost moet in een dikte van 3 cm op het oppervlak worden aangebracht. Gebruik hier voor compost, hoornschilfers of andere biologische meststoffen van het tuincentrum.

Voorbereiding van het verhoogde bed

De aarde in verhoogde bedden zinkt in de loop van de tijd scherp. Voor de eerste keer zaaien in het voorjaar moet het verhoogde bed daarom worden gevuld met verse grond. Hiervoor wordt de toplaag van de grond verwijderd, compost of verse grond ingevuld en afgedekt met de verwijderde grond. Een verhoogd bed maken is gemakkelijk!

hoogbed tuinieren in maart

Bereid de tuin in maart voor op veel bloeiende planten

Heesters en klimplanten in maart terugsnoeien

Bij het knippen van de bloeiende heesters is het zeer belangrijk om op de bloeitijd te letten. Voorjaar bloeiende heesters zoals forsythia moeten na de bloei in de zomer worden gesnoeid, terwijl heesters die in de nazomer en de herfst bloeien in het voorjaar worden gesnoeid.

Daarnaast is het snoeien van sommige klimplanten nog steeds aan de gang. De dode of bevroren scheuten van clematis en hortensia’s kunnen worden weggesneden. Klimrozen, wilde wijnstokken en blauwe regen zijn zo gevormd dat ze niet te lange scheuten hebben en overvloedig bloeien.

Een van mijn favoriete planten – lavendel – heeft nu ook verzorging nodig. Als je dat in de herfst nog niet gedaan hebt, moet je de lavendelstruik terugsnoeien tot de eerste groene scheuten. Maar niet verder dan daar, anders ontkiemt het niet meer.

Plantentips voor struiken en vaste planten in maart

Zorg nu voor een bloemrijke tuin!

Vaste planten en houtachtige planten worden in de herfst of het voorjaar geplant – wie dit in de herfst heeft gemist, kan het nu goedmaken. Voordat je dit doet, moet je echter eerst een plattegrond van het tuinbed of de tuin krijgen om de beste locatie voor een bloembed of een nieuwe haag te bepalen. Dan loont het de moeite om het grote aanbod van verse en mooie tuinplanten in de kwekerij te bekijken en te kopen. Zolang de grond open is, die niet bevroren is, zullen de planten goed groeien.

Vaste planten die afgelopen zomer niet prachtig bloeiden, moeten nu worden herplant. Een nieuwe locatie met andere licht- en bodemomstandigheden kan ervoor zorgen dat bloeiende vaste planten weer tot bloei komen.

Het planten van nieuwe fruitbomen in maart

Maart is geschikt voor het planten van vorstgevoelige fruitbomen zoals perzik, abrikoos, walnoot en kiwi. Maar ook appels, peren, kersen of pruimen kunnen nog steeds in de grond worden geplant. Voorafgaande planning van de boomlocatie in de tuin is absoluut verplicht! Want als de bomen eenmaal in de grond staan, mogen ze niet meer worden verplaatst.

De geplante fruitbomen zullen dit jaar waarschijnlijk geen vruchten dragen, maar de kans is groot dat ze in het volgende tuinjaar wel vruchten zullen dragen. Een insider tip is de bemesting met paardenmest, als je toevallig in de buurt van een paardenstal woont.

Voor veel bessenstruiken is de ideale tijd om te planten de herfst, maar ook frambozen, bramen, kruisbessen of andere bessenstruiken zoals aalbessen kunnen in maart worden geplant.

Kies bijvoorbeeld voor deze kersenboom!


Belangrijke tuintips voor rozen tuinieren in maart

Nu is de beste tijd om het rozenperk in vorm te krijgen. De rozen die vaker bloeien, moeten aanzienlijk worden teruggesnoeid. De beste tijd is wanneer de forsythia begint te bloeien.

Zieke, bevroren scheuten worden volledig verwijderd, de overige worden teruggebracht tot 3-5 knoppen. Struik- en klimrozen worden uitgedund en lange, onvertakte scheuten worden met een derde ingekort om ze dichter te maken.

Het gazon verticuteren

Na de eerste maaibeurt (tot ca. 2 cm) kan het gazon worden verticuteerd, zodat het mos en het gazonvilt kunnen worden bewerkt. Dit geeft de grassprieten de nodige lichtinval en ruimte om goed te kunnen groeien.

Om kale plekken te herstellen met een nieuw zaadje, moet je wachten tot de grond warm genoeg is. De regel is dat de grond overdag en ook ’s nachts een gemiddelde temperatuur van meer dan 10 graden Celsius moet hebben. Als het te koud is, zal het zaad niet opkomen en zal je werk tevergeefs zijn geweest!

Bereid de chill-out zone voor tijdens het tuinieren in maart

Allereerst maken we de tuinmeubelen en de terrasstenen schoon, zodat we na het harde werken kunnen genieten van de milde zonnestralen. Als je teakhouten meubelen hebt, is het nu tijd om ze een beschermende laag en meer frisheid te geven met teakolie.