Van welk land is het LV kenteken?
Elk land heeft zijn eigen unieke kentekenplaat met een specifieke landcode. De code “NL” staat bijvoorbeeld voor Nederland en “BE” voor België. Dat is voor de meeste mensen bekend. Maar wat houdt het “LV” kenteken in? Vandaag zullen we dit verkennen, evenals de reden waarom je dit steeds vaker in Nederland en België ziet.
De Verschillende Landcodes
Het gebruik van landcodes op auto’s is wijdverbreid. De codes geven aan waar het voertuig geregistreerd staat. Het land van registratie hoeft echter niet noodzakelijk het land van herkomst te zijn. Dit komt omdat veel voertuigen worden geïmporteerd en geëxporteerd.
Elk land heeft een specifieke code die doorgaans zowel op kentekenplaten als in andere contexten zoals telefoonnummers wordt gebruikt. Let op dat de kentekenlandcode kan verschillen van de code die bij telefoonnummers wordt gebruikt. Bijvoorbeeld: “NL” voor een Nederlandse kentekenplaat en “NLD” voor telefoonnummers.
Betekenis van LV Kenteken
Als je een voertuig met een “LV” kenteken ziet, betekent dit dat het voertuig afkomstig is uit Letland. Hoewel het logisch zou kunnen lijken om “LL” te gebruiken, wordt in plaats daarvan “LV” gebruikt vanwege de officiële naam van het land, namelijk “Latvija”.
Letland bevindt zich in Noordoost-Europa, begrensd door Litouwen, Wit-Rusland en Rusland. Ook deelt het een zeegrens met Zweden. Sinds de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zie je steeds vaker LV kentekens in Nederland en België.
Andere kentekens die enigszins lijken op het “LV” kenteken zijn:
- “L” voor Luxemburg
- “LAO” voor Laos
- “LAR” voor Libië
- “LB” voor Liberia
- “LS” voor Lesotho
- “LT” voor Litouwen
- “CV” voor Kaapverdië
- “MV” voor Malediven
- “V” voor Vaticaanstad
Waarom Je het LV Nummerbord in Nederland en België Ziet
Letland was ooit een deel van de Sovjet-Unie. Na de val van de Sovjet-Unie kwam Rusland alleen te staan en streeft het ernaar om zijn grenzen te vergroten om zichzelf te beschermen. Hierdoor is Letland sinds de Russische invasie in Oekraïne in 2021 steeds meer op zijn hoede en voelen veel Letse inwoners zich bedreigd.
Als gevolg hiervan zijn sommigen op zoek naar veiligheid in West-Europa, wat de toename van LV kentekens in Nederland en België verklaart.
Letland heeft Rusland in augustus 2022 aangewezen als staatssponsor van terrorisme en weigert Russische vluchtelingen toe te laten die mobilisatie ontvluchten. Er is dus veel onrust in Letland.
Hoe Lang Mag een Buitenlandse Auto in Nederland Parkeren?
Het is toegestaan dat een auto met een buitenlands kenteken maximaal zes maanden per jaar in Nederland rijdt of geparkeerd staat op basis van internationaal recht. De kentekenhouder hoeft hiervoor geen vrijstelling aan te vragen.
Hoewel buitenlandse auto’s tot zes maanden in Nederland mogen verblijven, mogen ze niet langer dan zes maanden op dezelfde plek blijven staan. Bovendien mogen auto’s, zowel binnenlandse als buitenlandse, niet zomaar op landwegen, in bossen en op privéterrein worden geparkeerd.
Het LV Kenteken Aan Laten Passen
Stel dat iemand met een LV-kenteken in Nederland rijdt en overstapt naar een Nederlands kenteken. Dit is gunstig omdat de auto dan niet periodiek naar Letland hoeft te worden gebracht.
Dit proces valt onder de categorie auto-import vanuit Letland. De invoer van een auto kan alleen plaatsvinden wanneer deze op naam van een Nederlandse ingezetene staat. Dit betekent dat iemand die in Letland woont, geen Nederlands kenteken kan aanvragen.
Een Lets kenteken omzetten naar een Nederlands kenteken kan echter wel als de persoon uit Letland in Nederland werkt. De auto moet in dat geval voornamelijk in Nederland worden gebruikt.
Bij het importeren van een auto wordt een extra belasting in rekening gebracht. Soms geldt er vrijstelling voor deze belasting. Controleer de website van de belastingdienst voor de specifieke voorwaarden.
You May Also Like
Gaming kamer, man cave of be ...
september 26, 2024
Hoe je een budgetvriendelijk ...
september 17, 2024
De voordelen van zelf een vr ...
september 10, 2024