Het tuinkantoor wordt steeds populairder – en niet alleen sinds het uitbreken van de Corona pandemie. Geen wonder, want werken in het groen heeft veel voordelen. We laten je zien welke mogelijkheden je hebt om een thuiskantoor in het groen van de tuin in te richten en waar je op moet letten.
Wat is een tuinkantoor?
De zogenaamde “tuinkantoor trend” wordt waargenomen sinds 2005. Sinds het uitbreken van de pandemie heeft het echter een verdere stimulans gekregen, het aantal zoekopdrachten op Google is massaal gestegen.
Een tuinkantoor is eigenlijk een kamer of klein huisje dat als kantoor dient. De huisjes kunnen eruit zien als een klassiek tuinhuisje of als een kantoor hokje met een stijlvolle en moderne vormgeving. Tuinkantoren zijn meestal uitgerust met een bureau, computer, telefoon, bureaustoel en eventueel extra stoelen voor gasten. Het tuinkantoor heeft dus alles wat een “gewone” studeerkamer heeft.
Een thuiskantoor in de tuin is meestal volledig afgescheiden van het eigenlijke huis, wat je de gelegenheid geeft er professioneel en in alle rust te werken.
Lees ook het ander artikel over een fotocollage maken.
Het klassieke tuinhuis als tuinkantoor
Enerzijds zijn kant-en-klare tuinhuisjes geschikt, die je vervolgens kunt ombouwen tot thuiskantoor in de tuin. In elk geval moet je zorgen dat je tuinkantoor geisoleerd is. Je wilt immers ook ’s winters in je tuinkantoor kunnen werken. De wanden moeten daarom minstens 40 millimeter dik zijn.
Wat ook heel belangrijk is: Licht. Klassieke tuinhuisjes hebben niet altijd ramen. Zorg dat je niet alleen voldoende licht hebt, maar ook dat de ramen dubbel beglaasd zijn, zodat je in de winter niet bevriest.
Modules voor het tuinkantoor in tuin
Er zijn ook leveranciers die speciale tuinkantoren of tuinkantoor modules aanbieden. En die zijn er ook in verschillende maten, bijvoorbeeld met een vloeroppervlak van slechts vier vierkante meter. Leveranciers die deze tuinkantoren maken, zoals OPUS – home office pods kunnen ook rekening houden met de functie na werktijd, sommige tuinkantoren kunnen worden omgebouwd tot tuinkamers, waardoor je jouw kantoor makkelijk omzet naar een tuinoverkapping of een ruimte om lekker te zitten met familie. In dit geval kan je het zien als een verlengde van je huis, maar dan in de tuin! OPUS biedt de home office pods aan in verschillende maten, zo is er voor iedere tuin wat wils. Ze hebben 2 standaard modellen (Alpha en Beta), maar maatwerk is ook mogelijk. De tuinkantoren worden prefab gebouwd en zonder rompslomp geplaatst, zo heb je niet wekenlang bouwvakkers in je tuin!
Lees ook het ander artikel over buitenverlichting in de tuin.
Voordelen van het tuinkantoor in tuin
Het is niet voor niets dat de tuinkantoren in de tuin steeds populairder worden. Werken in je eigen tuin heeft veel voordelen:
- Je bespaart door je woon-werkverkeer tijd, kosten en stress
- Werken in het groen – je hebt altijd een mooi uitzicht op de natuur als je in het tuinkantoor werkt.
- Hoewel je op je eigen terrein bent, ben je ruimtelijk en akoestisch gescheiden van het huis. Zo kun je in alle rust werken en een plek hebben om je terug te trekken.
- Je kunt je tuinkantoor als fiscaal aftrekbaar opgeven.
- Het is niet nodig een apart kantoor of coworking ruimte te huren. Je hebt alleen de eenmalige aanschafkosten en de gewone kosten voor elektriciteit, internet en water.
- Als je tuinkantoor groot genoeg is, kun je er zelfs klanten of collega’s ontvangen – in een prachtige omgeving, dat is nogal wat.
Een tuinkantoor brengt dus veel voordelen met zich mee. Vooral voor mensen die het liefst vanuit huis werken, maar niet gestoord willen worden, is een tuinkantoor een handige oplossing.
Nadelen van een thuiskantoor in de tuin
Maar een tuinkantoor heeft ook enkele nadelen:
- Je moet voldoen aan de bouwvoorschriften. Een tuinkantoor is misschien geen optie voor je – zelfs als je een tuin hebt.
- De aanschafkosten zijn vrij hoog – afhankelijk van welk tuinkantoor je kiest. Je moet een bepaald budget hebben voor het huis en de uitrusting.
- Afhankelijk van waar het tuinkantoor staat, kan het ingewikkeld zijn met elektriciteit, internet of riolering.