5 tips voor een betere nachtrust

betere nachtrust

Wist je dat heel veel mensen kampen met slaapproblemen? Je kunt moeilijkheden hebben met in slaap vallen, maar ook ’s nachts regelmatig wakker worden, onrustig slapen of niet goed uitrusten tijdens de slaap. Die onrustige nachten kunnen je echt opbreken met als gevolg een gebrek aan energie, motivatie en concentratie gedurende de dag. Gelukkig is er veel dat je zelf kunt doen voor een betere en diepere slaap. Wij geven 5 tips voor een betere nachtrust waar je direct mee aan de slag kunt gaan.

1. Schaf een comfortabel kussen en dekbed aan

Een goed matras is een fantastische basis waarmee je jouw nachtrust al aanzienlijk kunt verbeteren. Vergeet echter ook niet het belang van een goed kussen en een comfortabel dekbed. Iedereen heeft hierin natuurlijk andere voorkeuren. Sommige mensen slapen zonder kussen en andere mensen hebben liever een bed vol kussens. En sommige mensen slapen liever onder een laken, terwijl anderen zich het meest comfortabel voelen onder een kasjmier dekbed. Ontdek wat jouw voorkeuren zijn en richt jouw bed ernaar in. Wees niet bang om te investeren in kwalitatief hoogwaardige producten. Een goede nachtrust is dit dubbel en dwars waard en je hebt er jarenlang plezier en profijt van. 

luxe bed betere nachtrust

2. Investeer in een goed matras; betere nachtrust

Veel mensen onderschatten het belang van een goed bed. Een kwalitatief hoogwaardig matras is ontzettend belangrijk voor een rustige en comfortabele nacht. Het zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap valt en dat je beter in slaap blijft. Oriënteer je dus zeker bij een beddenspeciaalzaak voor een matras dat helemaal past bij jouw slaappatroon en voorkeuren. De specialisten daar kunnen je van gedegen advies voorzien, maar probeer ook zeker wat bedden uit voor je een definitieve keuze maakt.

3. Creëer je juiste sfeer

Als je moe bent, kun je nagenoeg onder alle omstandigheden in slaap vallen. Dat zegt echter niets over de kwaliteit van de slaap. Om een echt goede nachtrust te hebben, is het belangrijk om de omstandigheden te optimaliseren. Door de juiste sfeer te creëren, wordt het makkelijker om in slaap te vallen en heb je minder verstorende factoren. Zorg er dus voor dat de slaapkamer een kalmerende plek is zonder rommel of storende geluiden. Zet de ramen op een kier voor ventilatie, maar sluit de gordijnen voor een donkere slaapomgeving. Zet eventueel een kalmerend muziekje op of een yoga nidra meditatiesessie om helemaal in slaapstemming te komen.

4. Vermijd schermen voor het slapen

Nu de slaapomstandigheden optimaal zijn, is het tijd om de verstorende factoren voor het slapen onder de loep te nemen. Wist je dat het heel slecht is om voor het slapengaan op de computer of op een telefoon te kijken? Het blauwe licht dat deze schermen afgeven is verstorend voor de aanmaak van melatonine. En daarnaast maken al die nieuwsberichten en social media posts ons ook eerder onrustig dan ontspannen. Maak er een goede gewoonte van om een paar uur voor het slapengaan deze schermen weg te leggen. Dan krijgt jouw lijf de gelegenheid om zich voor te bereiden op de slaap.

5. Een avondritueel voor een betere nachtrust

Veel baby’s en kleine kinderen hebben een vast avondritueel om de overgang van dag naar avond eenvoudig te maken. Voor volwassenen is dit ook geen gek idee. Een avondritueel kan uit allerlei handelingen bestaan. Denk aan een warm bad, tandenpoetsen, gezichtsreiniging, een kop warme thee met een goed boek, een meditatiesessie of schrijven in een dagboek. Door een avondritueel voor jezelf te creëren, bereid je jouw lichaam en geest voor op de nacht. Je geeft jezelf de tijd om tot rust te komen, de zorgen van de dag van je af te laten glijden en alvast vermoeid te raken. Dit helpt enorm bij het in slaap komen als je in bed ligt.