Oplaadbare batterijen: dit is wat je moet weten

  • Home
  • Nieuws
  • Oplaadbare batterijen: dit is wat je moet weten

De meeste elektrische apparaten worden ondersteund door een accu of een batterij. Ze hebben beiden hun eigen charme. Het is helaas niet echt aan jou om te kiezen welke van de twee jouw device van stroom voorziet, die keuze heeft de fabrikant gemaakt. Vind je een accu een fijner systeem hebben? Dan zijn oplaadbare batterijen misschien wel iets voor jou; hiermee creëer je namelijk ook het effect van een accu. In dit artikel gaan we jou meer vertellen over oplaadbare batterijen.  

Hoe werkt een batterij überhaupt?

Batterijen weten stroom te leveren zolang het zich binnen een gesloten circuit bevindt. Daarvoor moeten de plus- en minpool met elkaar verbonden zijn door middel van een “verbruiker”. Een lampje is een goed voorbeeld van zo’n verbruiker. Als je het circuit sluit gaat er een reactie van start aan de minpool, die gaat op zijn beurt elektronen produceren. Een tweede reactie verbruikt elektronen bij de pluspool. De separator, de scheidingswand tussen de beiden, voorkomt interne kortsluiting. Deze scheidingswand laat slechts ionen door. Door dit hele proces ontstaat er een spanningsverschil en gaat onze verbruiker werken.

Een batterij hergebruiken

Zoals we allemaal wel weten loopt een batterij op een gegeven ogenblik leeg en dat is ontzettend vervelend. Dat is precies de reden dat er is bedacht om een batterij opnieuw op te laden. Een herlaadbare batterij klinkt misschien als iets heel nieuws, maar dat valt wel mee. Gaston Planté, een natuurkundige, begon in 1859 met deze trend door een oplaadbare loodaccu te ontwerpen. Vandaag de dag nemen deze herlaadbare batterijen een iets andere vorm aan. We maken tegenwoordig gebruik van een batterij oplader om batterijen meerdere levens aan te bieden. Dit apparaatje zorgt ervoor dat je het proces van het leeglopen van een batterij weer kunt omdraaien. Zo kun je een oplaadbare batterij wel 300 tot 1500 keer opladen.

Laad slechts herlaadbare batterijen op

Wanneer je overstapt op oplaadbare batterijen is het heel belangrijk om te onthouden dat je normale batterijen niet kunt opladen. Doordat de gewone batterijen niet zijn gemaakt om opgeladen te worden, kan het heel gevaarlijk zijn om ze toch op te laden. Dit komt door de chemische processen die plaatsvinden in een batterij. Een voorbeeld hiervan is een Alkalinebatterij. Deze batterij kan scheuren en barsten krijgen wanneer je hem probeert op te laden. Hierbij komt onvermijdelijk vloeibaar elektrolyt vrij.

Vind je het belangrijk om een milieuvriendelijke keuze te maken? Lees hier wat je kunt doen om zo goed mogelijk om te gaan met deze accu’s.