Kiezen tussen een inboedelverzekering en een woonverzekering

  • Home
  • Nieuws
  • Kiezen tussen een inboedelverzekering en een woonverzekering

Als je thuis even om je heen kijkt, zie je daar de spulletjes die je in de loop der tijd hebt verzameld. Vaak beseffen mensen niet dat de waarde van deze bezittingen al gauw in de duizenden euro’s loopt.

Een ongelukje is snel gebeurd en daar kan je je tegen verzekeren. Dat wordt een inboedelverzekering genoemd. Deze verzekering dekt schade aan je inboedel ingeval van verlies van persoonlijke bezittingen bij brand, lekkage, storm en diefstal. Wat precies vergoedt wordt ligt aan de polisvoorwaarden en daar komen we in dit artikel later op terug. Heb je een eigen woning dan kan je die uiteraard ook verzekeren tegen risico’s, dat wordt een opstalverzekering genoemd. Een combinatie van beide is dan een woonverzekering. Verzekeringen horen nu eenmaal bij woonkosten.

De inboedelverzekering

In Nederland wordt veel verzekerd en sommige verzekeringen zijn verplicht, denk maar aan een WA-verzekering voor je auto. Een inboedelverzekering is in principe niet verplicht, maar als je een huis huurt, kan het zijn dat de verhuurder in het huurcontract heeft opgenomen dat de huurder een inboedelverzekering moet afsluiten. Om problemen te voorkomen, moet je derhalve altijd even de voorwaarden van je huurcontract checken.

Is een inboedelverzekering zinvol?

Die vraag kan je alleen zelf beantwoorden. Maar stel je voor dat je bij een calamiteit zoals een brand al je bezittingen kwijtraakt.

Met een inboedelverzekering krijg je dan voor een premie van vaak enkele euro’s per maand een uitkering op basis van de polisvoorwaarden. Hoeveel je krijgt, hangt uiteraard af van de spullen die verloren zijn gegaan maar ook van de verzekering die je hebt gekozen. Bij een verzekering tegen nieuwwaarde wordt in principe de oorspronkelijke prijs van je bezittingen vergoed zodat je alles kan vervangen. Dit is de duurste manier van verzekeren. Vaak wordt uitgegaan van de dagwaarde omdat jouw 10 jaar oude bankstel op dit moment minder waard is dan wat jij er voor hebt betaald.

De schade-uitkering zal dan niet genoeg zijn om alles te vervangen door nieuwe spullen, maar helpt je wel op weg. Ook staan er vaak beperkingen in de voorwaarden wat betreft de maximale vergoeding voor dure zaken, zoals elektronica, kleding, sierraden en verzamelingen. Als je een nieuwe inboedelverzekering gaat afsluiten, let dan goed op deze beperkingen, zeker als er kostbaarheden tot de inboedel behoren.

De woonverzekering

Indien je een eigen huis hebt, loop je ook risico voor dit bezit, onder andere weer voor brand, water- en stormschade. Met een opstalverzekering heb je een dekking bij schade aan je woonhuis. Ook deze verzekering is niet verplicht, maar als je een hypotheek hebt, staat zeker in de voorwaarden dat je een opstalverzekering moet afsluiten. Ook als de woning ‘vrij’ zal iedere huiseigenaar geen risico willen lopen om bij een calamiteit alles kwijt te raken. De premie van een opstalverzekering is gebaseerd op de herbouwwaarde van een huis en dat kan behoorlijk oplopen. Een woonverzekering is een combinatie van een opstal- en inboedelverzekering. Vanwege de hoogte van de premie is het zeker zinvol om ieder jaar je woonverzekering te vergelijken.