Keuken spoelbakken: dit zijn je opties

  • Home
  • Nieuws
  • Keuken spoelbakken: dit zijn je opties

Ben je thuis aan het klussen en eindelijk toegekomen aan de keuken? Dan mag een mooie spoelbak niet missen als topstuk.

Als je al wat onderzoek hebt gedaan naar een spoelbak, kom je er al snel achter dat er heel veel mogelijkheden zijn als het aankomt op materialen. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen en kenmerken, maar welke spoelbak past nou het beste bij jouw nieuwe keuken?

In dit artikel lichten we de verschillende soorten toe en vertellen we welke soort bij welke interieurstijl past. Hopelijk kun je daarna makkelijk een keuze maken.

RVS of inox

Als eerste bespreken we RVS, of inox zoals het materiaal ook wel wordt genoemd, spoelbakken. Roestvrijstalen spoelbakken staan goed in elke interieurstijl en zijn daarom de meest verkochte spoelbakken. Ze zijn hygiënisch, onderhoudsarm en zeer duurzaam.

Mooie en kwalitatief goede spoelbakken van RVS zijn Reginox spoelbakken. Dit hoogwaardige Nederlandse bedrijf produceert RVS wasbakken in heel veel verschillende maten, vormen en kleuren en levert bovendien levenslange garantie.

Keramiek

Keramiek spoelbakken worden gemaakt van 100% natuurlijke materialen. Het is een verzamelnaam voor harde steenmaterialen die onder hoge druk als het ware worden samengesmolten.

Een kenmerk van deze spoelbak is de unieke glans, die ontstaat door de keiharde toplaag. Ook deze wasbak gaat jaren mee en is relatief onderhoudsarm. Ze passen in traditionele keukens en retro-look keukens.

Porselein

Wanneer je gaat zoeken naar de verschillende materialen van spoelbakken, kom je ongetwijfeld ook porselein tegen. Zoals we net aan gaven is keramiek een verzamelnaam voor harde steenmaterialen en, je voelt hem al aankomen, porselein is daar een voorbeeld van.

Porselein is een steensoort die bij hoge temperatuur wordt afgebakken om vervolgens een glazuurlaag te krijgen. Hierdoor ontstaat weer die kenmerkende glans. Porselein wordt veel gezien in bijvoorbeeld oud-Hollandse en Engelse keukens.

Natuursteen

Natuursteen spoelbakken is, net als keramiek, een verzamelnaam voor verschillende steensoorten die natuurlijk voorkomen. We lichten hieronder de twee meest voorkomende natuursteen spoelbakken nog verder toe.

Graniet

Graniet is een steensoort met een meer natuurlijke, ruigere uitstraling. Het oppervlak is wat ruwer, doordat het materiaal natuurlijk is ontstaan als magma wat ondergronds is gestold. Het materiaal is keihard en daardoor zeer kras- en breukvast.

Nog een voordeel van het materiaal is dat je niet zo snel kalkkringen ziet. Dit is ideaal, wanneer je thuis geen waterontharder hebt waardoor kalk snel zichtbaar is.

Doordat graniet een natuurproduct is, is elke spoelbak uniek qua uitstraling. Deze unieke uitstraling past uitstekend in een industriële of moderne keuken.

Composiet

Composiet spoelbakken lijken op de granieten varianten, maar zijn net anders. Composiet bestaat voor een groot deel uit gerecycled graniet, waar vervolgens kwarts en harsen aan toe zijn gevoegd om het materiaal nog harder te maken. Composiet spoelbakken zijn dus eigenlijk technisch vervaardigde versies van granieten spoelbakken. Door de toevoeging van hars en kwarts, zijn composieten spoelbakken in meer kleuren verkrijgbaar dan graniet. Ideaal voor mensen die net iets anders willen dan standaard graniet.

Ook composiet wasbakken worden veel gezien in luxe en strakke keukens, maar passen ook uitstekend in een industriële keuken.