Hoe financier je de aankoop van een traplift?

  • Home
  • Nieuws
  • Hoe financier je de aankoop van een traplift?

In veel gevallen gaat ouder worden – helaas – gepaard met lichamelijke klachten. Je kunt moeite krijgen om te lopen, om je soepel te bewegen of om op te kunnen staan. De aankoop van een traplift is daarom voor veel mensen aan de orde.

Dit geldt overigens niet alleen voor ouderen. Ook als je – om welke reden dan ook – slecht te been bent, heb je baat bij een traplift. Een belangrijk punt bij een traplift is uiteraard het kostenplaatje. Wat kost een nieuwe traplift en hoe kun je dit financieren? Daar zijn gelukkig meerdere opties voor.

Spaargeld aanwenden

Heb je een traplift nodig? Dan moet je waarschijnlijk ook nog andere aanpassingen aan je woning door laten voeren. Mocht je niet aan bepaalde eisen kunnen voldoen, zou je zelf voor deze aanpassingen moeten opdraaien. Je zou in dat geval je spaargeld aan moeten wenden.

Uiteraard is dit niet voor iedereen mogelijk. Kijk in dat geval naar onderstaande financieringsmogelijkheden.

Een traplift huren

Lukt het je niet om een traplift zelf te kopen? Of denk je maar voor een korte periode een traplift nodig te hebben? Dan biedt een huur traplift uitkomst. Voor een huur traplift betaal je een bepaald bedrag per maand. In ruil voor dit bedrag krijg je de beschikking over de traplift. Net zoals dit bij bijvoorbeeld een huurauto het geval is.

Voor de lange termijn is dit eigenlijk geen optie. In dat geval lopen de huurkosten fors op.

Een traplift leasen

Heb je geen interesse om zelf een traplift te kopen? Is het ook te prijzig om een traplift te huren? Dan kun je altijd nog voor de lease van een traplift kiezen. Je betaalt een vast bedrag voor de traplift, waardoor je van veel duidelijkheid verzekerd bent. Je weet elke maand precies waar je aan toe bent. Ondertussen heb je ook nog de beschikking over een prima traplift in je woning.

Het leasen van een traplift kent vaak wel een bepaalde looptijd. Verdiep je hier even goed in. Besef bovendien goed dat de traplift na deze looptijd waarschijnlijk niet jouw eigendom wordt. De traplift blijft, in de meeste gevallen, eigendom van de leasemaatschappij.

Bekijk de Wet maatschappelijke ondersteuning

Heb je vanwege medische redenen een traplift in huis nodig? Bekijk dan de Wet maatschappelijke ondersteuning. Deze wet (Wmo) schrijft het volgende voor: een gemeente moet ervoor zorgen dat je zo lang mogelijk thuis kunt wonen en deel kunt nemen aan de samenleving.

Lukt het je door het ontbreken van een traplift niet meer om thuis te wonen? Voldoe je ook aan de andere gestelde eisen? Dan kun je een traplift wmo aanvragen. Dit doe je bij je gemeente, waarna je gemeente deze aanvraag toetst. Bij goedkeuring zorgt de gemeente voor de aanschaf en plaatsing van de traplift in je woning.

Is dit voor jou volledig gratis? Nee, dat is niet het geval. Je betaalt een vaste bijdrage per maand. Voor het jaar 2024 is deze vaste bijdrage €19 per maand.