Haperende internetverbinding: waar kan het aan liggen?

  • Home
  • Nieuws
  • Haperende internetverbinding: waar kan het aan liggen?

Internet is een soort primaire levensbehoefte geworden. We kunnen niet zonder, op het werk niet, maar zeker ook thuis niet. Omdat we onze internetverbinding tegenwoordig voor zo veel verschillende dingen gebruiken, is het extra irritant geworden als die verbinding dan niet wil meewerken. Een haperende internetverbinding is anno 2023 een van de grootste irritaties die er bestaat. Waar kan het aan liggen als je te maken hebt met een haperende internetverbinding thuis?

DSL-internet

Goedkoop is duurkoop. Een goedkoop internetabonnement kan de oorzaak zijn van je haperende internetverbinding. Doorgaans hebben we het dan over DSL-internet, internet via de telefoonkabel, want dat zijn de goedkoopste abonnementen. DSL-internet gebruikt de oudste nog in gebruik zijnde techniek en staat bekend als het minst stabiele type internetverbinding. Tel daarbij op dat de afstand van je woning tot de wijkcentrale de maximaal haalbare downloadsnelheid op je adres doet verminderen, en je hebt het recept voor een haperende internetverbinding. Nieuwe abonnement voor internet vergelijken is de enige oplossing als dit het probleem is.

Te zwaar gebruik

De stabiliteit van je internetverbinding is vaak ook een samenspel van de bandbreedte en het gebruik. Maar je meer gebruik van de internetverbinding dan hij aankan, dan is het logisch dat hij gaat haperen. Je kunt niet verwachten dat je met een klein internetabonnement van alles en nog wat tegelijkertijd kunt doen op je internetverbinding. Dus ook niet op verschillende apparaten tegelijkertijd streamen. Vaak maak je zwaarder gebruik van je internetverbinding dan je denkt, zeker als je een smart home met zaken als een video deurbel op wifi. Ook gaat online gamen niet op DSL-internet of een te klein kabelinternetabonnement.

Positie van je router

Heb je je internetabonnement naar jouw idee wél op orde? Dan wordt het tijd om te kijken naar de router en diens rol in het probleem. De positie van je router kan een rol spelen in matig draadloos internet. Daarom is het van belang om hem op een strategische positie neer te zetten. Het liefst zet je hem zo centraal mogelijk in je woning, op een plek van de grond af waar er zo min mogelijk objecten in de directe omgeving van de router staan. Deze kunnen namelijk het signaal blokkeren. Een goede positie van je router zorgt dat het draadloos internetsignaal op zo veel mogelijk plekken in huis op goede sterkte komt.

Kanaal van je router

Lost het verplaatsen van je router niets op, of staat hij al op de ideale plek? Dan kan het nog de moeite waard zijn om te kijken naar het kanaal waarop je router het wifi-signaal uitzendt. Routers kiezen namelijk automatisch uit 11 kanalen het kanaal waarop ze uitzenden, en in de praktijk wordt het dan vaak 1, 6 of 11. Als de buren daar ook op zitten, kunnen jullie routers elkaar in de weg gaan zitten. Met de app Wifi Analyzer kun je nagaan welke routers er in de buurt op welk kanaal zitten. Als er reden is om van kanaal te veranderen, kun je op de website van je internetprovider opzoeken hoe je dat kunt doen.

Er kunnen dus verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan een haperende internetverbinding. Maak er werk van om die oorzaak op te sporen, want het is erg vervelend om met een internetverbinding te blijven zitten die niet naar wens functioneert. Klik op de link voor meer tips over hoe je je internetverbinding sneller kunt maken.