Gras kiezen voor jouw gazon: waar let je op?

  • Home
  • Nieuws
  • Gras kiezen voor jouw gazon: waar let je op?

Het gras in jouw tuin is inmiddels wel echt aan vervanging toe. Het is vergeven van mos en onkruid: de echte grasplanten herken je er bijna niet meer tussen. Je kúnt natuurlijk nog een keer aan de slag met kalk, mest en met de verticuteerhark, maar eigenlijk weet je wel beter: dit is niet meer te redden. Liever begin je gewoon helemaal opnieuw. Weg met die ergernis; kom maar door met die verse, groene grasmat! Begin je oude gras maar vast af te graven, dan geven wij je ondertussen vast een aantal tips bij het uitkiezen van je nieuwe grasmat. 

Onze tip: ga voor graszoden

Met onze eerste tip gaan we je alvast een boel tijd en energie besparen. En die tip is: ga voor een kant-en-klaar gekweekt gazon, oftewel voor graszoden! Zo hoef je niet te wachten totdat je gras ontpopt is van een graszaadje tot een volledige grasplant, en koop je een grasmat die al prachtig in elkaar gevlochten is. Dat laat geen ruimte voor eventueel onkruid, en zorgt voor een groen gazon vanaf de dag dat je de graszoden legt. Je grasmat wordt afgestoken van een akker bij een kweker, en kan rechtstreeks je tuin in. Dat is nog eens gemakkelijk een nieuw gazon leggen!

  • Volle, groene grasmat
  • Bijna direct gebruik maken van je gazon
  • Zo min mogelijk plek voor onkruid

Kies je voor graszoden, dan zijn er nog een aantal zaken waar je op kunt letten. Hoe kies je de graszoden die precies bij jou passen?

1) Hoe lang heeft het gras mogen groeien?

De groeitijd van je graszoden is een bepalende factor in de kwaliteit van het gras. Heeft het langer mogen liggen, dan zijn de graswortels sterker en kunnen de plantjes meer hebben: zijn de plantjes nog te jong, dan liggen verdroging en kale plekken op de loer. Vraag je kweker dus hoe lang de graszoden de tijd hebben gekregen om te groeien: bij minder dan 10 maanden groeitijd moet je deze graszoden niet eens in overweging nemen. En wil je een betere kwaliteit gras? Ga dan voor minimaal 13 tot 14 maanden groeitijd. 

2) Zijn er plastic netten in je gras verwerkt? 

Dit is een goede kritische vraag om aan je kweker te stellen. Veel graskwekers gebruiken namelijk plastic netten om de graszoden bij elkaar te houden, en vaak is dit een teken van een (te) korte groeitijd van het gras. Een gezonde grasmat heeft namelijk geen plastic netten nodig om één geheel te blijven bij het afsteken! Ga graszoden met plastic netten dus zoveel mogelijk uit de weg: vaak is het een teken van overall slechte kwaliteit van het gras. En daarnaast plaats je ermee plastic in de bodem, wat weer niet erg goed is voor het milieu!

3) Hoe milieuvriendelijk is je gras gekweekt? 

Afgezien van plastics in je grasmat, kan je teler er ook andere dingen aan toegevoegd hebben die het milieu niet echt ten goede komen. Chemische kunstmest bijvoorbeeld, of bestrijdingsmiddelen die onkruid tegengaan. Het helpt je gras weliswaar groeien, maar het laat ook schadelijke stoffen achter in de bodem. 

Hecht jij dus waarde aan een natuurlijke grasmat? Stel dan kritische vragen over de chemicaliën die ingezet zijn tijdens het groeiproces. We zeggen overigens niet dat iedere grasmat helemaal vrij van chemische bestanddelen moet zijn; het is wel goed om je bewust te zijn van wat er in je gras zit. 

4) Past de grassoort bij jouw gebruik van je gazon?

Sommige mensen hebben een gazon alleen voor de sier, en bij anderen wordt er elke dag uitgebreid op gestoeid en gespeeld. Dat maakt nogal een verschil voor de grasmat die je kiest! Let er dus bij de aanschaf van je graszoden op dat de kwaliteit van het gras past bij je gebruik van het gazon. Soms is een voordelige groene mat voldoende, maar bij intensief gebruik is het goed om iets meer te investeren in een premium graszode.

Groen en gezond Drents gras, zonder netten

Wil jij graag ruim de keuze hebben bij het selecteren van jouw nieuwe graszoden? Bestel dan bij Topgazon, een op en top Drentse graskweker in het mooie Nooitgedacht. Geen netten en zo min mogelijk chemicaliën: goed gras zonder poespas. Je kunt er voor een voordelige prijs een speelgazon aanschaffen, maar ook gaan voor premium natuurzoden die op een 100% ecologische manier gekweekt zijn. Jij kiest bij Topgazon!

Ontdek Topgazon.nl >