Jij vraagt je af of het zinvol is om je garage te isoleren? Ben je op zoek naar stapsgewijze instructies die je laat zien hoe je jouw garage of delen ervan goed kunt isoleren? Onze gids voor het isoleren van je garage legt uit wanneer het de moeite waard is om te isoleren en wanneer niet. Wij bieden ook eenvoudige instructies voor het aanbrengen van de isolatie op de garagedeur en het plafond. Er zijn ook veel praktische tips. Uiteraard met de kennis van ons lokale isolatiebedrijf!
Een garage is een mooie zaak: hij biedt jouw auto bescherming tegen weer en wind en beveiligt hem tegen diefstal. Maar niet alle garages zijn hetzelfde: naast kant-en-klare garages, zijn er ook garages die je volgens je eigen concept hebt gebouwd of die je hebt laten bouwen. Geschikte bouwmaterialen voor garages zijn hout, metaal (staal), beton en bakstenen, waarbij elk materiaal specifieke kenmerken van de constructie geeft. Garages verschillen ook in het feit of ze vrijstaand zijn, aan het huis of tuinhuis zijn bevestigd of volledig in het woongebouw zijn geïntegreerd.
Het isoleren van de garage – wanneer is het de moeite waard en wanneer niet?
Er is geen eenduidig antwoord op de vraag of het de moeite waard is om uw garage te isoleren. Het is altijd aan te raden om uw garage te isoleren als
- de garage wordt verwarmd, omdat u er regelmatig verblijft (werkplaats, hobbyruimte, opslagruimte, keldervervanging) of een klassieke auto wordt er permanent gestald,
- en/of de garage is direct verbonden met het huis.
In deze gevallen helpt professionele isolatie van de garage om verwarmingsenergie en de daaruit voortvloeiende verwarmingskosten te besparen.
Goed om te weten: Een aangebouwde garage op zich voorkomt koeling van de bouwmuur en de achterliggende woonruimte waaraan deze is bevestigd. Hierdoor wordt het risico op “afkoeling” van de wand en de daaruit voortvloeiende ontwikkeling van schimmels aanzienlijk verminderd.
Aan de andere kant is het niet de moeite waard om houten garages te isoleren: Het bouwmateriaal heeft van nature vrij goede isolerende eigenschappen, zodat isolatie niet meer nodig is.
Wie nu denkt dat een stalen garage veilig moet worden geïsoleerd omdat het materiaal geen isolerende eigenschappen heeft, maar warmte en kou goed geleidt, moet weten dat de garage-isolatie hier vochtophoping zou veroorzaken, wat zou leiden tot roest op het metaal en schimmelgroei op de isolatie. In dit geval zou het minder een kwestie van isolatie zijn dan van ventilatie.
In vrijstaande garages kun je ook zonder garage-isolatie – tenzij de isolatie in de winter zo sterk afkoelt dat de temperatuur binnen onder de vorstgrens valt en in de zomer te veel opwarmt.
Je moet ook weten dat sommige geprefabriceerde garages al zijn uitgerust met isolatie door de fabrikant. Hier moet je letten op de isolatiekwaliteit. Een goede isolatie wordt alleen bereikt als de isolatie wordt uitgevoerd zonder koudebruggen, wat soms niet het geval is bij wand- en plafondelementen die alleen maar worden verdubbeld.
Lees ook het ander artikel over de verschillende soorten schroeven basis voor klussers.
De garage achteraf isoleren – wat kan en wat niet?
Je kan ook bijna elke garage achteraf isoleren. Zorg ervoor dat je een dichte isolatielaag aanlegt. Omdat warmte ongebruikt en ongecontroleerd via koudebruggen verloren gaat aan het milieu – dit verhoogt de warmtebehoefte, het energieverbruik en de stookkosten.
De 3 beste tips voor het isoleren van je garage
Voordat we de garage stap voor stap gaan isoleren, volg hier onze beste tips:
- Het is het beste om dubbelwandige garagedeuren te gebruiken. Ze isoleren de warmte uit zichzelf en verminderen zo het energieverlies. Een niet geïsoleerde garagedeur kan 20 tot 30 procent aan warmte verliezen.
- Controleer of een loopdeur in de garagedeur of een garage zijdeur de moeite waard is. Ervan uitgaande dat je alleen de fiets uit de garage wilt halen, bespaart je energie omdat je niet de hele deur hoeft te openen en de kans groter is dat de warmte in de garage blijft.
- Als je het garageplafond isoleert, moet je de plafondisolatie een beetje naar beneden trekken op de muren. Zo vermijd je ongewenste koudebruggen.
Het isoleren van de garage – dit is de manier om het te doen! (stapsgewijze instructies)
Aan de hand van het voorbeeld van een geprefabriceerde betonnen garage leggen we stap voor stap uit wat je moet doen als we
- de garage isoleren
- en/of de garagedeur isoleren
willen. Laten we beginnen met de garagedeur!
Isolerende garagedeuren – een eenvoudige gids
Voor de isolatie van garagedeuren zijn polystyreen isolatieplaten (handelsnaam: polystyreen) geschikt voor een plaatstalen deur, die je van binnenuit bevestigt. Dit werkt echter alleen als de garagedeur uit een stuk bestaat. Dit is niet mogelijk met flexibele garagedeuren of zogenaamde sectionaaldeuren met lamellen.
- Stap 1: Plaatwerk schoonmaken garagedeur
Verwijder vuil (stof, vet) van de garagedeur. Gebruik een doek en een geschikt reinigingsmiddel met alcohol of aceton.
- Stap 2: Het meten van de garagedeur
Meet de garagedeur zorgvuldig op en let op de afmetingen.
- Stap 3: Snij de isolatieplaten op maat
Snij vervolgens de isolatieplaten in overeenstemming met de afmetingen van de garagedeur. De isolatieplaten moeten over het gehele oppervlak worden aangebracht.
- Stap 4: Afdichten van isolatieplaten
Breng vervolgens een volledige laag van een in de winkel verkrijgbare houtlijm aan op een zijde van elk van de precies gezaagde isolatieplaten. De lijmlaag moet zeer dun zijn en goed drogen. Het sluit de planken af en vormt een zogenaamde lijmbrug.
- Stap 5: Breng de montagelijm aan
Wanneer de kit volledig droog is, volgt de montagelijm: Deze wordt op de kit aangebracht – in stroken met een afstand van ongeveer tien centimeter (cm).
Onze tip: Om de isolatie van de garagedeur bijzonder strak te maken, kun je ook de zijranden van de panelen voorzien van lijm, zodat de naden worden afgedicht. Het is het beste om dit te doen voordat het volgende paneel wordt bevestigd.
- Stap 6: Lijm de isolatiepanelen op de garagedeur.
Lijm vervolgens de isolatielatten op de garagedeur. Dicht bij elkaar en zonder al te veel druk. Een kleine holte moet aan de gelijmde zijde blijven: Het dient voor de ventilatie. Het geheel moet dan minstens 24 uur drogen.
Onze tip: In het geval van dubbelwandige deurpanelen kun je de bovengenoemde holtes ook vullen met bouwschuim.
Lees ook het artikel over welke soorten schroeven niet mogen ontbreken in jouw gereedschapskist.
Het isoleren van het garageplafond – een eenvoudige gids
Piepschuimpanelen zijn ook geschikt voor het isoleren van het garageplafond. Als alternatief kun je ook isolatieplaten van mineraalschuim gebruiken. Belangrijk: De isolatie heeft een dragende, droge, schone en vlakke ondergrond nodig.
- Stap 1: Het meten van het plafond
Meet het te isoleren garageplafond zorgvuldig op en let op de afmetingen.
- Stap 2: Snij de isolatieplaten op maat
Zaag de isolatieplaten op de exacte afmetingen die nodig zijn voor het garageplafond. Belangrijk: De verbindingen moeten worden gepland in een offset.
- Stap 3: Randen gladstrijken
Om ervoor te zorgen dat de isolatieplaten perfect in elkaar passen en zo een strakke, voegloze isolatielaag zonder koudebruggen te creëren, moet je de randen van de isolatieplaten goed gladstrijken met een schuurplank.
- Stap 4: Meng de specie (mortel) en breng deze aan op de isolatieplaten.
Meng vervolgens de specie (mortel). Volg de instructies van de fabrikant op de bijsluiter.
Onze tip: Als je een grotere hoeveelheid specie (mortel) wilt mengen, is het raadzaam om een zogenaamde specieroerder in de boor te klemmen. Zo vermijd je klonten in de massa. Met behulp van een vlakspaan breng je vervolgens de afgewerkte specie (mortel) over een groot oppervlak op de isolatieplaten aan. De zogenaamde webhoogte moet 0,8 cm zijn. Zorg ervoor dat de frontoppervlakken van de planken schoon blijven.
- Stap 5: Bevestig de isolatiepanelen aan het plafond van de garage
Til vervolgens de isolatieplaten onder het plafond op en druk ze een voor een naar beneden. Dit moet leiden tot patronen met gespreide voegen over het gehele oppervlak.
Onze tip: Moet de isolatielaag nog worden bepleisterd? Dan moet je de borden deuvelen. Dit is ook nodig als de ondergrond niet belastbaar is.
- Stap 6: Trek de plafondisolatie naar beneden op de muur.
Om ongewenste koudebruggen te voorkomen, is het raadzaam om de isolatie van het garageplafond op de garagemuur naar beneden te trekken. Dit betekent dat je een rij isolatiepanelen aan de wanden van de garage aan de bovenkant rond en direct verbonden met de plafondisolatie bevestigt. Om ervoor te zorgen dat je dit goed doet, moet je een afwerkprofiel aan de zijwanden bevestigen. Je kunt de isolatieplaten er dan overheen leggen.
- Stap 7: Het vullen van de isolatielaag
Tot slot wordt de isolatielaag gevuld met vulstof.
Het isoleren van de garagevloer – dit moet je weten
In het geval van een verwarmde garage is het ook aan te raden om de garagevloer te isoleren. Vergeet niet dat ongeveer 30 procent van de warmte verloren gaat via een ongeïsoleerde vloerplaat. Twee isolatiemethoden hebben zich bewezen voor het isoleren van de vloer van garages:
- Als de isolatie van de garagevloer vanaf het begin is gepland, kan deze bijvoorbeeld worden gerealiseerd met hogedrukbestendige warmte-isolatieplaten (zeer geschikt zijn zogenaamde XPS-platen), die onder de betonnen garagefundering worden geplaatst op een schone en dragende laag van zogenaamd schoon beton. Grind onder de vloerplaat wordt ook beschouwd als goede isolatie. De grindlaag moet even dik zijn als de vloerplaat. Soms wordt er een folie aan de grind/grindlaag toegevoegd om als dampscherm te fungeren.
- Als alternatief worden in de garage onder de dekvloer warmte-isolatiepanelen geplaatst. Hiervoor wordt de isolatielaag van polystyreen op een dampschermlaag gelegd. Deze methode kan dus ook met terugwerkende kracht worden toegepast.
Onze tip: Je kunt beide isolatiemethoden ook combineren voor een nog groter isolatie-effect.
Je bent nu dus bekend met de gangbare manieren om een garage te isoleren. Door je garage te isoleren zorg je ervoor dat koude lucht en vochtigheid buiten de deur worden gehouden. Je garage wordt dus een aangename plek om je spullen droog en veilig op te slaan.
Ga na je de garage nog verder met de tuin? Bekijk dan ook eens dit artikel over het DIY bouwen van een tuin overkapping.