Douchevital systeem installeren: nu makkelijker dan ooit met deze tips

Een Douchevital systeem kan je douche-ervaring naar een hoger niveau tillen door je te voorzien van revitaliserende en gezondheidsbevorderende voordelen. Dit innovatieve systeem is ontworpen om de waterkwaliteit te verbeteren en je dagelijkse douche om te zetten in een verkwikkende spa-ervaring. In dit artikel bespreken we wat een Douchevital systeem is, de voordelen ervan en geven we gedetailleerde instructies en tips voor het correct installeren van jouw Douchevital systeem.

Wat is een Douchevital systeem?

Een Douchevital systeem is een geavanceerd douchesysteem dat is ontworpen om de waterkwaliteit te verbeteren door het verwijderen van onzuiverheden, het toevoegen van mineralen en het optimaliseren van de waterstroom. Deze systemen kunnen verschillende functies bevatten, zoals waterfiltratie, aromatherapie en massage-instellingen, waardoor je douche-ervaring zowel verfrissend als ontspannend wordt.

Voordelen van een Douchevital systeem

 • Verbeterde waterkwaliteit

Het systeem filtert onzuiverheden uit het water, zoals chloor en zware metalen, wat resulteert in schoner en gezonder water voor je huid en haar.

 • Verhoogd comfort

Met functies zoals massage-instellingen en instelbare waterdruk, biedt het Douchevital systeem een op maat gemaakte douche-ervaring die helpt bij het verlichten van spierpijn en stress.

 • Gezondheidsvoordelen

Door de toevoeging van mineralen en de verbetering van de waterkwaliteit, kan het Douchevital systeem bijdragen aan een gezondere huid en haar, en een verbeterde algehele gezondheid.

 • Aromatherapie

Sommige Douchevital systemen bieden de mogelijkheid om essentiële oliën toe te voegen, waardoor je kunt genieten van een aromatherapie-ervaring tijdens het douchen.

Stappen voor de installatie van een Douchevital systeem

Benodigde materialen en gereedschappen

 • Douchevital systeem kit (inclusief douchekop, slangen en filters)
 • Teflon tape
 • Waterpomptang
 • Inbussleutelset (indien nodig)
 • Emmer of kom (om water op te vangen)
 • Oude doek of handdoek

Stap 1: Voorbereiding

Begin met het verzamelen van alle benodigde materialen en gereedschappen. Zorg ervoor dat de waterdruk in je huis is uitgeschakeld voordat je begint met de installatie om lekkages te voorkomen.

Stap 2: Verwijder de oude douchekop

Gebruik de waterpomptang om de oude douchekop los te schroeven. Wikkel een doek om de douchekop om beschadigingen te voorkomen tijdens het losdraaien. Laat de oude douchekop in een emmer of kom om eventueel resterend water op te vangen.

Stap 3: Schoonmaken en voorbereiden van de aansluiting

Reinig de schroefdraad van de douchearm grondig om te zorgen voor een goede afdichting. Wikkel Teflon tape rond de schroefdraad van de douchearm om lekkages te voorkomen.

Stap 4: Installeer het Douchevital systeem

Volg de instructies van de fabrikant om het Douchevital systeem te installeren. Schroef de nieuwe douchekop op de douchearm en zorg ervoor dat deze stevig vastzit. Sluit de slangen en eventuele filters aan volgens de meegeleverde handleiding.

Stap 5: Test het systeem

Zet de waterdruk weer aan en test het Douchevital systeem op lekkages en goede werking. Controleer of alle verbindingen stevig zijn en of het water gelijkmatig uit de douchekop stroomt.

Tips voor het gebruik van je Douchevital systeem

Regelmatig onderhoud

Controleer en vervang de filters regelmatig om ervoor te zorgen dat je altijd van schoon en gefilterd water geniet. Volg de onderhoudsinstructies van de fabrikant voor optimale prestaties.

Pas de instellingen aan

Experimenteer met de verschillende instellingen van je Douchevital systeem om de meest comfortabele en verfrissende douche-ervaring te vinden. Pas de waterdruk en massage-instellingen aan naar jouw voorkeur.

Voeg essentiële oliën toe

Als je Douchevital systeem aromatherapie ondersteunt, voeg dan enkele druppels van je favoriete essentiële olie toe om te genieten van een ontspannende en verkwikkende douche.

Wees voorzichtig met de installatie

Zorg ervoor dat je de instructies van de fabrikant nauwkeurig volgt tijdens de installatie om schade aan het systeem en de douchearm te voorkomen. Gebruik de juiste gereedschappen en werk voorzichtig.

Conclusie

Het installeren van een Douchevital systeem kan je dagelijkse douche-ervaring transformeren in een verfrissende en gezondheidsbevorderende routine. Door de juiste stappen te volgen en aandacht te besteden aan details, kun je ervoor zorgen dat je systeem optimaal functioneert en een langdurige meerwaarde biedt. Met de voordelen van verbeterde waterkwaliteit, verhoogd comfort en mogelijke gezondheidsvoordelen, is een Douchevital systeem een waardevolle investering voor je badkamer. Volg deze gids en geniet van een luxueuze en revitaliserende douche-ervaring elke dag opnieuw.<

Waarom zelf je zwembad verwarmen?

Als eigenaar van een zwembad ben je altijd op zoek naar de ideale temperatuur van het water, zodat je met heerlijk weer een lekkere duik kunt nemen. Het verwarmen van een zwembad is in Nederland essentieel, vooral omdat het weer hier nogal wisselvallig is. Is het maandag tot woensdag slechts achttien graden en op donderdag zesentwintig graden? Dan heeft je zwembadwater niet goed kunnen opwarmen. 

Het zelf kunnen opwarmen van het water in je zwembad biedt in dit geval een goede uitkomst, vooral wanneer dit zo snel en goedkoop mogelijk kan gebeuren. Het zelf opwarmen van het zwembadwater bespaart je veel energie, waardoor je als gevolg hiervan kunt besparen op je stroomkosten. Jij blij, maar je portemonnee ook! 

Zwembad verwarmen met vuilniszak

Zou je jezelf omschrijven als ‘handig’? Steek de handen dan uit de mouwen en verwarm je zwembad met vuilniszakken. Ja, het kan echt! Voor deze methode komen er slechts drie benodigdheden aan te pas, die je hoogstwaarschijnlijk al ergens in huis hebt liggen:

 • Donkere vuilniszakken. Deze zullen de warmte van de zon opnemen.
 • Hoelahoeps, waar je de vuilniszakken aan kunt aanspannen.
 • Touw, om de vuilniszakken aan de hoelahoeps te bevestigen.

Hoe ga je te werk?

Door de vuilniszak over een hoelahoep te spannen, creëer je een zogenoemde “solar ring”. Wanneer je al deze solar ringen in het zwembad legt, verwarmt de zon het water. Dit komt door de zwarte kleur van de vuilniszakken die alle warmte opnemen. Deze warmte verspreidt zich over je zwembadwater. 

Om het zwembad zo snel mogelijk op te warmen, is het aan te raden om het hele zwembad te vullen met solar rings. Een erg effectieve manier om je zwembad te verwarmen, zonder dat je bakken met geld uit hoeft te geven. Een nadeel van deze methode, is dat het water snel afkoelt nadat de zon achter de wolken is verdwenen. Het is dus een snelle, maar tijdelijke oplossing. 

Zwembad verwarmen met tyleenslang

Een andere manier om de zon in te zetten om je zwembad te verwarmen is door gebruik te maken van een tyleenslang. Voor deze methode moet je wat verstand hebben van klussen, maar met de juiste kennis verwarm je je zwembad op een effectieve manier! Breng een bezoekje aan een bouwmarkt en zet het volgende op je lijstje:

 • Een tyleenslang. Dit is een buis van polyethyleen die de warmte van de zon opvangt en over zal dragen naar het zwembadwater.
 • Een pomp om het water te laten circuleren. 
 • Een filter om het zwembadwater schoon te houden.
 • PVC-buizen en bijbehorende koppelingen om de tyleenslang aan te sluiten op de pomp en de filter.
 • Bevestigingsmateriaal om de tyleenslang op z’n plek te houden.
 • Kleppen en afsluiters om de waterstroom te reguleren. 
 • Manometer om de druk in je zelfgemaakte systeem te meten. 

Hoe ga je te werk?

 1. Plaats de tyleenslang op een geschikte locatie. Het is aan te raden om de slang te plaatsen op een vlakke en zonnige plek vlakbij je zwembad. Zorg ervoor dat de slang gedurende de dag voldoende wordt blootgesteld aan zonlicht. Plaats de slang bijvoorbeeld op het platte dak van je schuurtje.
 2. Pak de pomp en de filter erbij en sluit de ene kant van de tyleenslang aan op de inlaat van de pomp. De andere kant plaats je op de uitlaat van de filter. 
 3. Plaats de pomp in de buurt van het zwembad en sluit de inlaat- en uitlaatleidingen aan op de juiste aansluitingen van de pomp. Nu is het tijd om de kleppen en afsluiters aan het systeem toe te voegen. Deze materialen geven je de mogelijkheid om de waterstroom te reguleren en om het systeem in- en uit te schakelen. 
 4. Installeer de manometer om informatie te winnen over de waterdruk. Dit is een belangrijk onderdeel van het systeem, omdat het de algehele prestaties van het systeem in de gaten houdt. 
 5. Het is tijd om de pomp aan te zetten, zodat het water door de tyleenslang kan circuleren. Terwijl het water door de slang stroomt zal de zon het opwarmen. Dit opgewarmde water komt in het zwembad terecht. Zo kun je een heerlijke duik nemen in een zwembad zonder dat je staat te bibberen! 

Het is van groot belang om je DIY-systeem regelmatig te controleren, om ervoor te zorgen dat alles nog werkt. Nog niet helemaal duidelijk? Kijk dan eens naar dit onderstaande filmpje.

Zwembad verwarmen met hout

In Nederland kennen we een wisselvallig klimaat. De ene dag is het heerlijk warm en staat de zon hoog aan de hemel en de andere dag sta je bibberend op de bus te wachten in de stromende regen. Een verwarmingssysteem bouwen dat enkel afhankelijk is van de zon, is dus niet altijd even handig. Gelukkig kun je je zwembad ook gemakkelijk met hout verwarmen. Wat je nodig hebt?

 • Een zwembad kachel
 • Hout

Hoe ga je te werk?

Het verwarmen van je zwembadwater is erg simpel. Vul de kachel tot de bovenkant van de warmtewisselaar met hout. Zet de zwembad kachel aan om de wisselaar van de houtkachel te verwarmen. Het zwembadwater stroomt langs de wisselaar, waardoor deze wisselaar het water verwarmt. Door het toepassen van deze techniek ben je niet langer afhankelijk van de zon voor een heerlijk, warm zwembad. Een zwembad kachel verwarmt het water in je zwembad vlot. Met dit systeem verwarm je je water al met een hele graad per uur! Verwarm je water ’s ochtends vroeg, zodat je na de lunch kunt genieten van je zwembad.  

De gewenste temperatuur kun je zelf erg makkelijk reguleren. Gebruik je vuilniszakken, een tyleenslang of hout? Heerlijk genieten in een zwembad met de perfecte watertemperatuur. Je zult hier gegarandeerd meer van genieten, wetende dat je harde werk en moeite hebben geleid tot de perfecte duik.

Picture of Mila
Mila

Schrijfster Woonvoordelig.nl

Mila is een creatieve woordkunstenaar met een passie voor het delen van haar kennis en inzichten over wonen. Als schrijfster voor woonvoordelig.nl brengt ze haar unieke perspectief op een frisse en boeiende manier over. Haar schrijfstijl is levendig en informatief, waardoor lezers worden uitgenodigd om nieuwe ideeën op te doen en hun huis te transformeren.

Met een scherp oog voor trends en een liefde voor betaalbaarheid, biedt Mila waardevolle tips en adviezen voor het creëren van een stijlvolle en comfortabele woonomgeving zonder de bank te breken. Haar artikelen zijn een bron van inspiratie voor iedereen die op zoek is naar praktische en budgetvriendelijke oplossingen voor hun huis.

Inhoud

Nieuwe blogs