Denk je erover om een overkapping te laten plaatsen? 3 tips!

  • Home
  • Nieuws
  • Denk je erover om een overkapping te laten plaatsen? 3 tips!

Een overkapping is echt een positieve upgrade van jouw tuin. Je kunt ’s avonds langer buiten zitten, want je hebt geen last van wind en regen onder jouw overkapping. Ook wanneer het erg warm is in de zomer, kun je onder de overkapping wat verkoeling zoeken. Er zijn natuurlijk verschillende soorten overkappingen. Zo heb je een ‘open overkapping’. Je hebt dan alleen een dak, waardoor je droog zit. Een nadeel hiervan is dat de wind gewoon in de overkapping komt. Een voordeel hiervan is dat het geen broeikas wordt. Je kunt ook kiezen voor een ‘dichte overkapping’ waarbij het is dicht gemaakt met glazen wanden. Een voordeel hiervan is dat het echt een apart stuk ruimte is waar je jezelf terug kunt trekken. Een nadeel met warme dag is dat het in de overkapping twee keer zo warm wordt. Denk je erover om een overkapping te laten plaatsen? In dit artikel delen we 3 tips.

Denk na over de afmeting

Voordat je kiest voor een bepaalde overkapping, moet je eerst goed nadenken over de afmeting. Vooral als jouw tuin niet zo groot is, moet je even goed uitrekenen hoe groot je de overkapping wilt hebben. Je wilt natuurlijk ook een stukje tuin overhouden, anders kun je niet meer genieten van bloemen en planten. Je kunt uit verschillende soorten overkappingen kiezen; bijvoorbeeld over de gehele breedte van je tuin of juist een halve voor een speels effect. Denk ook na over de inrichting van de overkapping. Zet je er meubels onder die bescherming nodig hebben, dan kun je beter kiezen voor een dichte overkapping. Zet je er spullen onder die wel tegen een stootje kunnen, dan kun je de overkapping ook open laten.

Wat voor dak wil je?

Een goed dak is essentieel op een overkapping, je wilt namelijk geen lekkages krijgen. Daarom is het belangrijk dat je voor een goed materiaal kiest, bijvoorbeeld epdm dakbedekking. Dit is zeer geschikt voor platte daken, let er alleen wel op dat je het goed kit met epdm kit. Je kunt er ook voor kiezen om zonnepanelen op je dag te leggen, dit kan zowel op een plat dak als een schuin dak. Als je voor een schuin dak kiest, zorg er dan voor dat de panelen aan de goede kant liggen. Dus de kant waar de meeste zon komt. Naast dat dit goed is voor het milieu, bespaar je ook op je maandelijkse energie rekening.

Bepaal je budget

En de allerbeste tip: bepaal van tevoren je budget, zodat je deze niet overschrijdt. Je kunt de overkapping ook stapsgewijs plaatsen, zodat je tussendoor nog kunt sparen. Zorg wel dat de epdm dakbedekking op tijd ligt, zodat je niet overvallen wordt door een regenbui. Zonde als je materiaal gaat rotten in de tussentijd. Doe de dingen met prioriteit eerst.