Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde: dit kun je doen

  • Home
  • Wonen
  • Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde: dit kun je doen
woz-waarde bezwaar maken

Als eigenaar van een huis komen er een heleboel zaken en kosten op je af. Natuurlijk zijn er de maandelijkse hypotheekbetaling, het onderhoud aan het huis en de nodige verzekeringen om te regelen, maar besteed ook vooral wat extra aandacht aan de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ-waarde die je jaarlijks ontvangt is namelijk van grote waarde voor jouw maandelijkse kosten en het komt vaker dan eens voor dat deze WOZ-waarde niet klopt. 

De WOZ-waarde

Als eigenaar van een woning krijg je onherroepelijk te maken met de WOZ-waarde. Maar wat houdt dit eigenlijk in? WOZ is een afkorting voor Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde geeft de marktwaarde van jouw woning aan. Deze wordt jaarlijks bepaald door de gemeente en vastgesteld op 1 januari van het voorgaande jaar. Huiseigenaren en onroerend goed eigenaren ontvangen rondom februari de WOZ-beschikking.

De WOZ-waarde wordt gebaseerd op allerlei factoren die van invloed zijn op de waarde van een woning. De waarde wordt onder andere gebaseerd op de oppervlakte van het huis, de ligging van de woning, het bouwjaar, eventuele bijgebouwen, het onderhoud en vergelijkbare woningen in de buurt. De WOZ-waarde is hierdoor variabel, marktafhankelijk en tijdsgebonden. Hierdoor kan het zeker voorkomen dat de waarde niet helemaal kloppend is. Dat lijkt misschien niet zo relevant als je niet in de markt bent om de woning te verkopen, maar niets is minder waar.

woz-waarde stijging
Interessant: stijging WOZ-waarde 2020 ten opzichte van 2019 (bron: CBS)

Redenen om bezwaar te maken

Je vraagt je misschien af wat het nut is van bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. De waarde van jouw woning is erg bepalend voor allerlei zaken als huiseigenaar. Aan de hand van de WOZ-waarde worden bijvoorbeeld jouw gemeentelijke heffingen en belastingen bepaald. Deze waarde is onder andere van invloed op de rioolheffing, de vermogensbelasting, de inkomstenbelasting, de afvalstoffenheffing en de watersysteemheffing. Dit kan aardig verschil maken en is voor veel mensen een reden om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde. 

Gratis bezwaar maken

Denk je dat de WOZ-waarde van jouw woning niet klopt en verlaagd kan worden? Dan kun je bezwaar maken tegen de waarde. De procedure is door iedereen te starten binnen 6 weken na dagtekening van de WOZ-beschikking. Bij het bezwaar maken kun je het taxatierapport opvragen en aangeven wat de grond is van jouw bezwaar en wat jij wel een realistische waarde vindt voor de woning. Er wordt dan door de gemeente een uitspraak gedaan naar aanleiding van het bezwaar. Je kunt de procedure van bezwaar maken tegen de WOZ-waarde ook uit handen geven. Previcus Vastgoed is gespecialiseerd in taxaties en procedures in het kader van de Wet WOZ. Zij nemen alle administratieve rompslomp uit handen en weten als geen ander hoe deze procedure werkt. Er wordt met aandacht naar de taxatie gekeken en met kennis van zaken en procedures bezwaar gemaakt. Bovendien is deze dienst geheel gratis aan te vragen. Zo bespaar jij tijd en geld en zorgt Previcus Vastgoed voor een professionele afhandeling.