Aanpassingen in huis als je een dagje ouder wordt

  • Home
  • Wonen
  • Aanpassingen in huis als je een dagje ouder wordt

Als je op leeftijd bent krijg je vaak te maken met lichamelijke functies die achteruit gaan waardoor dagelijkse handelingen soms plotseling lastiger zijn dan je gewend bent. Zo ben je wellicht sneller moe, of kost een huishoudelijk klusje je meer energie dan voorheen. Ondanks dat het belangrijk is om  hulp te vragen als het nodig is, begrijpen we dat het je wellicht tegelijkertijd ook wat kan tegenstaan om regelmatig een beroep te moeten doen op een ander.

Gelukkig kun je ook een hele hoop zelf (laten) doen om het leven thuis wat makkelijker en efficiënter te maken. Zo kan je gebruik maken van hulpmiddelen en op papier zetten welke maatregelen er nodig zijn om valpartijen te voorkomen. Als je alles op een rijtje zet kun je je woning zo kunt inrichten dat het veilig genoeg blijft om zelfstandig te kunnen wonen, ook op je oude dag.

We geven je in dit blogartikel graag een aantal adviezen die het leven binnenshuis een stukje comfortabeler en veiliger voor je kunnen maken.

Mobiliteit binnenshuis

Als je slecht ter been bent of bijvoorbeeld last hebt van een visuele beperking, is een alledaagse handeling zoals traplopen of naar het toilet gaan soms een hele operatie waardoor je er wellicht tegenop gaat zien en bang bent om de controle te verliezen. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen die deze dagelijkse handelingen een stuk eenvoudiger en minder riskant maken. Zo kun je bijvoorbeeld een traplift installeren zodat je zelfstandig zittend de trap op en af kunt.
Hiermee investeer je in optimale veiligheid, want je verkleint het risico om van de trap af te vallen. Ook kun je je huis beter toegankelijk maken door drempels te verwijderen en de vloeren vlak te laten maken.

Verlichting

Naast je eventueel te oriënteren op trapliften kun je ook overwegen de verlichting in huis te automatiseren. Een goede verlichting speelt een belangrijke rol in het beperken van risico’s op ongelukken binnenshuis. Zo is het wellicht interessant om alle verlichting in huis automatisch te reguleren met behulp van bewegingssensoren, zodat je niet gedesoriënteerd kunt raken in het donker en geen kans meer hebt om je te stoten.

Valpreventie in de badkamer en op de toilet

Valpreventie is in de badkamer extra belangrijk, omdat de badkamervloer spekglad kan zijn. Allereerst raden we je daarom zeker aan om een antislip vloer in de badkamer te laten leggen, of om antislipmatten te plaatsen zodat je geen risico loopt om uit te glijden na een douche of bad.
Het laten plaatsen van handgrepen bij de douche is daarnaast een goede uitkomst om veilig in en uit de douche te kunnen stappen. Zo heb je wat extra grip als je uit balans raakt. Ook bij de toilet zijn er hulpmiddelen die het zitten en opstaan gemakkelijker maken, zoals toiletbeugels, een verhoogde wc of extra handgrepen.