Jouw huis is een plek waar jij je prettig moet voelen. Dat begint met het meubilair, de muur kleur en de vloerbedekking. Daarom moet bij de keuze van een nieuw exemplaar jouw smaak op de voorgrond staan. Een nieuwe vloer kiezen kan soms lastig zijn als je net begint aan een verbouwing, de vloer moet immers wel passen bij het meubilair die je eventueel nieuw aanschaft of bij je huidige inboedel.
Niet elke vloer is geschikt voor elke kamer. In sommige gevallen kan je een nieuwe vloerbedekking bovenop de oude leggen. Maar alleen bepaalde soorten vloeren zijn hiervoor geschikt. Alle soorten vloeren verschillen in hun eigenschappen, parket-, vinyl-, kurk- of laminaat vloeren hebben allemaal andere eigenschappen. Zo vind je voor elke situatie de juiste oplossing. Lees enkele tips over de ideale vloer in jouw huis.
Wat te doen met oude vloeren
Een kamer renoveren waar een oude vloer ligt iets ingewikkelder dan in een nieuw huis. In de meeste gevallen is het nodig de oude bekleding te verwijderen. Volledig gelijmd parket of vinyl vloeren zijn niet zo gemakkelijk te verwijderen. Voordat je nieuwe vloerbedekking kunt leggen, moet je alle lijmresten verwijderen. In sommige gevallen kun je een volledig gelijmde vloer laten liggen en er zwevend laminaat, parket of PVC vloeren overheen leggen. Je kunt geen vloer vastlijmen op een oude vloerbedekking, omdat de bestanddelen van de lijm niet compatibel kunnen zijn met die van de oude vloerbedekking. Mocht je een nieuwe vloer kiezen, hou hier dan zeker rekening mee.
Een zwevende vloer verwijderen is iets gemakkelijker. De vloerdelen worden daarbij meestal niet beschadigd. Als je voorzichtig bent, kun je de vloer opnieuw leggen. Verwijder ook de contactgeluidsisolatie en het dampscherm, indien aanwezig. Als de oude vloerbedekking verwijderd is en de ondervloer voorbereid, leg je een nieuwe bedekking naar je persoonlijke smaak.
De installatiehoogte van nieuwe vloer in de gaten houden
Zowel in je eigen huis als in huurflats is het goed om de hoogtes van de nieuwe vloerbedekking in de gaten te houden. Bij nieuwbouw kun je de afmetingen van de dekvloer nog beïnvloeden om hetzelfde vloerniveau te bereiken. In huurflats of in bestaande huizen moet je ervoor zorgen dat de vloer een lage opbouwhoogte heeft. Zo voorkom je dat je in een later stadium deuren moet afschuren om de vloer passend te maken. Je kan het natuurlijk ook altijd aan laten leggen via deze website bijvoorbeeld.
Verschillende nieuwe vloeren kiezen
De drie bekendste vloeren zijn parket, laminaat en vinyl (PVC). Ga je een nieuwe vloer kiezen? Met deze opsomming maken we het makkelijker door een een aantal voor en nadelen.
Voordelen van parket
- Ruime keuze aan ontwerpen
- Duurzaamheid
- Natuurlijk materiaal
- Goede thermische isolatie
- Geschikt voor vloerverwarming
- Praktische installatieÂ
Nadelen van parket
- Verhoudingsgewijs duur
- Voetstappen en geluiden zijn doorgaans harder
- Gedeeltelijk hoge onderhoudsbehoefte (bv. door schuren, impregneren of opfrissen)
- Verandering van kleur na plaatsing, deels verschillend afhankelijk van blootstelling aan de zon
- Materiaal kan uitzetten
- Gevoelig voor vocht
Voordelen van laminaat
- Laag geprijsd
- Ruime keuze aan ontwerpen
- Geschikt voor vloerverwarming
- Gemakkelijk te installeren dankzij kliksysteem
Nadelen van laminaat
- Gevoelig voor vocht
- Geen warmteopslag
- Laminaat schoonmaken
- Kan niet geschuurd worden
- Relatief groot contactgeluids effect (extra isolatiemateriaal belangrijk)
- Uitzetvoegen vereist
Voordelen van Vinyl
- Ruime keuze aan ontwerpen
- Geluidsabsorberend en warm onder de voeten
- Geschikt voor vloerverwarming
- Gemakkelijk te installeren
- Hygiënisch en dus geschikt voor mensen met een allergie
Nadelen van Vinyl
- Drukgevoelig (vlekken van meubels, enz.)
- Voorzichtig met schoonmaakartikelen
- Zeer vlakke ondervloer vereist voor installatie