Laminaat schoonmaken: 5 tips voor schoonmaken

 • Home
 • DIY
 • Laminaat schoonmaken: 5 tips voor schoonmaken

Laminaten zijn geëvolueerd. Laminaat schoonmaken is daarbij heel belangrijk. Tegenwoordig zijn er al laminaatvloeren voor vochtige ruimtes. Een moderne laminaatvloer is gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Minder is vaak meer. Reinigingsmiddelen zijn meestal niet nodig en als ze wel nodig zijn, dan alleen in kleine hoeveelheden, anders krijgt de vloer vaak gipsstrepen.

Laminaat schoonmaken = bijhouden en goed onderhouden

Laminaat is er in alle prijsklassen en uitvoeringen. Daarom is het een van de meest populaire vloerbedekkingen. Laminaat heeft een kwaliteit bereikt die het mogelijk maakt laminaat te leggen in vochtige ruimten en ruimten die veel worden bezocht. Reiniging en onderhoud zijn ook zeer eenvoudig.

Hou bij dagelijks gebruik de belangrijke basisregels in acht, dan zijn er geen grote onderhoudswerkzaamheden nodig. Regelmatig vegen of stofzuigen is de basis en is in vele gevallen absoluut voldoende. Als het laminaat sterker vervuild is, is vochtig dweilen voldoende. Hier zijn 5 tips om jouw laminaat weer te laten shinen!

1. Hoe maak je laminaat schoon? Vervuiling vermijden!

laminaat schoonmaken
Gebruik een zachte doek of een zachte mop.

Laminaat heeft geen toplaag van echt hout. Het ontwerp van het oppervlak wordt gemaakt door een bedrukte papier laag. Indien deze beschadigd is, is het slechts in zeldzame gevallen mogelijk deze te herstellen zodat hij niet meer zichtbaar is. Daarom is het belangrijk om schade te voorkomen.

Zand en kleine steentjes kunnen bij elke stap sporen en krassen achterlaten. Daarom is het belangrijk een dergelijke besmetting te voorkomen. Doe dit door middel van gewoonten en praktische uitrusting. Vermijd het lopen met sneakers en hakken op de laminaat vloer.

.

.

Gebruik nooit agressieve reinigingsmiddelen of schuurmiddelen, zelfs niet voor hardnekkig vuil. Deze beschadigen het oppervlak en vocht kan het laminaat binnendringen.

2. Laminaat schoon houden = schade door meubilair voorkomen

laminaat beschermen

Viltglijders beschermen het laminaat tegen krassen veroorzaakt door stoelen en andere meubelen.

Meubels, zoals kasten, tafels en stoelen, laten bij verplaatsing snel diepe krassen achter in het laminaat. Het is daarom bijzonder belangrijk deze te voorkomen door viltglijders te gebruiken. Veel meubels zijn hier mee uitgerust wanneer je deze aankoopt. Als dit niet het geval is, moet u uw eigen passen. Deze zijn goedkoop te krijgen bij bijvoorbeeld Action.nl!

Viltglijders zijn verkrijgbaar in verschillende vormen om te lijmen, te schroeven of te spijkeren. Als een complete basisset van alle meubelen in een woonkamer nodig is, is het raadzaam een grotere hoeveelheid op het internet te kopen. Dit zal wat kosten besparen.

Let op: Het is zeer belangrijk de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen met stoelen en andere zitplaatsen. Deze worden zeer vaak over de vloer verplaatst en de contactoppervlakken moeten daarom bijzonder goed worden beschermd. Zelfs bureaustoelen die rollen, kunnen met zachtere wieltjes worden uitgerust.

Reiniging en onderhoud van laminaat

Regelmatige basisreiniging en verwijdering van vuil is belangrijk. Hiervoor is het voldoende om te vegen of te stofzuigen, afhankelijk van hoe de ruimte wordt gebruikt. De stofzuiger verdient de voorkeur omdat deze het stof niet opwaait. Als het laminaat geen vlekken heeft, is nat reinigen niet nodig.

laminaat schoonmaken
Gebruik nooit agressieve reinigingsmiddelen of schurende schoonmaakmiddelen om laminaat af te vegen, zelfs niet als het erg vuil is.

Als nat reinigen onvermijdelijk is, is het voldoende om vochtig af te nemen met helder water. Milde huishoudelijke producten zoals neutrale zeep, speciale shampoo of wasverzachter kunnen ook in kleine hoeveelheden aan het afveegwater worden toegevoegd.

Als u hier niet mee wilt experimenteren, kunt u een standaard laminaatreiniger gebruiken. Deze bevat verzorgingsproducten die de voegen tot op zekere hoogte kunnen afdichten en het laminaat een extra glans kunnen geven. Het is belangrijk de instructies van de fabrikant te volgen.

Vooral bij het schoonmaken van laminaat is het motto “veel helpt veel” verkeerd. Aan het dweilwater meer schoonmaakmiddel toevoegen dan nodig is? Er ontstaan strepen en dan moet de vloer tegen hoge kosten worden gepoetst om te verwijderen.

4. Laminaat schoonmaken, waar komt het vandaan?

De term laminaat en het gebruik ervan zijn zeer oud. Laminaatmaterialen zijn al sinds 1920 verkrijgbaar als vensterbank, werkblad of wandpaneel. Pas in 1980, met hogedruklaminaat, was laminaat ook als vloerbedekking verkrijgbaar.

In die tijd werd het meestal gelijmd en sinds 1996 kan iedereen zijn eigen laminaat leggen met een klikverbinding. Sindsdien is er veel veranderd op het gebied van uiterlijk, trend en structuur.

Probeerde men in het begin alleen hout te imiteren, wat erg kunstmatig leek, tegenwoordig gaat de trend alle kanten op. Laminaat krijgt zijn decor van een bedrukte papierlaag, dus elk ontwerp is mogelijk.

Laminaat is verkrijgbaar in tegel-look, als rustieke houten vloer en zelfs in alle kleuren en patronen. De enige grenzen zijn de fantasie van de ontwerpers – alles wat op foto’s kan worden afgedrukt, kan ook op laminaat worden afgedrukt.

5. Professioneel laminaat reinigen, leer de termen

Populaire laminaattermen zijn scheepsbodemontwerp, V-voeg en 1-, 2- of 3-strook. Wat betekenen ze? Op Woonvoordelig.nl vatten we de eigenschappen samen:

laminaat schoonmaken
Scheepsbodemontwerp
 • Planken werden bijna uitsluitend in gelijke lengtes naast elkaar gelegd om op een eenvoudige manier van balk tot balk te komen.
 • Bij de vloer van het schip zijn de afzonderlijke houten elementen echter verspringend gerangschikt.
 • Ziet er meer uitgewerkt uit en valt dus op in de massa
 • Het vloerontwerp van het schip ontleent zijn naam aan de scheepsvloeren, die om technische redenen op deze wijze werden ontworpen.
 • Wordt vaak ook “Engelse dressing” genoemd

laminaat schoonmaken
V-voeg
 • Om laminaat er echter natuurlijker en als echt hout te doen uitzien, zijn er panelen met afgeschuinde randen.
 • Als panelen worden gelegd om een oppervlak te vormen, wordt bij alle voegen een kleine V-voeg gemaakt.
 • Dit is visueel aantrekkelijk, maar levert problemen op bij het schoonmaken.

laminaat schoonmaken
1-2- of 3-strook
 • Staaf verwijst naar de afzonderlijke elementen die op een laminaatpaneel zijn afgebeeld.
 • 2-strook betekent dat er twee houten elementen naast elkaar op één paneel zitten.
 • Hoe meer stroken een laminaat heeft, hoe kleiner ze worden.
 • 3-strook is de meest voorkomende, geeft altijd een harmonieuze algemene indruk.

Lees ook: