5 tips om jouw huis eenvoudig duurzamer te maken

  • Home
  • Wonen
  • 5 tips om jouw huis eenvoudig duurzamer te maken

Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in het verduurzamen van hun woning. We weten dat we allemaal ons steentje bij zullen moeten dragen aan een betere wereld en onze woning is de beste plek om hiermee te beginnen. Bovendien heeft verduurzaming van het huis niet alleen voordelen voor het klimaat, maar ook voor onze portemonnee. Door betere isolatie, goede beglazing, zonnepanelen en meer groen om het huis kun je namelijk flink wat energie besparen. Maar ook met enkele kleine aanpassingen kun je al jouw steentje bijdragen én besparen op de energierekening. Wij geven 5 tips om jouw huis eenvoudig duurzamer te maken.

Tip 1. Slimme raambekleding

Door de isolatie in huis te verbeteren zorg je ervoor dat er minder warmte verloren gaat en dus minder energie wordt verbruikt. Isoleren kan op diverse manieren en ook jouw raamdecoratie speelt hier een belangrijke rol in. Er gaat in huis namelijk veel warmte verloren via de ramen. Om tocht in huis te voorkomen, en de warmte binnen te houden, kun je gebruik maken van goed isolerende raambekleding. Dikke gordijnen houden de kou goed buiten en de warmte binnen en staan ook nog eens prachtig in huis.

Tip 2. Tochtstrips

En over goede isolatie gesproken: om te voorkomen dat warmte verloren gaat via kiertjes en deuren kun je volop gebruik maken van tochtstrips en tochtborstels. Deze plaats je op alle plekken waar het mogelijk tocht en zo voorkom je een heleboel warmteverlies. Het resultaat is een comfortabel huis en een flinke besparing op de energierekening. 

Tip 3. Duurzame verlichting

Welke lampen gebruik jij in huis? Veel mensen maken nog steeds gebruik van spaarlampen omdat ze denken dat dit de meest zuinige en duurzame keuze is. Dit is echter helaas niet het geval. De meest duurzame keuze qua verlichting is tegenwoordig ledverlichting. Deze lampen verbruiken veel minder dan spaarlampen en gaan bovendien veel langer mee. Vervang dus, waar mogelijk, jouw spaarlampen door ledlampen om eenvoudig jouw huis te verduurzamen.

Tip 4. Radiatorfolie

Wist je dat een groot deel van de warmte van onze centrale verwarming verloren gaat in het proces? Zowel bij de ketel als bij de radiatoren gaat enorm veel energie verloren. Om deze verspilling te voorkomen kun je handig gebruik maken van radiatorfolie. Door deze folie tegen de wand achter de radiatoren te bevestigen kun je flink wat energieverlies tegengaan. 

Tip 5. Goed ventileren

Het is voor onze gezondheid ontzettend belangrijk om goed te ventileren in huis. De lucht in de woning moet regelmatig ververst worden voor een gezond binnenklimaat. Omdat onze woningen zo goed geïsoleerd zijn, vindt er weinig natuurlijke ventilatie plaats. De ventilatieschachten in veel nieuwbouwwoningen zijn bovendien niet voldoende om de lucht continu vers te houden. Zet dus zeker vaker een raam open om de lucht te verfrissen. Hiermee draag je actief bij aan jouw eigen gezondheid, maar het houdt ook het huis in topvorm. Goede ventilatie gaat namelijk vochtproblemen en schimmel problemen heel goed tegen.