Welke CV-ketel moet ik kiezen?

welke cv ketel kiezen

Voor een comfortabele en warme woning is een CV-installatie een uitkomst. Door het hele huis kun je een aangename temperatuur instellen en je hebt er nauwelijks omkijken naar. Voor een goede en efficiënte verwarming is het echter wel belangrijk dat je de ketel regelmatig laat controleren en dat je deze vervangt wanneer deze verouderd is. Dat is namelijk energiezuiniger en duurzamer. Ben je toe aan een nieuwe ketel? Je wil vast weten welke CV-ketel je moet kiezen. In dit artikel vind je een overzicht van de verschillende CV-ketels op de markt en de voordelen van deze ketels.

Een solo- of combiketel

Het grootste onderscheid dat er tegenwoordig gemaakt wordt bij ketels is tussen de soloketel en de combiketel. Een soloketel is enkel geschikt voor gebruik voor de CV. De ketel verwarmt het water voor de verwarming en daar blijft het bij. Een combiketel, zoals van het merk Atag, is geschikt gebruik voor de CV, maar kan ook het water uit de kraan verwarmen. Welk type ketel jij kiest is uiteraard afhankelijk van de persoonlijke behoeften. Als het huis al beschikt over een geiser voor het warme water, dan is een soloketel de juiste optie. 

CV, VR en HR

Als jij je gaat oriënteren op een nieuwe ketel, kom je regelmatig de afkortingen CV, VR, HR-e en HR tegen. Het is heel begrijpelijk dat dit je niet zoveel zegt, daarom lichten we in dit artikel deze afkortingen voor typen ketels verder toe.

Conventionele ketel

De conventionele ketel (CV) is de meest eenvoudige soort ketel. Het is een ketel die aanslaat wanneer het water op temperatuur moet komen en uitgaat wanneer de temperatuur is bereikt. Dit type ketel heeft een rendement van 70 tot 80%. Dit houdt in dat er in het proces zo’n 20 tot 30% van de energie verloren gaan. Een minder duurzame optie als je een CV-ketel moet kiezen.

Verbeterd rendement ketel

Ben je op zoek naar een ketel die energiezuiniger is dan de conventionele ketel? Dan is een VR-ketel, oftewel een verbeterd rendement ketel, een goede optie. Het rendement van dit type ketel is zo’n 90%. Dit houdt in dat er ‘slechts’ 10% van de energie verloren gaat in het proces. Het verschil in rendement is te danken aan een betere warmteoverdracht en de manier waarop de ketel aanslaat. Dit type ketel zal namelijk in laagstand aan blijven staan om energiezuiniger te zijn dan een conventionele ketel. Voor een verbeterd rendement ketel is wel een afvoer voor condenswater en een ventilator nodig.

Hoog rendement ketel

Een hoog rendement ketel (HR) is de meest zuinige ketel die op de markt is. Dit type ketel, bijvoorbeeld van het merk Vaillant, heeft een rendement van minstens 100%. De warmteoverdracht is geoptimaliseerd; alle warmte wordt ten volle benut in het systeem. Een variatie op de hoog rendement ketel is de HR-e ketel. Dit type ketel is nog zuiniger dan een HR-ketel omdat het zelf elektriciteit produceert tijdens het proces. Zo levert de ketel energie terug aan de energieleverancier en wordt er dubbel bespaard. 

hr ketel vaillant

Welke CV-ketel moet ik kiezen in mijn huis?

Welke CV-ketel geschikt is voor jouw situatie is uiteraard afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren en de woning. Als je al een geiser in huis hebt, is een combiketel niet nodig. Wil je echter een ketel voor de verwarming van de CV en het kraanwater, dan is een combiketel een uitkomst. Of je een CV-ketel, VR-ketel of HR-ketel kiest is afhankelijk van het te besteden budget en de wensen qua duurzaamheid. De HR of HR-e ketel biedt het beste rendement en is het meest duurzaam in gebruik, maar daar hangt uiteraard wel een prijskaartje aan. De conventionele ketel is echter het eenvoudigst te installeren en doorgaans het meest voordelig. Laat je bij jouw keuze voor CV-ketel vooral goed inlichten door een professional om de best mogelijk match met jouw wensen en jouw woning te krijgen.