Waaraan kan u directe verlichting onderscheiden van indirecte verlichting?

  • Home
  • Wonen
  • Waaraan kan u directe verlichting onderscheiden van indirecte verlichting?
verlichting in huis

Wanneer u op zoek bent naar verlichting, dan zult u ongetwijfeld ook de termen direct licht en indirect licht tegenkomen. Beide verlichtingssoorten zijn belangrijk om te profiteren van functionele verlichting en sfeerverlichting. Maar wat houden deze termen nu eigenlijk in en hoe kunt u deze vormen van verlichting toepassen? Daarvoor is het vooral belangrijk om te weten wat direct licht en indirect licht is. 

Wat is direct licht?

Direct licht wordt gecreëerd, als de lichtbron, zoals een lamp of een spotje, een lichtstraal uitstraalt met een brandpunt. In het kort gezegd, direct licht zorgt voor de verlichting van een specifiek oppervlak. De meest bekende voorbeelden van een direct licht, zijn een leeslamp of een bureaulamp. Dit zijn typische lampjes die u gebruikt om een gericht gebied te verlichten, zodat u kunt lezen of schrijven. Een kenmerk van direct licht, is het scherpe contrast tussen licht en schaduw. Meestal heeft u voor direct licht specifieke lampen nodig. Zo zal een (inbouw)spot vanwege de smalle lichtstraat sterkt gericht zijn op direct licht. 

directe verlichting lamp

Wat is indirect licht?

Het beoogde doel bij indirect licht, is om algemene verlichting te creëren. U wilt dus juist helemaal niet dat een lichtstraal een specifiek oppervlak verlicht. Deze verlichting zorgt voor een gelijkmatige uitstraling van het licht. Daarnaast wordt het licht als het op een oppervlak terechtkomt, weerkaatst. Zo ontstaat er overal in de ruimte dezelfde mate van verlichting. Er is bij indirect licht ook nauwelijks een sterk contrast waar te nemen tussen licht en schaduw, omdat er geen duidelijke verschillen meer zijn tussen licht en donker. Indirect licht is ideaal licht als u langdurig in een aangenaam verlichte ruimte wilt zitten. Indirect licht is namelijk veel aangenamer dan direct licht. Een plafondlamp of een wandlamp zijn voorbeelden van lampen die indirect licht geven.

indirect licht plafond lamp

Alles draait om de lichtstraal

Of u nu te maken heeft met direct of indirect licht, het hangt allemaal af van de lichtstraal oftewel de lichtbundel die door de lamp gevormd wordt. Bepaalde lampen zijn heel sterk toe te kennen aan direct of indirect licht, terwijl andere lampen soms geschikt zijn voor beide soorten verlichting. Met bijvoorbeeld inbouwspots GU10, is de lichtstraal afhankelijk van de LED spot die u hiervoor gebruikt. Gebruikt u een smalle lichtstraal van bijvoorbeeld 15° is dit direct licht, omdat deze straal bepaalde objecten of hoeken kan verlichten. Direct licht is daarom zeer geschikt als u behoefte heeft aan accentverlichting. Een schilderij of een plant in het licht zetten met accentlicht is door middel van direct licht. Schijnt een lamp een brede lichtstraal uit, dan heeft u van doen met indirect licht. Een spot vanaf 40° kan zorgen voor indirect licht en zal dus minder accentueren. 

gu10 inbouwspot verlichting

Let ook op de hoogte van het licht

Het geldt niet voor alle lampen, maar zeker wel voor inbouwspots en plafondlampen, de hoogte is van grote invloed op de mate van verlichting. Dit hoeft niet in iedere ruimte te spelen, het is vooral een extra punt om op te letten als u een hoog plafond heeft. Bouwt u inbouwspots in een hoog plafond en u wilt algemene, dus indirect licht creëren? Zorg er dan voor, dat u nooit voor een lamp met een zeer brede lichtstraal werkt. Hoe breder de lichtstraal is, des te minder ver reikt deze. Het kan dan zomaar zijn dat uw verlichting niet zo prettig is en zelfs bijna donker is. Kies voor hoge plafonds nooit voor het maximale aantal graden van de lichtstraal, maar voor een iets meer gerichte lichtstraal die ook het onderste deel van de ruimte kan verlichten.