Voordelig auto rijden: 6 tips!

  • Home
  • Blog
  • Voordelig auto rijden: 6 tips!
voordelig auto rijden

Bij Woonvoordelig ben ik constant bezig om je te laten leren en lezen hoe je voordelig kan wonen. Dit heeft me echter aan het denken gezet: wat kan nog meer voordelig? Ik was eens uit mijn raam het staren, zag mijn trouwe blauwe bolide staan en dacht “Ik kan ook gewoon over voordelig auto rijden schrijven”. Door de drukte van de maatschappij waarin we zitten gebruiken we steeds meer de auto. Wil jij ook hier en daar een euro kunnen besparen? Lees dan vooral hieronder mijn tips om voordelig auto te kunnen rijden, zo hou jij wat meer over aan het einde van de maand.

1. Rem eens wat minder

Dit klinkt als gevaarlijk advies, maar zo bedoel ik het zeker niet. Ik zeg ook niet dat je, wanneer je een file in rijd, om vol gas te geven. Wat ik hier mee bedoel, is minder op de noodrem trappen waar het niet nodig is. Elke keer dat je remt moet je weer gas geven om tot een bepaalde snelheid te komen. Dit kost allemaal benzine en olie. Kies er eens voor om je gas los te laten waar dit mogelijk en veilig is. Zo verlies je minder snelheid en ben je minder benzine kwijt wanneer je weer gas geeft! Constant overal preventief op remmen noemt men ook wel defensief rijden. Dit kan een teken zijn van onzeker achter het stuur zitten. Hier zijn wat tips om meer vertrouwen achter het stuur krijgen, zo kan je nóg beter gebruik maken van de eerste tip!

2. Wees kritisch naar je auto

Er is een verschil tussen een diesel rijden die 1 liter verbruikt per 3 kilometer en een kleine Dacia Sandero uit 2009 die 1 liter benzine verbruikt per 17 kilometer. Een auto is een investering, denk er dus ook goed over na. De benzine prijzen zijn torenhoog anno 2024, wees dus zeer bedacht op wat voor auto je uitkiest. Rij je wel dagelijks, maar rij je alleen maar kleine stukken, dan kan een elektrische auto wellicht ook interessant zijn. Let wel op: ook de energieprijzen kunnen wat aan de hoge kant zitten, het kan dus handig zijn om je energiecontract vast te laten zetten. Ook zo kan je weer een stukje voordeliger wonen, dat is waar we het voor doen! Let wel op dat je ‘m niet op het verkeerde punt vast zet, want dan ben je verder van huis.

Kritisch zijn naar je auto is, zoals ik al zei, belangrijk. Ik had het over de brandstofgebruiken, echter is onderhoud ook een belangrijk punt. Er zit een groot verschil tussen iets vervangen in een Lamborghini en een Kia. Hieronder zie je de meest onderhoudsvriendelijke auto’s:

  • Suzuki
  • Toyota
  • Kia
  • Lexus
  • Dacia
  • Mitsubishi

3. Bandenspanning

Wanneer je banden zachter zijn dan hoort (dus onder de 2 bar) dan verbruik je veel meer brandstof dan nodig is. Kijk het één keer per maand na en je zit goed. De reden dat je auto meer verbruikt is, omdat er significant minder tractie is op je banden. Je gebruikt, makkelijk gezegd, minder kracht om hetzelfde gewicht naar voren te krijgen. Het kost dus meer energie om naar voren te komen, de energie is dan in dit geval je benzine. Ben jij iemand die veel op de weg is? Kijk dan eens hier naar de mooiste auto routes in Zuid-Limburg. Dit pittoreske stukje van Nederland heeft een paar must-see stukken! Let wel op, ook in de zuidelijke contreien van Nederland moet je op je bandenspanning letten! Anders wordt het niet meer voordelig rijden, maar een duur ritje.

4. Zet je motor uit waar het kan

Dit moet je natuurlijk niet doen wanneer je maar een paar seconden stil staat, maar wanneer je lang in de file staat bespaart je dit wel de nodige centen. Er is een reden dat de nieuwere auto’s zichzelf automatisch uit zetten wanneer je te lang stil staat (start stop systeem noemen ze dat), dit doen ze om zowel je accu als je benzine te sparen. Minder afschrijvingskosten en minder benzinegebruik staan gelijk aan minder geld uitgeven. Minder geld uitgeven staat gelijk aan voordelig auto rijden. Zo komt alles mooi samen!

5. Vermijd de spits

Dit klinkt als een inkoppertje, alsnog plannen mensen zelden hun route uit. Als ik een stuk rij waar ik niet vaak kom, kijk ik altijd online of er wellicht ergens file staat. Het is vaak beter om 5 minuten om te rijden en niet die 5 minuten in de file te staan. Stationaire auto’s zonder start stop systeem zullen veel onnodige brandstof verbruiken bij stilstand.

6. Verzekeringen en belasting

Sommige auto’s hebben hogere premies en belastingen dan anderen. Kijk altijd goed na of je voor jouw auto niet onnodig veel geld bent het betalen aan doorlopende kosten. Niet alle kosten zijn gebruik gerelateerd. Denk bijvoorbeeld aan je verzekeringspremies en je wegenbelasting(en). Zo is het verstandig om een lichtere auto te kiezen (die verbruikt vaak ook nog eens minder) en is het ook verstandig om je auto aan te schaffen op een goedkopere locatie in het land. In de achterhoek betaal je bijvoorbeeld minder voor een auto dan als je die in Rotterdam zou kopen.

Voordelig is goed!

Ik heb deze site opgezet om alles zo voordelig mogelijk te kunnen doen. Eigenlijk heet de website Woonvoordelig, maar deze blog is meer in de trend van Leefvoordelig! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan mijn tips en ik hoop vooral dat je hier en daar weer een euro bespaart hebt! Nu kan ook jij voordelig gaan rijden!