Slimme gordijnen als basis van een smart home

Wat zijn handelingen in huis die eigenlijk overbodig zijn, zaken die je net zo goed aan technologie kunt overlaten? Een CV die de temperatuur in huis regelt bijvoorbeeld, of een luchtreiniger die inschakelt als de lucht is huis niet meer optimaal is. Behoort de gordijnen openen en sluiten ook tot de ‘overbodige’ handelingen? Het moet uiteraard gebeuren maar waarom zou je dit niet overlaten aan een ‘slim’ kastje? Hoe dat werkt leggen we uit op deze pagina. Ook leer je hoe je op basis van slimme raamdecoratie de volledige woning omtovert tot een smart home.

Hoe werken slimme gordijnen?

Alles met een stekker wordt tegenwoordig slim genoemd. Een lamp met miljoenen kleuren die je met een app kunt bedienen is veelzijdig maar niet ‘slim’. Dat is pas het geval als de lamp inschakelt of uitschakelt zonder dat jij er iets voor hoeft te doen. Maar het liefst wel op een moment dat het nuttig is voor jou. Als je bijvoorbeeld in de avond naar de gang loopt of naar het toilet en de verlichting schakelt in zonder naar de knop te zoeken. Dat is handig, het bespaart energie en het is veiliger. Dit is mogelijk door de lamp te koppelen aan een sensor. Dat is op zich niet revolutionair, het is wel bijzonder dat je ieder huis kunt automatiseren zonder grote investeringen te doen of ingrijpende maatregelen te nemen.

Elektrische raamdecoratie is typisch een voorbeeld van nuttige huisautomatisering. Je opent en sluit dagelijks de gordijnen. Dit hoef je niet langer zelf te doen als je een timer instelt of lichtsensor koppelt. Je hoeft niet eens meer een wekker in te stellen want de gordijnen op de slaapkamer openen automatisch in de ochtend. En gaat het schemeren? Dan zullen de gordijnen weer sluiten. In de huiskamer, slaapkamer, overal waar jij dit wilt. Op de website van Somfy België kun je precies lezen wat er mogelijk is met slimme raamdecoratie. Je zult dan ook ontdekken dat gordijnen slechts het begin zijn van een echte smart home.

Smart home uitbreiden

Raamdecoratie ziet er mooi uit en het is functioneel. Door een kleine motor met ontvanger op de gordijnrails te plaatsen kun je dit automatiseren. Vervolgens kun je andere koppelingen maken, denk bijvoorbeeld aan:

  • Laat de gordijnen automatisch sluiten zodra je de verlichting inschakelt.
  • Als je de woning verlaat dan gaat de verwarming direct omlaag om energie te besparen.
  • Gaat er een alarm af? De verlichting schakelt direct in en de gordijnen gaan open zodat je optimaal zicht hebt op ieder moment van de dag.
  • Ook als je op vakantie bent lijkt het alsof je gewoon thuis bent, dit kan inbraken voorkomen.

Je kunt niet direct via de Somfy webshop raambekleding kopen, het is wel mogelijk om hier alvast wat inspiratie op te doen. Vervolgens neem je contact op met een verkooppunt in de buurt. Als je vanuit huis wilt kiezen en bestellen dan kun je ook op de website van Poweredblinds terecht. Dit is een systeem waar de raamdecoratie direct wordt geleverd met Somfy motor en slimme switch. Dit is een doe-het-samen methode waarbij je zelf meet en installeert terwijl je de productie overlaat aan de experts. Je kunt zo raamdecoratie kiezen en plaatsen zonder je (slimme) huis te verlaten.

Lees ook: Voordelen gordijnen in woonkamer