Plant dahlia’s, zaai een bloemenweide, snij seringen: In onze tuintips voor de siertuin in mei vind je de belangrijkste tuintips en werkzaamheden in één oogopslag.
In onze tuintips voor de siertuin in mei hebben wij alle belangrijke tuinklussen die deze maand op de agenda staan, op een rijtje gezet. Na de IJsheiligen, wanneer er geen gevaar meer is voor vorst, kunnen zomerbloeiende bollen en knollen zoals dahlia’s en gladiolen worden geplant. Mei is ook perfect voor het inzaaien van een bloemenweide.
Bergenia’s verdelen na de bloei
De bloeiperiode van Bergenia’s loopt helaas in mei ten einde. Het goede nieuws is dat je planten die te groot zijn geworden, kunt splitsen en verplanten. Haal de planten uit het bed met een spitvork of spade. Trek de onderstammen voorzichtig uit elkaar met je handen. Zorg er bij het planten voor dat elke wortelstok ten minste één paar bladeren heeft. Zonder bladeren zullen de wortelstokken het moeilijk hebben om weer uit te lopen. De plantafstand moet ongeveer 30 centimeter bedragen.
Tuintips in mei: het aanleggen van een bloemenweide
Mei is een goede maand om een bloemenweide aan te leggen. Graaf het gebied af, maak grove kluiten grond los met een cultivator en egaliseer het gebied met een hark om een fijn kruimelig zaaibed te creëren. Een houten of aluminium hooihark is hiervoor het beste. De zaden worden gezaaid volgens de instructies op de verpakking, lichtjes aangeharkt en na het zaaien gelijkmatig vochtig gehouden tot ze ontkiemen. Belangrijk: Gebruik alleen zaadmengsels die zijn aangepast aan uw bodemgesteldheid – een bloemenmengsel voor magere zandgrond, bijvoorbeeld, zal binnen een paar jaar weer verdwijnen als het op een vochtige kleigrond wordt gezaaid. Een bloemenweide biedt insecten veel voedsel en is ook mooi om te zien.
Vul gaten in de tuin op met nieuwe planten die groeien in mei
Uiterlijk in mei wordt duidelijk welke planten het koude seizoen ongeschonden hebben doorstaan. Enerzijds doen botanische verliezen pijn, maar anderzijds bieden ze nieuwkomers een kans. Pak deze kans aan! Als je niet wilt wachten tot onkruid of kortlevende planten, zoals akelei, moerbei en Patagonische verbena, de gaten opvullen, kun je nu planten waar eerder geen plaats voor was. Geschikte vaste planten voor schaduwrijke hoekjes zijn madeliefje (Astilbe), kraanvogel, vrouwenmantel en paarse klokjesbloem (Heuchera). Zonnige plaatsen kunnen worden verfraaid met meerjarige bloeiende planten zoals prachtkaars (Gaura), geurende brandnetel (Agastache), kattenkruid, meisjesoog en duivenkervel.
Seringen snoeien doe je in mei, tuintips:
Wanneer de sering eind mei verwelkt is, moet je de verdorde pluimen boven de volgende zijscheut afknippen. Om de paar jaar wordt een krachtiger snoeibeurt aanbevolen, omdat de struiken anders gemakkelijk lui en senescent worden.
Verspreiden van schors mulch
Een laag mulch (grondbedekking) in het tuinbed heeft vele voordelen: het voorziet de grond van humus, houdt hem langer los en vochtig. Begin mei is de beste tijd om te strooien, omdat de grond dan voldoende is opgewarmd.
Houtsnippers, schorsmulch of zelfs schorscompost zijn doeltreffend gebleken. Belangrijk: strooi veel hoornkrullen voordat je de grond bedekt, omdat de afbraakprocessen in de voedselarme mulchlaag veel stikstof binden.
Tuintips voor bescherming van planten in mei
Roetdauw is de meest voorkomende ziekte bij rozen. Aangetaste bladeren hebben grijszwarte vlekken van verschillende grootte en met onregelmatige vormen en afstaande randen. Bij de eerste tekenen van een aantasting moet je de rozen onmiddellijk behandelen met een schimmelwerend middel, anders kun je te maken krijgen met een massale bladval. Als uw rhododendrons bruinzwarte, verdorde bloemknoppen dragen, moet je ze ten laatste begin mei verwijderen. Reden: De knoppen bevatten de klauwen van de rododendron cicade. Afhankelijk van het weer komen de plagen vaak al eind april uit en teisteren dan de nieuwe bloemknoppen in juni/juli. De dode knoppen kunnen het beste met het huisvuil worden weggegooid.
Zomerbloemen en tweejarigen zaaien
Vanaf half mei kun je vorstgevoelige zomerbloemen zoals Oost-Indische kers en goudsbloemen direct in het bed zaaien. Hoewel deze bloemen later bloeien dan hun collega’s die op de vensterbank groeien, zijn ze veel minder werk. Net als vingerhoedskruid en baardanjer zijn stokrozen tweejarige planten. Als ze vroeg in de kas worden voor gekweekt, kunnen ze nog in hetzelfde jaar bloeien. Het is echter gemakkelijker om deze kortlevende planten in mei of juni direct in het veld te zaaien. Om dit te doen bedek je het zaad dun met een beetje aarde in een losgemaakt bed en geef je het water. Na twee tot drie weken verschijnen de eerste zaailingen. In het eerste seizoen vormen deze alleen bladeren. Het volgende voorjaar beginnen ze met goed ontwikkelde rozetten en tonen dan de hele zomer hun bloeiende glorie.
Tuintips in mei: Slimme bloemenvertraging
Om de bloeitijd van verschillende vaste planten te verlengen tot na de gebruikelijke tijd, kun je wat men noemt de “Chelsea Chop” gebruiken. Dit houdt in dat de nieuwe bloeiende scheuten van vaste planten zoals steenklokje, recht opgroeiende soorten van kraanvogel en kattenkruid met ongeveer een derde worden afgeknipt. Dit resulteert in een enkele weken uitgestelde bloei, overvloediger bloei, en een compactere en bossigere groeiwijze. De stekken leveren hobbytuinders ook stekken voor hun eigen kweek.
Schoffel vaste plantenbedden niet
Vooral vaste planten in bossen en bosranden houden er niet van als hun wortelzone voortdurend met een schoffel wordt doorgewerkt. Het is beter om je vaste planten meteen met de juiste plantafstand te planten, zodat het plantentapijt zich binnen een paar jaar sluit en nauwelijks onkruid doorlaat. Tot die tijd wied je alle onkruid met de hand uit en mulch je het gebied naar behoefte om de grond vochtig te houden en nieuw onkruid te onderdrukken. Nog een tuinier tip: Maak, na het wieden van het vaste plantenbed, de grond voorzichtig los met een drietand (cultivator). Dit zal zonminnende zaden die op de grond liggen “ondermijnen” en kleine onkruidzaailingen die in de grond achterblijven ontwortelen.
Verzorging van bolbloemen
Zodra de kleurigheid van tulpen en narcissen voorbij is, worden de verdorde bloeiwijzen afgeknipt. Dit gebeurt geenszins om visuele redenen. De verzorgingsmaatregel voorkomt veeleer dat de planten al hun energie in de zaadvorming steken. Dit geldt vooral voor grootbloemige soorten. Belangrijk: Laat de bladeren staan en verwijder ze pas als ze droog en vergeeld zijn. Ze bevatten voedingsstoffen die door de bollen worden opgenomen en opgeslagen. Zo kunnen de vroege bloeiers volgend jaar weer goed van start gaan.
Rozen: trek wilde scheuten af in mei
Wilde scheuten vormen zich vaak aan rozen en groeien bij de voet uit de grond. Ze moeten direct bij de stam worden losgetrokken, want anders groeien er uit de overgebleven knoppen weer wilde scheuten. De volgende techniek is succesvol gebleken: Graaf voorzichtig de wortelhals uit, snijd dan met een scherp mes horizontaal in de bast onder de wilde scheut en scheur de scheut naar beneden toe af. De korte horizontale snede voorkomt dat de wonden te groot worden.
Het planten van gladiolen en dahlia’s
Begin mei worden de overwinterde dahliaknollen weer in de grond gezet – bij voorkeur op een zonnige plaats met zandige grond. Als hun bloeikracht de laatste jaren minder is geworden, moet je de nieuwe scheuten verkleinen en alleen de sterkste laten staan. Als alternatief kun je de knollen verdelen voor je ze uitplant, dit stimuleert ook de bloemvorming.
Na de IJsheiligen, half mei, kunnen gladiolen weer in het perk geplant worden. Controleer voor het planten alle knollen op plantenziekten en plagen. Plant ze dan acht tot tien centimeter diep in de grond. Verdere tuintips: In de zomer is het belangrijk dat de grond niet helemaal uitdroogt. Gladiolen verdragen geen wateroverlast! Om bodemvermoeidheid te voorkomen, moet je de knollen elk jaar op een andere plaats zetten.
Laatste tuintip: snoei bewortelde stekken in mei
Bloeiende struiken die je in januari door stekken vermeerderde, hebben in mei meestal al vrij lange nieuwe scheuten. Knip deze met een scherpe tuinschaar voor ongeveer twee derde terug en geef de jonge planten dan wat mest. Dit zal ze weer een groeispurt geven en ze zullen zich meteen goed vertakken.
En als je dan toch bezig bent, pak meteen even je interieur aan!