5 tips om je balkon op te frissen!

  • Home
  • Tuin
  • 5 tips om je balkon op te frissen!
Balkon inrichten

Heb je geen tuin maar wel een balkon? Geen probleem, met een beetje creativiteit en hulp kan je balkon omgetoverd worden tot een vervangende tuin. Met de volgende 6 tips kun je niet alleen je balkon verfraaien, maar er ook je eigen draai aan geven.

Tip 1: Zorg dat de materialen op je balkon weerbestendig zijn

Tuinmeubelen op een balkon worden vaak nat. Als bescherming tegen de wind ontbreekt, is het belangrijk te gaan voor elementen die niet te licht zijn. Als je het geluk hebt een groot balkon te hebben dat niet alleen in de lengte, maar ook in de breedte doorloopt raden we meubels met een zeker volume aan om de ruimte te vullen. Weerbestendig loungemeubilair van kunststof is hier geschikt voor, banken, fauteuils en tafels die naar smaak gecombineerd kunnen worden. Deze stralen een zekere huiskamer flair uit. Als je de voorkeur geeft aan hout, zijn teakhouten meubelen een goede keuze – maar ze moeten met een speciaal vernis geverfd worden om ze minder gevoelig voor vocht te maken.

Lees ook het ander artikel over eettafel voor kleine woonkamer.

luxe balkon opfrissen

Tip 2: Zelfgemaakte meubels zijn altijd een blikvanger

Als je houdt van een DIY look, of een echte klusser bent. Word je misschien blij met het maken van eigen meubels van houten pallets. Talloze meubelstukken, zoals een bank of een tafel, kunnen van Europallets gemaakt worden voor het balkon. Kies voor meubels die passen bij je balkon. Zorg ook ervoor dat ze niet te groot zijn, zodat je nog wat ruimte hebt op je balkon.

Tip 3: Planten toveren het balkon om in een tropische oase

Welke planten het meest geschikt zijn hangt af van je balkon. Oriëntatie en grootte zijn hier weer doorslaggevend. Op een groot balkon doen kleine bomen en palmen het bijzonder goed. Kleine citroen- of sinaasappel bomen, bijvoorbeeld, geven het gevoel op vakantie te zijn. Een grotere plantenpot verfraait ook visueel een balkon met een groter oppervlakte.

Lees ook het ander artikel over tuinontwerp kleine tuin.

gezellig balkon planten

Tip 4: Privacyschermen geven een extra dimensie

Of het balkon nu klein of groot is, een privacy scherm op de reling kan niet alleen beschermen tegen ongewenste blikken, maar ook het balkon optisch verfraaien. Gebruik bijvoorbeeld bamboe gaas, zodat je nog wel voldoende licht op je balkon hebt. Voor balkons van allerlei afmetingen zijn ook decoratieve verlichting ontwerpen in allerlei kleuren aan te bevelen, bijvoorbeeld met lichtslingers, lantaarns of zelfs verlichte plantenpotten van hard plastic.

Tip 5: Vergeet de balkon vloer niet

De vloer van je eigen balkon kun je ook inrichten naar je eigen ideeën. Terwijl houten tegels het huiskamerkarakter van het balkon benadrukken, geven stenen tegels het de flair van een terras in de tuin. Er bestaan ook weerbestendige tapijten en matten die geschikt zijn om een gezellige sfeer te creëren.