Gezonder eten is gezonder leven: 5 tips!

gezond eten gezond leven

Gezonder eten is niet alleen goed voor de kilo’s, ook voor je eigen gemoedsrust. Als je gezonder eet, leef je prettiger, zit je beter in je vel en voel je je beter in je eigen omgeving. Als je je eigen lichaam liefhebt dan heb je zeker wat aan de tips in dit artikel. 

Gezonder eten door snack porties

Je moet minstens drie snack porties groenten en twee snacks porties fruit per dag eten, naast je hoofdmaaltijden. Een snack portie is ongeveer zoveel als in je hand past. Concreet betekent dit bijvoorbeeld:

1 appel, 2 stengels selderij, 3 pruimen, 1 middelgrote wortel en 4 radijzen. 

Als we dit voorbeeld toepassen op de dag, hebben we 5 tussendoortjes die gemakkelijk tussen de maaltijden gegeten kunnen worden en stevige trek stillen.

gezonder eten snack portie groenten ei vis

Vergeet de calorieën!

Calorieën tellen helpt in het begin weinig. Bespaar jezelf in de beginfase van een dieetverandering de frustratie en de moeite van het wegen, berekenen en schatten van calorieën! Concentreer je alleen op het eten van gezond voedsel en het binnenkrijgen van alle voedingsstoffen die je met je voedsel nodig hebt. Overschakelen op een gezonde voeding is in het begin al moeilijk genoeg en moet niet nog ingewikkelder worden gemaakt door caloriebeperking. Drie gezonde tussendoortjes van groenten en twee tussendoortjes van fruit zijn meestal voldoende om de honger tussen de maaltijden te stillen. Als je dan evenwichtige hoofdmaaltijden samenstelt, zou je normaal je dagelijkse caloriebehoefte niet moeten overschrijden.

Minder verzadigde vetten 

Het staat vast dat friteuses populair zijn. Frituren in heet vet maakt voedsel bijzonder smakelijk en, helaas, vaak onweerstaanbaar. Het nadeel is de grote hoeveelheden vet die gebruikt worden. Dit maakt de maaltijden erg calorierijk en ongezond. Veel mensen stappen daarom over op de hete lucht friteuse en de gezonde Airfryer. En in feite is er veel te zeggen voor deze wissel. Omdat deze apparaten veel minder vet gebruiken – heeft de Airfryer meestal zelfs helemaal geen vet nodig om krokante maaltijden te bereiden. Bovendien kun je de Airfryer gebruiken om voedsel te koken. Je kunt ook bakken en grillen met de Airfryer. Als je kiest voor de beste airfryer kan je gezonde en heerlijke gerechten tevoorschijn toveren.

gezonder eten airfryer

Vitaminen en mineralen zijn belangrijk om gezonder te eten

Vitaminen worden verdeeld in wateroplosbare en vetoplosbare verbindingen. Tot de wateroplosbare behoren de vitamines B1, B2, B6, B12 en C, en ook niacine, pantotheenzuur, biotine en foliumzuur. Ze weren vrije radicalen, versterken het immuunsysteem, maken gebruik van ijzer en zorgen voor stevig bindweefsel.

De vetoplosbare vitamines A, D, E en K zijn verantwoordelijk voor een gezonde huid, de functie van de slijmvliezen en het gezichtsvermogen, de calciumstofwisseling en de botvorming, en de bloedstolling.

Luister naar jezelf en je lichaam

Of je nu groot, klein, breed of smal bent: accepteer je lichaam en leer naar zijn signalen te luisteren. Niets zal je meer steun geven bij een dieetverandering dan het gevoel blij met jezelf te zijn. Vergelijk het met iets bereiken, of je nou beter eet of een grondige schoonmaak doet. Dezelfde stoffen komen vrij in je lichaam!